Raportti: VPS iski pöytään tennislukemat - MYPA kaatui luvuin 3-6

20200711-VPS---MyPa-0889 Kuva: Samppa Toivonen

Harmaan sateinen ilma ei herättänyt suurta urheilujuhlan tuntua, kun VPS:n kauden kolmastoista peli oli alkamassa lauantaina Myllykosken MYPA:n vieraana. Kotijoukkueen tilanne Ykkösen sarjataulukossa oli jo ottelun alussa tukala, ja mahdollisuus toistaa viime vuoden temppu viime hetken yllätyssäilymisineen alkaisi vaatia jo sellaisia urotekoja, etteivät edes paikalliset taida uskoa siihen enää. Paikalle oli katsojia saapunut alle 500 kappaletta.

Kummoista urheilujuhlaa ei ollut myöskään ensimmäisen puoliajan alku. VPS piti palloa, mutta pelin taso ei päässyt nousemaan kovin korkeaksi märällä kentällä, eikä maaleja hetkeen uhkailtu kummassakaan kentän päässä. 15 minuutin kohdilla MYPA sai boksin rajalta vaparin. Sen pääsi lataamaan kotijoukkueen Manneh vähän maalin oikealta puolelta, ja komeastipa sen latasikin. Luja vapari upposi VPS-maaliin ilman, että maalivahti Pöyhönen sai venytettyä aivan palloon saakka. Näin MYPA siirtyi 1-0 -johtoon.

VPS ei onneksi lamaantunut, vaikka ennakkosuosikkina joutuikin tappiolle, vaan alkoi vähitellen painaa päälle. Seuraavien parinkymmenen minuutin aikana Morrissey pelattiin maalipaikalle pariin otteeseen, mutta Tomas Turusen hieno jalkatorjunta pysäytti yhden yrityksen ja toinen laukaus Eetu Puron matalasta keskityksestä lensi ulos stadionilta. Lopulta Morrissey pääsi kuin pääsikin osallistumaan tasoitusmaaliin, mutta syöttäjänä. 38 minuutin kohdilla Vepsu sai sivuvaparin vasemmalta laidalta, ja juuri ennen vaparin antamista, Samu Alanko hyökkäsi yllättävällä juoksullaan pelaajajoukon takaa vapaalle paikalle etutolpalle. Tämän vaparia antanut Morrissey myös näki, ja jamaikalaisen syötöstä Alanko pommitti yhdellä kosketuksella takakulmaan ja tilanteeksi 1-1.

MYPA:n paras jakso pelissä oli tauon molemmin puolin. Tasoituksen jälkeen hiukan aktivoitunut mylsäläisryhmä alkoi prässätä VPS-puolustajia vahvasti, ja tämän johdosta sai palloa VPS-boksiin suhteellisen vaarallisiin tilanteisiin. Pari kertaa maalipuut pelastivat Vepsun. 41 minuutin kohdalla MYPA:n keskitys oikealta löysi Mannehin, jonka erinomainen pusku kohti takatolppaa näytti jo hetkisen menevän maaliin. Maalivahti Pöyhönen heittäytyi, ja viime hetkellä venytti pallon eteen kouransa kuin mustekala lonkeronsa saaden pelivälineen ohjettua tolpan ja oman puolustajan kautta lopulta väljemmille vesille. Tauon jälkeen toinenkin MYPA-pusku osui Vepsun maalin ylärimaan, mutta sillä kertaa tilanne oli vähemmän vaarallinen ja pallo lensi rimasta suoraan maalin yli. Koko lailla vaikutti siltä, että ottelusta on tulossa yhtä tasainen vääntö kuin joukkueiden edellisestä kohtaamisesta heinäkuussa.

