pallo2.jpeg
VIERASKYNÄ
Image

Vieraskynä

Image
Image

Stefan Nåhls

Pitkäaikainen VPS-vaikuttaja Stefan ”Steffi” Nåhls on toiminut kolmena eri vuosikymmenellä Vepsun toiminnassa, varsinkin Vaasan Palloseura Oyn hallituksessa. Nåhlsista huokuu VPS-sydän, ja koko perhe on elänyt mukana Raidan toiminnassa eri tavoin.

Jona Nyström

Vasabladetin urheilupuolen päätoimittaja Jona Nyström on pitkäaikainen urheilun ystävä Vaasan seudulta. Nyström on jo monta vuotta seurannut urheilua ja varsinkin jalkapalloa Vasabladetin toimesta, ja hänet löytää kesäisin useimmiten jalkapallokentän laidalta. Monien mielestä Nyström on alueen paras urheilutoimittaja.

Ratkaisujen hetket

Image

19.8.2022 Stefan Nåhls

Veikkausliigan runkosarjaa- vai mikä nimi tällä sarjalla onkaan – on jäljellä enää neljä ottelua. Vepsulla on sikäli hyvä tilanne, että näistä kolme ottelua pelataan kotikentällä. Ja Wilma Murtomaisen flow -tilan osuessa kohdalle Raidalla on mahdollisuudet kivuta ylempään loppusarjaan – tai Mestaruussarja taitaa virallinen nimi olla.  Joka tapauksessa kaksi seuraavaa kotiottelua ovat erittäin tärkeitä siinä mielessä, että voittamalla nämä pelit kliseinen putoamispeikko karistetaan kannoilta lähes satavarmasti. Jos ei tämän kauden kummallista kotiotteluiden kirousta olisi ollut, FC Lahden ja HIFK:n kohtaaminen Hietalahdessa olisi tuntunut melkeinpä otteluohjelman laatijan lahjalta. Välillä ehti kuitenkin jo toivomaan, että miksei nämä tärkeät pelit osuneet vieraskentille, kun pisteitä ropisi vain vieraissa. Onneksi edellisessä kotipelissä Ilvestä vastaan tuo negatiivinen kotitaika murtui.  Runkosarja huipentuu mestarisuosikki KuPSin kohtaamiseen sunnuntaina 11.9. Kannattaa hoksata, että tuon päätöskierroksen pelipäivä on siirtynyt lauantailta sunnuntaille HJK:n europelien vuoksi.

 

Mielenkiintoa syksyyn tuo myös uusin vahvistus, kolumbialainen Luis Carlos Murillo, jolla on jo vahvat näytöt Veikkausliigasta. Jos tämä hankinta onnistuu yhtä hyvin kuin tämän vuoden muut hankinnat, niin kerrankin voidaan sanoa, että jokainen ulkomaalaispelaaja on ollut ihan oikea vahvistus! Loistavaa työtä joukkueen rakentamisessa tältä osin. Toriparlamentissa tietysti kysellään, että onko tämä tuuria vai taitoa. Eiköhän me kannattajat uskota tässä taitoon ja hyvään taustatyöhön. Koko joukkueen peli on ollut aivan valtavan viihdyttävää koko kauden eli yleisöystävällistä - siinäkin taas yksi klisee, mutta ehdottoman paikkansa pitävä tällä kaudella. Jos joku lukijoista tuntee sellaisen katsojan, joka kyllästyi jossain vaiheessa Vepsun lähes fanaattiseen pallonhallintapeliin, otappa sellainen tyyppi ”puhutteluun” ja kerro Yengistä, Ahiabusta, Reidistä, Multasesta, Vahterasta ja Huddista ja kaikista muista, jotka pelaavat futista, jossa tilanteita syntyy ja tapahtumia riittää. Ja kaappaa tuo katsoja mukaasi syksyn peleihin.

