Ennakko: Pohjanmaan derby perjantai-illan herkkupalana

untitled-2

Vaasan Palloseura kohtaa kotikentällään perjantai-iltana Seinäjoen Jalkapallokerhon. Ottelu alkaa poikkeuksellisesti vasta kello 20:00.

VPS on tällä hetkellä sarjataulukossa sijalla kuusi ja SJK sijalla kymmenen. VPS:n maaliero on maalin verran plussalla ja SJK:n puolestaan kuusi osumaa niin sanotusti pakkasella. Viimeisestä viidestä ottelustaan SJK on hävinnyt neljä ja pelannut kertaalleen tasan. VPS puolestaan on voittanut yhden, mutta hävinnyt myös ainoastaan KuPSille ja pelannut kolmesti tasan.

Piste-eroa neljänteen sijaan 11 pelistä 14 pistettä keränneellä Raidalla on neljä pistettä ja pelin vähemmän pelannut Honka vaanii kahden pisteen päässä. SJK:lla pisteitä on vasta kahdeksan ja karsintaviivan alapuolella oleva PS Kemi on vain pisteen päässä. SJK on pelannut vasta 10 ottelua.

SJK:n valmentajaruletti pyörähti taas

SJK:n osalta alkukausi on sisältänyt jo turbulenssia, sillä joukkue vaihtoi valmentajaa kahdeksan pelatun ottelun jälkeen. Tommi Kautonen sai lähteä ja tilalle tullut Alexei Eremenko on jo viides pääkäskijä, joka seinäjokelaisten peräsimessä vaikuttaa viimeisen 15 kuukauden aikana. Eremenko ei ole tuntematon tapaus vaasalaisille derbyjen suhteen, sillä aiemmin hän luotsasi pitkään paikallisvastustaja FF Jaroa.

Eremenkon pesti ei ole alkanut ruusuisesti, sillä IFK Mariehamnia vastaan joukkue pelasi tasan 1-1 ja HJK:lta tuli rumasti tukkaan lukemin 4-0. Eremenko ei kuitenkaan lähtenyt paisuttelemaan paikallispelin merkitystä joukkueelle.

- Kaikki pelit ovat tosi tärkeitä. HJK-ottelun jälkeen pelaajat olivat vähän "down" ja loukkaantumistilanne on vaikea. En kuitenkaan halua puhua siitä, sillä se ei muuta mitään. Meillä on nyt ne pelaajat käytettävissä, ketä on ja olisi tärkeää voittaa huomenna kolme pistettä. Peli on tärkeä myös VPS:lle. Mentaalisesti pelaajat ovat varmasti valmiita antamaan kaikkensa, Eremenko kommentoi.

Eremenkon edelliset pestit ovat Kazakstanista ja Armeniasta. Vasta Veikkausliigaan palannut kokenut päävalmentaja on kohdannut VPS:n viimeksi kaudella 2015, jolloin VPS oli melko erilainen joukkue.

- Olemme olleet yhteyksissä Petrin kanssa sen kauden jälkeenkin. VPS on muuttunut paljon vuodesta 2015 ja sitä aiemmasta ajasta. Tykkään siitä, että Veikkausliigassa on yksi joukkue enemmän, joka yrittää pelata hyvää futista ja hyvää syöttöpeliä. Olen seurannut ja katsonut joitain pelejä, sekä kaikkien pelien koosteet, Eremenko sanoi.

Paikallistaiston tunnelmaa

VPS:n päävalmentaja Petri Vuorinen toivoo, että jatkossa Vaasan ja Seinäjoen ykkösjoukkueiden välille kehkeytyy vieläkin intohimoisempaa paikallispelien tunnelmaa mitä vuodesta 2014 tähän päivään on vielä nähty.

- Kaikki pelit ovat isoja pelejä, mutta toisaalta kun tässä on nyt muutama vuosi SJK:n kanssa kohdattu Veikkausliigassa, niin kyllähän sitä toivoisi, että näistä kehittyisi vielä enemmän sellaista positiivista virinää kaupunkien välille. Se, että kannatetaan omia ja että se kuuluu katsomossa, on hieno asia ja tuo myös pelaajille fiilistä peliin ja sitä kautta joukkue tekee areenalla parhaansa. Odotan sitä huomiseltakin, Vuorinen painotti.

Ennakkohaastatteluissa etenkin pidempään VPS:ssa olleet Sebastian Strandvall ja Jesper Engström ovat nostaneet esille, että derbyt ovat hienoja otteluita. Jännite ei kuitenkaan näy varsinaisesti vielä valmistautumisvaiheessa.

- Olemme käyneet läpi vastustajaa aika normaalisti ja huomenna mennään kentälle mittaamaan, kuka onnistuu parhaiten suhteessa vastustajaan. Toki derbyyn ei tarvitse puhua motivaatiolauseita, vaan lataus tulee muutenkin. En koe, että minun tarvitsee "buustata" erityisesti pelaajia. Sinänsä nämä ovat hienoja pelejä, Vuorinen kommentoi.

Haastava lähtötilanne

Jos on loukkaantumislista pitkä SJK:lla, niin poissaolijoita riittää Vepsullakin.

- Lähtötilanne on aikalailla sama molemmilla joukkueilla. Meillä on loukkaantuneita saman verran kuin SJK:lla. Siinä ei ole hirveästi eroa, Vuorinen totesi.

Pitkäaikaisloukkaantuneiden tilannetta päävalmentaja Vuorinen valotti hieman enemmän.

- Joonas Vahtera on tekemässä paluuta. Hän oli tänään ensimmäistä kertaa vähän pallollisissa treeneissä mukana. Katsotaan, miten lähiviikot menevät ja jos kaikki menee hyvin, niin maaottelutauon jälkeen hän toivottavasti pystyy harjoittelemaan joukkueen kanssa. Katsotaan vielä, mitä lääkärit ja fysiot päättävät.

- Aatu Kujanpää on ollut polvileikkauksessa, joten häntä ei saa puolta vuotta nopeammin takaisin kentille.

- Morrisseyn tilannetta katsotaan kesäkuun puolivälissä ja se tarkastus kertoo paljon. Jos palaute on positiivinen, niin Steven nähdään kesällä kentällä ja jos se on negatiivinen niin sitten katsotaan miten pitkään siinä vaiheessa menee. Steven ja Jonttu ovat tehneet kuitenkin harjoitelleet hyvin ja he ovat hyvässä kunnossa. Siinä mielessä tilanne on heidän kohdalla hyvä, Vuorinen paljasti.

Vastakkain iskee siis kaksi joukkuetta, joilta puuttuu varsin merkittäviä pelaajia kokoonpanoista. Henkisellä puolella voitto ennen tauolle siirtymistä on tietysti iso asia, mutta samalla mitataan myös joukkueiden laajuutta.

Mentaalisella puolellakin lähtökohdat ovat varsin mielenkiintoiset, sillä SJK:n pelaajistosta kuullut kommentit ovat pohjustaneet, että joukkueen henkinen tila ei ole paras mahdollinen. VPS puolestaan on pelannut varsin hyviä jalkapallo-otteluita viime aikoina, mutta voittaminen on ollut tiukassa. Huomenna nähdään siis varmasti todella kutkuttava paikallisvääntö, jota ei missään nimessä kannata missata.

Lippuja on mennyt koko viikon hyvää tahtia ja parhaat paikat pääkatsomosta on jo täytetty aikoja sitten. Huonoja paikkoja Elisa Stadionilla ei onneksi olekaan, joten vielä ehdit hommata liput verkkokaupasta ennakkoon edullisemmin. Kannattaa huomioida sekin, että SJK- ja HJK-pelit tällä kaudella ovat tavanomaista korkeammin hinnoiteltu, joten ennakkoon ostaminen on suositeltavaa. Portiltakin toki saa huomenna 5 euron alennuksen S-etukortilla.

OSTA LIPUT POHJANMAAN DERBYYN TÄSTÄ

Artikkelikuva: Harri Bragge.

TÄYSTYRMÄYS! VPS J Akatemia murjoi Virkiän
Vepsula kiinni derbyssä myöhäisen peliajan vuoksi

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2019 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio