Raportti: HIFK kaatoi Vepsun – Putoaminen Veikkausliigasta varmistui

VPS – HIFK 2-3 (1-0)

22' Morrissey 1-0

58' Tiquinho 1-1

72' Tiquinho 1-2

81' Strandvall (rp) 2-2

87' Tiquinho 2-3

VPS kohtasi HIFK:n haastajasarjan viimeisessä kotipelissään sunnuntaina Hietalahdessa. Raidan olisi pitänyt voitettaa oma ottelunsa ja KPV:n samalla hävitä Lahdessa, jotta sarjapaikan säilyttäminen olisi ollut vielä mahdollista. Puoliajalla tilanne näytti vielä lupaavalta, mutta vierasjoukkue nousi toisella jaksolla voittoon ja VPS:n putoaminen varmistui.

Valtava pettymys

Ottelun merkitys näkyi Vepsun tekemisessä heti ensi hetkistä alkaen. Tilanteisiin mentiin kovaa, mutta prässi ei ollut yhtä korkealla kuin aiemmissa otteluissa. HIFK löysi silti tilaa VPS-linjan takaa ja Tiquinhoa jouduttiin rikkomaan vaarallisessa paikassa. Tero Mäntylä pääsi puskemaan vapaasti seuranneesta vapapotkusta, mutta tolppa pelasti Vepsun aikaiselta takaiskulta.

Vepsun hyökkäyspeli oli kohmeessa ottelun alussa. Ensimmäinen mahdollisuus maalintekoon tuli, kun Samu Alankoa rikottiin noin 24 metrin päässä HIFK-maalista. Kapteeni Sebastian Strandvallin vapaapotku oli kuitenkin helppo torjuttava Daniel Kollarille. HIFK:n Jabar Sharza karkasi VPS-puolustukselta pian tämän jälkeen. Afganistanilainen ajautui pieneen kulmaan, eikä saanut laukaustaan osumaan tolppien väliin.

Elisa Stadionille saapunut yleisö pääsi juhlimaan, kun pelikellossa oli 22 minuuttia. Alanko riisti pallon keskialueella ja syötti Morrisseylle. Jamaikalainen kuljetti noin kahteenkymmeneen metriin ja laukoi pallon voimalla HIFK-maalin vasempaan yläkulmaan. Osuma oli Morrisseyn kauden kuudes.

VPS oli maalinsa jälkeen puolustuskannalla. Vierasjoukkue piti palloa ja loi muutamia puolittaisia maalipaikkoja. VPS-maalilla pelannut Valeri Voskonian hoiti keskityspallot varmasti, eikä HIFK päässyt hyviin laukaisupaikkoihin. Ensimmäisen jakson loppupuolella ei nähty enää varsinaisia maalipaikkoja ja tauolle lähdettiin VPS:n johtaessa.

Alangolla oli loistava mahdollisuus tuplata Vepsun johto heti toisen puoliajan alussa. Hyökkääjä joutui kuitenkin laukomaan vaikeasta asennosta ja Kollar onnistui torjunnassaan. Vierasjoukkueen Kevin Larsson testasi Voskonianin toisen jakson virettä 51 minuutin kohdalla. Ukrainalainen onnistui liimamaan pallon näppeihinsä jälleen kerran.

Peli vaikutti olevan Vepsun hallinnassa, mutta vierasjoukkue pääsi yllättämään hieman ennen tunnin pelin täyttymistä. Nopejalkainen Tiquinho irtosi oikealta laidalta ja onnistui sijoittamaan pallon Voskonianin taakse. Peli avautui HIFK:n tasoitusmaalin jälkeen ja vaarallisia tilanteita nähtiin molemmissa päissä. Ensin kimmokkeen ottanut keskitys meinasi yllättää Kollarin ja hetki tämän jälkeen Morrissey väänsi itsensä vapaaksi boksissa, mutta hyökkääjän syöttö ei tavoittanut VPS-pelaajia.

VPS-puolustuksella oli todella isoja vaikeuksia Tiquinhon kanssa. Brassi pääsi läpiajoon 70 minuutin kohdalla. Voskonian tuli vastaan ja torjui laukauksen upeasti. Voskonian joutui venymään pallon tielle heti tämän jälkeen, kun Robert Kakeeton kaukolaukaus oli matkalla yläkulmaan. Vain kaksi minuuttia tästä, ja Tiquinho osui jälleen. Taituri pääsi pallon kanssa boksiin, leikkasi sisään ja ampui pelivälineen verkkoon.

VPS jatkoi taistelua myös tappioasemaan jouduttuaan. Kostasia rikottiin lähes rangaistusalueen sisällä, mutta Strandvallin vapaapotku osui muuriin. Kellossa oli 81 minuuttia, kun Strandvall pääsi kokeilemaan maalintekoa pilkulta. Kollar kaatoi Momodou Sarrin ja kapteeni sijoitti pallon varmasti vasempaan alakulmaan.

Kotijoukkue jahtasi voittoa rohkeasti äänekkään kotiyleisön siivittämänä. Tämä jätti kuitenkin tilaa VPS-puolustuksen taakse, ja Tiquinho pääsi täydentämään hattutemppunsa 87 minuutin kohdalla. Vepsu haki tasoitusmaalia viimeiseen vihellykseen asti. Kaikkensa antanut joukkue lyyhistyi maahan, kun päätösvihellys soi ja VPS:n putoaminen varmistui.

"Toinen puoliaika summaa koko kauden"

Päävalmentaja Christian Sundin mukaan VPS:n pelin taso laski toisella jaksolla. Sama ongelma on jatkunut koko kauden ajan.

- Mielestäni emme luoneet paljon paikkoja ensimmäisellä jaksolla, mutta käytimme mahdollisuutemme hyvin ja teimme maalin. Meillä on ollut sama ongelma koko kauden ajan. Jos katsoo ensimmäisten puoliaikojen perusteella tehtyä sarjataulukkoa, olemme kolmansia. Tänään oli sama homma. Menimme tauolle johdossa, mutta toisella puoliajalla laskimme liian alas, etäisyydet kasvoivat ja laatua ei ollut tarpeeksi pallon kanssa. Toinen puoliaika summa koko kauden, Sund kommentoi.

Voittokaan ei olisi riittänyt tänään, sillä KPV voitti FC Lahden samaan aikaan lukemin 1-4. Sund olisi silti halunnut antaa hienosti koko kauden joukkueen tukena olleelle vaasalaisyleisölle jotain iloittavaa.

- Olemme totta kai pettyneitä. Pettymys ei johdu vaan tästä pelistä, vaan koko kaudesta. Emme ole onnistuneet yhdessä korjaamaan näitä ongelmia. Meillä oli mahdollisuus, mutta toki KPV:n olisi pitänyt hävitä oma pelinsä. Olisimme silti halunneet lopettaa kotipelit hyvään tulokseen, mutta emme pystyneet siihen tänään, VPS-luotsi harmitteli.

VPS pelaa kauden viimeisen ottelunsa Kokkolassa lauantaina 19.10.

Artikkelikuva: Harri Bragge

VPS: Voskonian – Holmgren, Laatikainen, Häkkinen, Morris – Ebwelle, Strandvall, Lehtonen (79' Kujanpää), Kostas (84' Sillah) – Alanko (69' Sarr), Morrissey