VPS panostaa nuorten pelaajien kehittämiseen ja pelaajapolkuun

20220908-060917image00002-1

Hyvin järjestetty ja toimiva pelaajapolku on tärkeä osa-alue jalkapalloseuran jatkuvuuden ja menestyksen kannalta, sillä se luo tien paikallisille pelaajille edetä aina junioreista edustusjoukkueeseen, ja täten parantaa myös seuran paikallista merkitystä. Vaasan Palloseuran strategian yhtenä tärkeänä osa-alueena onkin pitää huoli, että pelaajapolkua kehitetään jatkuvasti ja pelaajille luodaan parhaat mahdolliset edellytykset edetä jalkapallon parissa. Pelaajapolun edelleen kehittämiseksi VPS esimerkiksi tuleekin lähitulevaisuudessa perustamaan A-juniorijoukkueen. 


– Toimiva pelaajapolku on tietenkin strategisesti iso osa seuran toimintaa. VPS haluaa ehdottomasti olla seura, joka palvelee alueen pelaajien toimintaa, VPS:n urheilujohtaja Janne Lindberg toteaa. 

VPS:n rooli vaasalaisessa jalkapallossa ja pelaajakehityksessä on erittäin suuri. Edustusjoukkue nousi täksi kaudeksi takaisin Veikkausliigaan ja VPS:n junioritoiminta on laajaa ja laadukasta. VPS haluaakin kokonaisvaltaisesti kehittää jalkapalloa Vaasan alueella seuran rajojen ulkopuolellakin, ja yhteistyö muiden seurojen kanssa on tärkeä osa tätä. Alueellinen merkitys näkyy hyvin myös suurissa pelaajamäärissä, ja Ajuniorijoukkueen perustamisella halutaankin taata jatkumo oman alueen junioripelaajille, jotta mahdollisimman moni voisi jatkaa pelaamista laadukkaalla tasolla.

– A-juniorijoukkueella haetaan jatkumoa ja lisäaikaa pelaajien kehittämiseen, ja pitkään seuran sisällä olleiden pelaajien edelleen seurassa pitämistä, sekä tätä kautta mahdollisesti yhteisöllisyyden lisäämistä eri osa-alueilla, Lindberg kertoo. 

Yksi erittäin tärkeä joukkue VPS:n pelaajapolussa on huippukautta Kolmosessa pelaava VPS Akatemia. Ajuniorijoukkue tulee olemaan tärkeä väliporras B-junioreiden ja Akatemian välillä.

– A-juniorijoukkue oli puuttuva palanen tässä meidän pelaajapolussamme. On paljon B-junioreita, jotka tulevat olemaan ensi vuonna yli B-juniori iästä. Akatemia on ihan kohtuullisen kokoinen tällä hetkellä, eli ensi vuonna on tavallaan liikaa pelaajia yhteen joukkueeseen. Tahtotila on jossakin vaiheessa, joko ensi kaudelle tai viimeistään lähitulevaisuudessa, nostaa Akatemia Kolmosesta Kakkoseen. Silloin me tarvitsemme joka tapauksessa B-junioreiden ja Kakkosessa pelaavan Akatemian väliin ehdottomasti lisäportaan. Toisaalta haluamme varmistaa myös sen, että kaikilla meidän junioreillamme on mahdollisuus B-junioreiden jälkeen jatkaa seurassa ja jatkaa kehittymistä, jos motivaatiota ja halua on, Vaasan Palloseura Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Harri kertoo.

VPS:n pelaajapolun keskiössä ovat alueen pelaajat ja pelaajakehitys. Laadukas valmennus ja joukkueiden välinen tiivis yhteistyö mahdollistavat jokaiselle pelaajalle parhaat mahdolliset kehitysedellytykset ja sopivan tasoisen pelipaikan.

– Olemme viime vuodet panostaneet pelaajapolun osalta paljon myös tiiviiseen yhteistyöhön junioreiden, akatemian ja edustuksen välillä. Meillä on paljon yhteistä valmennusta, koko seuran kattava suunnitelma pelaajien kehittämiseen ja pelaajaliikennettä jo B-junioreista Akatemiaan, ja joidenkin osalta jopa edustukseen. Nyt VPS Junioreiden pitkäjänteinen toiminta ja yhteistyö edustuksen kanssa on alkanut tuottaa hedelmää, ja kun vielä saadaan tämä puuttuva palanen siihen, niin sanoisin, että meidän pelaajapolkumme on aika hyvällä mallilla, Harri avaa.

Pelaajapolun laatu ja toimivuus näkyy esimerkiksi siinä, että tällä kaudella edustuksenkin mukana on nähty Akatemian ja VPS Junioreiden pelaajia, jonka lisäksi myös edustusjoukkueen moni runkopelaaja on Vaasan alueen omia kasvatteja.

– Tällä kaudella on ollut omilla junioreilla liigadebyyttejä. Toki kun olemme nousijajoukkue, niin meillähän tietysti oli aika montakin liigadebyyttiä heti kauden alkuun, mutta tämän lisäksi tässä kauden varrella on nähty uusia omia junioreita liigakentillä. Kyllähän se on palkinto tehdystä työstä ja toisaalta osoitus siitä, että juniorikehityksessä on tehty hyvää työtä. Uskon, että oman alueen pelaajien, seurataustasta riippumatta, näkyminen VPS:n liigajoukkueessa kasvattaa kiinnostusta joukkueeseen ja motivoi nuoria jatkamaan tavoitteellista jalkapalloharjoittelua, Harri toteaa. 

Seuran pitkäjänteinen työ myös pelaajapolussa ja -kehityksessä näkyy konkreettisesti siinä, että seura on operoinut vuodesta 2020 lähtien Suomen Palloseuran laatujärjestelmän korkeimmalla tasolla viisi. Se on taso, jolle toistaiseksi vain seitsemän seuraa Suomessa on yltänyt. 

– Olemme mielestäni onnistuneet melko hyvin tässä pelaajapolun rakentamisessa ja jatkossa haluaisin nähdä vastaavan toimivan mallin myös alueen naisjalkapallossa. Vaasassa on valtakunnallisestikin mitattuna todella paljon tyttöjalkapalloilijoita, joten mielestäni naisten liigajoukkueen puuttuminen Vaasasta on "häpeä". Toiveeni on, että tulevaisuudessa VPS voi olla mukana rakentamassa vastaavaa pelaajapolkua alueen naisjalkapalloilijoille ja näin olla edesauttamassa ja mahdollistamassa vaasalaista liigajalkapalloa myös naisille, Harri päättää. 

Toiminnallaan VPS yhteistyökumppaneineen haluaa olla edelläkävijä alueen jalkapallon ja jalkapallokulttuurin kehittämisessä. Näin voidaan luoda suurta taloudellista ja sosiaalista lisäarvoa koko Vaasan alueelle. Kaikkien osapuolien, kuten pelaajien, seurojen, julkisen sektorin sekä yksityisen sektorin on puhallettava yhteen hiileen ja luotava jalkapallokulttuurista entistä vahvempi elämäntyyli, joka auttaa kehittämään aluetta niin sosiaalisella, kuin taloudellisellakin tasolla.

Lemonsoftin kyltit nousevat Vaasan Hietalahteen
Roni Hudd Ja Gabriel Sillanpää valittu Suomen U18-...
Image

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2024 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio