Raportti: VPS joutui taipumaan Jarolle

20200930-VPS---FF-Jaro-0409 Kuva: Samppa Toivonen

Ennusteista huolimatta lievä tihkusade tuli kiusaamaan vaasalaisia Jaro-derbyn alla, mutta se ei estänyt kauden ennätysyleisöä saapumasta Elisa Stadionille jännittämään kauden kenties tärkeintä ottelua. Vepsun sarjatilanne oli nousumahdollisuuksien suhteen vaikea, mutta vierasjoukkue Jarolle ottelu oli huipputärkeä myös sarjatilanteen kannalta, mikä oli houkutellut paikalle poikkeuksellisen paljon pietarsaarelaisia. Ottelun alla tunnelma olikin kohdallaan, molempien kannattajaryhmien pitäessä hyvää mekkalaa jo ennen pelaajien saapuessa kentälle.

Ottelun alettua vieraat lässäyttivät tämän tunnelman äkillisesti. Jaron oikean laidan murtautuminen tuotti matalan keskityspallon vieraiden Topi Järviselle, joka viimeisteli VPS-toppareiden välistä varmuudella. Pian VPS:n Eetu Rissanen teki vastaavan murtautumisen oikealta laidalta, mutta Steven Morrisseyn sihti ei tällä kertaa ollut kohdallaan, ja Jaron johto 0-1 säilyi ehjänä.

14 minuutin kohdalla Jaro rankaisi toistamiseen. VPS:n hyökkäyspään kulmapotku kääntyi nopeaan vastaiskuun, jossa VPS:n alhaalla olleet pelaajat ylipelasivat pahasti, ja Markus Kronholm pääsi laukomaan suurella varmuudella takakulmaan. Näin tilanne oli jo vaikea 0-2 heti ottelun alussa, ja kotiyleisön tunnelmat pääsivät selvästi laskemaan.

VPS jatkoi kyllä taistelemista ja paineen antamista, ja loi jonkinlaisia maalipaikkoja aina toisen puoliajan loppupuolelle asti. Eetu Puro ei kuitenkaan saanut omasta paikastaan kunnollista vetoa aikaan, Morrisseyn ja Alangon kaukovedot päätyivät ohi ja Jaro-vahti Öhbergin hyppysiin, ja Strandvallin vasemman laidan vaarallisen vapaapotkun jälkitilanteesta pallo päätyi tolppaan.

Oikeastaan vasta aivan ensimmäisen puoliajan lopussa Jaro pääsi seuraavan kerran uhkailemaan VPS-maalia, ja sai muutaman kulmapotkun avulla pidettyä vähän painetta VPS-päädyssä. Maalivahti Leislahti piti kotijoukkueen onneksi pelissä mukana torjuttuaan aivan ylänurkkaa tavoitelleen Jaro-puskun komealla heittäytymisellä. Joka tapauksessa peli oli toiselle puoliajalle mennessä vielä täysin elossa.

Toisella puoliajalla Vepsu sen myös näytti, ja sytytti Hietalahden 51. minuutin hienolla hyökkäyksellä. Laitapakkina pelannut Samba Sillah murtautui pallon kanssa oikealta laidalta, pelasi seinän Samu Alangon kanssa ja pommitti pallon maaliin sekä tilanteeksi 2-1. Tästä VPS pisti kirivaihteen silmään, ja seuraavat 30 minuuttia Vepsulta oli hyökkäysvoittoista ja viihdyttävää jalkapalloa. Kelpo maalipaikoille pääsivät niin Puro kuin Morrissey, mutta laukaukset eivät taaskaan löytäneet maaliin. Toki myös pakan nostaminen näkyi toisessakin päässä, ja Jarokin pystyi vastaiskuista pääsemään pariin hyvään maalipaikkaan.

83. minuutilla Jaro lopulta ratkaisi pelin. Pietarsaarelaiset murtautuivat oikealta laidalta, pallo pomppi linjan taakse ja lopulta se oli Wilterlynd Inalien, joka pyssytti pelivälineen verkon perukoille. Tilanteeksi tuli 1-3 ja vaikka VPS taisteli loppuun saakka, oli peli siinä vaiheessa jo käytännössä selvä. Jaro pääsi lähtemään Vaasasta siis voitto taskussaan.

VPS-päävalmentaja Sund oli tulokseen erittäin pettynyt.

- Tulos ei tyydytä. En voi ymmärtää, miten Jaro voi päästä tekemään kolme maalia, kun niillä ei ollut oikein mitään omaa peliä. Niiden tilanteet tuli meidän virheistä, ja sitten meitä rankaistiin siitä. Meillä oli tarpeeksi paikkoja tehdä enemmän kuin yksi, mutta sitten kun ne paikat tulee, pitäisi laittaa pallot maaliin, Sund tuskaili.

- Pelillisesti en voi moittia joukkuetta. Tehtiin juuri se mitä piti tehdä, luotiin paikkoja, kontrolloitiin peliä. Sanoin puoliajalla, että tehdään eka maali ensin, ja meillä on sitten kaikki mahdollisuudet. Teimme 1-2 -maalin, mutta sitten he tekivät 1-3, enkä tiedä, miten on mahdollista tehdä sellaisesta tilanteesta se maali. Mutta vissiin se on mahdollista. Ja sitten oli vaikea nousta, Sund päätti.

VPS:n seuraava kotiottelu on 10.10. klo 16 KTP:tä vastaan.