Raportti: VPS ja FC Lahti tasasivat pisteet vappuaattona

Raportti

FC Lahti - VPS 1-1 (0-1)

45' Morrissey 1-0

80' Josu 1-1

Vaasan Palloseura kohtasi FC Lahden vieraskentällä tiistai-iltana. Molempien joukkueiden alkukausi oli ollut tuloksellisesti haastava ja VPS lähtikin otteluun hakemaan kauden avausvoittoaan. 2106 katsojaa oli saapunut Lahden Kisapuistoon viettämään vappuaattoa ja seuraamaan tasaista ottelua.

Hienoja maaleja

Heti ottelun ensiminuuteista alkaen oli selvää, että FC Lahti ei halunnut antaa VPS:n rakentaa peliä rauhassa. Kotijoukkue prässäsi korkealta ja vaasalaisilla oli vaikeuksia pelinavaamisensa kanssa. Lahden aktiivinen prässipelaaminen pakotti VPS-puolustajat helppoihin virheisiin, joiden avulla kotijoukkue loi muutamia puolittaisia maalipaikkoja ottelun alussa. VPS pääsi peliin sisään ja maalipaikoille erikoistilanteiden avulla. 10 minuutin pelin jälkeen VPS sai useita kulmapotkuja, joista syntyi vaarallisia tilanteita. Timi Lahti pääsi puskemaan kohti maalin yläkulmaa, mutta Lahden maalivahti Patrick Rakovsky onnistui torjunnassaan ja kotijoukkue välttyi takaiskulta.

Peli jatkui FC Lahden hallinnassa ja VPS:n hyökkäyspeli koostui lähinnä nopeista vastahyökkäyksistä. Vaikka Lahti hallitsi palloa, ei se luonut selviä maalipaikkoja. VPS-puolusti varsinkin omaa rangaistusaluettaan erinomaisesti. Puoliajalle näytettiin lähtevän maalittomassa tasatilanteessa, mutta Vepsun nopeat hyökkäykset näyttivät vaarallisuutensa vielä kerran. Jerry Voutilainen sai pallon ja löysi syötöllään Hampus Holmgrenin. Holmgren jatkoi pallon Samu Alangolle, joka käytti nopeuttaan ja sai jalkansa vapaaksi päätyviivalla. Alanko syötti takaviistoon Steven Morrisseylle, joka oli tehnyt hienon juoksun tilanteessa. Jamaikalainen laukoi pallon hurjalla voimalla Lahden maalin kattoon ja puoliajalle lähdettiin VPS:n 0-1 -johdossa.

Toisen jakson alussa Lahti jaksoi vielä prässätä ylhäältä, mutta VPS:n syöttöpeli oli laadukkaampaa kuin ensimmäisellä jaksolla. Vepsulla oli useita paikkoja 2-0 -maalin tekemiseen. Paras tilanne tuli Alangolle, kun VPS pääsi hyökkäämään kolmella yhtä vastaan. Alanko päätti hakea tilanteessa omaa ratkaisuaan ja nuorukainen pääsikin yrittämään maalintekoa aivan maaliviivalta. Rakovsky oli myös mukana tilanteessa ja peliväline kimposi lopulta tolppaan, eikä VPS onnistunut tekemään tärkeää toista maalia.

Toisen jakson edetessä Lahden pelaajat eivät enää jaksaneet prässätä samalla tavalla kuin aiemmin. VPS pääsi pitämään palloa rauhassa ja ottelusta näytti tulevan vaasalaisjoukkueelle kauden avausvoitto. Pelikellossa oli 80 minuuttia, kun Josu sai pallon noin 30 metrissä. Espanjalaisen vaaralliset kaukolaukaukset oli onnistuttu peittämään aiemmin ottelussa, mutta tällä kertaa Josu sai jalkansa vapaasti. Lahden paras maalintekijä laukoi vasemmalla jalallaan kovan laukauksen, joka leijaili VPS-maalin yläkulmaan ja Lahti nousi tasoihin ottelussa. Viimeisen kymmenen minuutin aikana Vepsulla oli mahdollisuutensa siirtyä johtoon erikoistilanteiden avulla, mutta Lahden isokokoinen joukkue hoiti tilanteet hyvin. Ottelu päättyi tasapeliin, joka oli VPS:lle jo kauden neljäs perättäinen.

"Peli näytti olevan kontrollissamme"

Tasapeli ja johtoaseman menettäminen oli iso pettymys päävalmentaja Petri Vuoriselle.

- Olen tietysti pettynyt siihen, että menetimme taas johtoasemamme. Ensimmäisellä jaksolla meillä oli vaikeuksia ja muutimme puoliajalla joitakin asioita. Pelasimme nyt paremman toisen puoliajan kuin edellisissä peleissä. Peli näytti olevan kontrollissamme puolustussuuntaan, pallollinen pelimme oli parempaa ja loimme vastahyökkäyksiä, joista olisimme varmasti voineet naulata pelin. Sitten tulee vastustajalta kaukolaukaus ja maali, Vuorinen harmitteli ottelun jälkeen.

VPS oli ensimmäisellä puoliajalla vaikeuksissa Lahden prässipelin kanssa. Joukkueen pallollinen peli oli huomattavasti parempaa toisella jaksolla.

- Muutimme ensimmäisen puoliajan aikana asioita, jotta pääsisimme ulos prässistä, mutta siinä meni aika kauan. Lahti teki sen hyvin ja jouduimme tekemään muutoksia sen takia. Meidän pitää pystyä sopeutumaan, jos puolustuspelimme ei ole kontrollissa. Toisella jaksolla teimme lisää muutoksia, jotka toimivat hyvin. Lahti ei luonut toisella jaksolla samanlaisia paikkoja kuin ensimmäisellä, kertoi Vuorinen.

Nopeat hyökkäykset olivat jälleen VPS:n vaarallisin ase hyökkäyspäässä.

- Nopeat hyökkäyksemme ovat hyvällä tasolla. Pystymme luomaan Veikkausliigassa 3 vastaan 1 -hyökkäyksiä. En tiedä pystyykö nopeita hyökkäyksiä tekemään sen paremmin siihen pisteeseen saakka, kun pelaajamme pääsevät viimeistelemään. Ne ovat hyvin pelattuja tilanteita, Vuorinen kommentoi.

Jatkuva kehittyminen on Vuorisen mukaan avain tasapelien voitoiksi kääntämisessä.

- Olemme koko ajan korjanneet asioita ja jotenkin tuntuu, että pelimme on mennyt eteenpäin. Tänään toisella puoliajalla emme joutuneet SJK-pelin kaltaiseen tilanteeseen, jossa emme enää hallitsisi peliä. Jatkamme kehittymistä ja pelissämme näkyy jo, että kehitysaskeleita on tullut, Vuorinen sanoi.

VPS:n pelit jatkuvat viikon päästä tiistaina kotiottelulla HJK:ta vastaan. Liput matsiin ovat myynnissä Vepsun verkkokaupassa.

VPS: Kompalla - Haukioja, Auvinen, Lahti, Holmgren (74' Ojamaa) - Häkkinen, Voutilainen, Strandvall - Alanko (77' Sillah), Sarr (90' Kostas), Morrissey

Artikkelikuva: Harri Bragge