 

Ja on vielä niin, että vaikka Vepsu ei onnistuisi Mestaruussarjaan kiipeämään, niin alempi loppusarjakin – nimeltään muuten Haastajasarja - on uuden sarjajärjestelmän ansiosta mielenkiintoinen. Haastajasarjan voittaja eli siis Veikkausliigan 7. sijoittunut pääsee vielä karsimaan paikasta ensi kauden europeleihin, kun Mestaruus- ja Haastajasarjan päättymisen jälkeen pelataan tietyn PlayOff systeemin mukaan Eurolopputurnaus. Hankalaa ja kummallista? Ei kuitenkaan, kunhan jaksaa systeemin lukea vaikkapa Veikkausliigan kotisivuilta. Tällaisia europelikarsintoja ja PlayOffeja on muuallakin Euroopassa, ja niistä on hyviä kokemuksia. Merkityksellisiä pelejä riittää koko syksyksi, mikäs se mahtavampaa!

 

Ja onpa alkusyksyn aikana muutakin jännitettävää, sillä Hietalahden stadion saa uuden nimen, kun Elisan monivuotinen sponsorisopimus päättyy. Ja ainakin epävirallisten tietojen mukaan uusi yhteistyökumppani on löytynyt ja eiköhän tämäkin julkisteta hyvissä ajoin ennen kauden päättymistä- Olisiko jopa runkosarjan aikana, kuka tietää. Kaupungilla kysellään kovasti, että mikä yritys ottaa kunnian ja saa nimensä stadionille, jossa kaupungin ylpeys Vaasan Palloseura pelaa. Kaikenlaisia spekulaatioita on liikkeellä. Yksi villeimmistä huhuista oli jossain vaiheessa, että Vaasaan tulee Uniper ja/tai Fortum -stadion. Mitään en mistään tiedä, mutta uskallanpa veikata, että tuo se ei ole.

 

Kotona liigassa

Image

1.4.2022 Stefan Nåhls

Kuinka hienolta tuo kannattajien viime syksyn Tifo tuntuikaan viileässä lokakuun iltapäivässä ilotulituksen räiskeessä ja Dirlandaan soidessa. ”Vepsu kuuluu liigaan” on varmasti koko vaasalaisen jalkapalloväen ja koko kaupunginkin yksimielinen mielipide. Toivotaan, että yleisö osaa liigapaikkaa arvostaa ja löytää tiensä Hietalahteen heti kauden avaukseen.

Ennen kauden alkua koko organisaatio ja me sivustaseuraajat tuskailemme monen asian kanssa. Onko joukkue valmis? Kuka tekee maalit? Osaako valmentaja reagoida? Onko loukkaantuneita? Miten talous, onko rahat riittäneet vahvistuksiin? Mitä asiantuntijat veikkaa? Pärjätäänkö me yhtään? Tuleeko yleisöä? Mitä makkara maksaa? Sataako pelipäivänä lunta?

Parina viime vuonna noiden pienten huolien päälle tuli aikamoisen suuri huoli: Pelataanko ollenkaan, voiko ottaa yleisöä ja kuinka paljon, saadaanko kausi pelattua loppuun jne.

Onneksi nyt on koronarajoituksista päästy ja siltä osin voidaan hengähtää helpotuksesta. Toki uusi huoli eli Ukrainan sota tuo oman sivujuonteensa Vepsuunkin. Kun sponsori sanoo, että tuettiin muuten Ukrainan hätää kärsiviä juuri kymppitonnilla, ja siksi emme juuri nyt mieti aition vuokraamista Elisalta, niin siinä on kokeneellakin myyntijohtajalla vasta-argumentit vähissä.

Mutta olosuhteet ovat nykyään kunnossa, joukkue on valmis, nousun mahdollistanut valmennus on tehnyt koko talven laadukasta työtä, joukkue on sopivasti uudistunut, kausikortit noudettavissa ja lipunmyynti toimii. Kaikki on valmista. Kolme pistettä lauantaina ja siitä se lähtee.