Näin ei todellakaan käynyt vaan vähän 50 minuutin jälkeen pelin kuva muuttui totaalisesti, kun vieraat alkoivat kyllästyä ottelun tempoon, nappasivat vesisaavin isänniltä, ja alkoivat lyödä vettä kiukaalle. Seuranneen 10 minuutin löylytyksen aikana jonkinlainen hiki nousikin varmasti ihan jokaisen mypalaisen pirtaan, semminkin pahasti kotijoukkue jäi Vepsun jalkoihin. Ensin pitkän VPS-hyökkäyksen jälkeen Aatu Laatikainen pääsi pitämään palloa boksin rajalla, kunnes väsyi etsimään syöttöpaikkaa ja täräyttikin pallon yläkulmaan itse. Tappioasemassa MYPA oli pakotettu nostamaan pakkaansa, jolloin nopeasti hyökännyt VPS käytti alkoi tilaa hyväksi tappavalla tavalla. Ensin keskellä palloa kuljettanut Morrissey löysi oikealla laidalla kirmanneen Alangon. Samu sai Steveniltä pallon vauhtiin, ja vaasalaisen luja oikean jalan laukaus upposi vasempaan takakulmaan. Heti perään Pöyhönen löysi pitkällä avauksellaan linjan takaa Morrisseyn, joka kiersi maalivahdin ja lirutti tilanteeksi jo 1-4, kun pelikellossa oli vasta 63 minuuttia.

Tämän jälkeen peli oli jo jokseenkin selvä, kun VPS hallitsi peliä täysin eikä MYPA vaikuttanut saavan enää mitään aikaan, mutta viimeisen 10 minuutin aikana loppunumeroihin tuli silti vielä kunnolla lisäystä. Ensin Vepsun vasemman laidan keskitys löysi tiensä MYPA-maaliin tilanteesta, jossa MYPA-puolustaja ja Alanko juoksivat kovaa vauhtia samaan palloon. Maali merkittiin lopulta Alangolle, joka sai täten juhlia hattutemppua. Vähäsen ennen täyttä aikaa MYPA sai vielä rankkarin huolimattomasta rikkeestä, ja pilkulta Anttoni Huttunen kavensi ampumalla kovaa ja keskelle ohi nurkkaan aavistaneen Pöyhösen.

Tähänkään maalinteko ei jäänyt, vaan lisäajalla vasemmalla laidalla hyökkäykseen Alanko syötti oikealla laidalla muuten hiljaista peliä pelalleelle Rissasen vielä läpi ja levitti kätensä tuuletukseen jo ennen kuin iisalmelaishyökkääjä viimeisteli tilanteeksi 2-6. MYPA kavensi vielä pelin viimeisellä kosketuksella, kun pienessä maalinedusruuhkassa Jussi-Pekka Rämä pääsi siirtämään pallon maaliin lähietäisyydeltä ja näin loppulukemiksi jäi 3-6. Tämä oli ensimmäinen kerta 15 vuoteen, kun VPS teki sarjaottelussa kuusi maalia.

VPS:n päävalmentaja Christian Sund oli ottelun jälkeen oikein tyytyväinen Vepsun suorituksesta.

- Mentiin tänään oikealla asenteella peliin. Joukkue jatkoi samaan malliin huolimatta aikaisesta takaiskusta ja siitä, että "Tumppi" (Pöyhönen) pelasti toisen hyvän maalipaikan. Kopissa tiedettiin tauolla, että jos jatketaan samaan malliin, niin voittaisimme pelin. Ja niinhän siinä kävi. Paljon hienoja maaleja, ja hieno peli. Kokonaisuudessaan ansaittu voitto, ja hyvät kolme pistettä, Sund kommentoi.

Taktisesti VPS käytti tässä pelissä hivenen epätavanomaista ratkaisua, jossa pallottomana oikeaa laitapakkia pelannut Arttu Nuutinen siirtyi keskikentän pohjalle silloin, kun Vepsulla oli pallo omassa hallussaan.

- Sitä me olimme viikolla harjoitelleetkin. Kun heidän pelaaja seurasi Nuutista keskelle, niin silloin me saatiin tilaa laidoille. Siinä suhteessa suunnitelma onnistuikin. Oltaisiin voitu ehkä enemmänkin käyttää sitä tilaa laidoilla, mutta ihan suunniteltu juttu, Sund kuvaili.

Ikävän näköisen yhteentörmäyksen jälkeen 70 minuutin kohdalla pois vaihdetun Samuel Mahlamäki Camachon tilanne ei näyttänyt kovin pahalta.

- Hän väänsi vähän polveaan, mutta en usko, että siinä kävi kovin pahasti. Oli enemmän "safety" juttu ottaa hänet pois kentältä, mutta varmaksi ei voi vielä sanoa, Sund kertoi.

VPS:n kausi jatkuu jo ensi viikon keskiviikkona Elisa Stadionilla ottelulla AC Oulua vastaan.