Vepsu lähtee kauteen maltillisin tavoittein. Sarjapaikan säilyttäminen ilman karsintoja on asetettu tavoitteeksi ja hyvä niin. Pelaajabudjetti on liigan pienin, mutta samoilla haminoilla on monen muunkin liigaseuran panostukset. Vahvan rahoittajataustan seurat HJK, KuPS, Inter, SJK ja Honka ovat mestari- ja mitalisuosikkeja, mutta onneksi urheilussa sarjataulukkoa ei voi rakentaa pelkkien eurojen suhteessa.

Liigan nousijajoukkueet ovat viime vuosina olleet vaikeuksissa. Vaikka VPS:n pelaajarunko on suurelta osin sama kuin Ykkösessä, niin urheilutoimenjohtaja Jose Lindberg on – tietenkin yhdessä Nuorelan Jussin ja muun valmennustiimin kanssa - onnistunut hankkimaan pelaajia juuri niille pelipaikoille, joille vahvistuksia on haluttu. Tärkeimpänä ehkä vanha tuttu Jesper Engström. Eli kun Vepsu palasi kotiin liigaan niin samassa Jeppe palasi kotiin Vepsuun! Oskari Forsman siirtyi MIFKistä ja tuo valtavasti kokemusta maaliin suulle, Juhani Pikkarainen saatiin toppariksi Tepsistä, Taylor Reid Jarosta tuo nopeutta ja voimaa, Antti-Ville Räisänen MP:stä tuo taitoa ja johtajuutta keskikentälle ja myös ruotsalainen Gustav Backaliden vahvistaa keskikenttää.

Pessimistit löytävät varmasti monta kysymysmerkkiä, joita voi pohtia. Riittääkö konkareiden Strandvallin ja Morrisseyn tempo, onko Multanen yhtä tehokas kuin Ykkösessä, nousevatko Lindeman ja Pitkänen liigatason runkopelaajiksi? Kysymyksiä tietysti riittää. Talven peleistä on vaikea vetää suurempia johtopäätöksiä, kun on pääasiassa kohdattu mitalisuosikkeja. Joukkue on näissä pelissä pyrkinyt toteuttamaan omaa pelitapaansa ja siinä on onnistuttukin monella osa-alueella. Aktiivinen prässi on ainakin yksi selkeä pelitavallinen juttu, jota talvikaudella on nähty. Puolustusmuoto lienee pääasiassa kolmen topparin linja wingbackeineen. Näitä saatetaan joutua muokkaamaan vastustajankin mukaan, ainakin enemmän kuin Ykkösessä. Asioista enemmän tietävät sanovat, että joukkue on hyvässä fyysisessä kunnossa. Silläkin pelejä joskus ratkaistaan.

Pelaajien kanssa jutellessa kaikki kiittävät erittäin hyvää yhteishenkeä, sitä miten uudet pelaajat on otettu vastaan, harjoitusten kovaa vaatimustasoa, kuntoa ja fysiikkavalmennusta ja koko organisaatiota.

Kun otetaan huomioon joukkuehenki, onnistuneet täsmähankinnat, tärkeiden palasten jatkaminen viime kauden joukkueesta, kun ringissä on omia kasvatteja haastamassa kokeneempia ja kun testissä olevistakin pelaajista kuulee hyvää, niin Vepsulla on kaikki eväät hoitaa sarjapaikka ihan kunnon marginaalilla.

Lähdetään kaikki lauantaina Hietalahteen, Elisalle. AC Oulu on mielenkiintoinen vastustaja, etukäteen ajatellen yksi päävastustajista tällä kaudella. Ja kiva nähdä, miten Vepsun oma kasvatti Samu Alanko pärjää Oulun riveissä.

Peli alkaa klo 17.00 mutta aina kannattaa mennä ajoissa paikalle. Ennakkotunnelmat makkaran ja virvokkeiden kera on aina iso osa pelipäivää!

Image

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2024 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio