Raportti: VPS hallitsi - AC Oulu otti pisteet

20200916-VPS---AC-Oulu-0315 Kuva: Samppa Toivonen

Koko kauden ajan VPS on Hietalahdessa päässyt nauttimaan hyvistä jalkapallosäistä ja matsipäiville on osunut korkeintaan pikku kesäsateita, mutta kun AC Oulu -ottelun pelipäivä koitti, oli sääennusteiden mukaan Pohjanlahdelle saapumassa vuoden rajuin myrsky. Pientä huolta oli ilmennyt jopa siitäkin, estäisivätkö olosuhteet pelin pelaamisen kokonaan - mutta kun kello lähestyi puoli seitsemää, kajahti Hietalahdessa Då som nu för alltid soimaan ja tuomaristo sekä pelaajat marssivat kentälle normaalisti, navakan tuulen samalla pyörittäessä visuaalisesti näyttäviä vesisuihkuja Hietalahden valoissa.

Vepsun peli lähti käyntiin positiivisesti, ja ensimmäiset minuutit olivat kotijoukkueen hallintaa. Aggressiiviset VPS-pelaajat taistelivat palloista asenteella ja voittivat ratkaisevia kaksinkamppailuja. Nopeat hyökkäykset vyöryivät kohti vieraiden maalia moneen kertaan - heti toisella minuutilla Arttu Nuutinen teki näppärän siirron oikealla laidalla ja lähetti pitkän pallon Steven Morrisseylle, jonka kelpo laukauksen pysäytti vain vastustajan maalivahti. Myöhemmin laidalta toiselle sahannut VPS-hyökkäys päätyi jamaikalaishyökkääjän pienestä kulmasta tehtyyn akrobaattiseen saksipotkun yritykseen, mutta pallo päätyi yli maalin. Kun pelikellossa oli 25 minuuttia, VPS pääsi maalipaikkaan taas. Samu Alangon keskityksen päätteeksi Oulun puolustajat päätyivät taklaamaan synttärijuhliaan viettänyttä kapteeni Strandvallia boksin sisällä, mutta palloa ei viety tästä tilanteesta pilkulle.

Olosuhteet olivat jalkapallolle melkoisen epätyypilliset, mikä näkyi muun muassa kun vieraiden boksin rajalta annettuun 28. minuutin vapaapotkun antamiseen meni pitkään, kun kovassa tuulessa pallo ei oikein tahtonut pysyä maassa aloillaan. Joka tapauksessa tuosta tilanteesta lähti vierasjoukkueen ottelun paras jakso. Oulu viimeisteli 35. minuutilla johtomaalin lopulta kulmapotkusta, kun etutolpan vartiointi petti, eikä kovin ansaitsemattomaksi sitä voinut sanoa - AC Oulu oli päässyt pariin kelpo maalipaikkaan jo sitä ennenkin.

VPS ei tästä nujertunut, vaan jatkoi taistelua sekä painetta kohti AC Oulun maalia. Pyörivä tuuli aiheutti haasteita vähän jokaiselle pelaajalle, mutta tänään vieraiden Lassi Nurmoksella oli riesanaan peräti kaksi pyörivää tuulta. Samu Alanko nimittäin paineli oululaisvartijastaan ohi kerta toisensa jälkeen, tehden yleisöä viihdyttäneitä teräviä juoksuja ja mielikuvituksellisia harhautuksia. Yksi Alangon keskitys vasemmalta laidalta tavoitti Steven Morrisseyn vielä juuri ennen taukoa, mutta jamaikalaisen maalijyvä ei ollut tänään kohdallaan vaan hänen suora laukauksensa suuntautui tälläkin kertaa niukasti yli maalin.

Tauon jälkeen vierasjoukkue AC Oulu näytti, miksi se johtaa sarjaa. VPS:n keskikenttä nukahti pieneksi hetkeksi, jolloin Aapo Heikkilälle pelattiin pallo boksin rajalle vetopaikkaan. Heikkilä tuikkasi pallon takakulmaan ja Vepsun siltaan lukemin 0-2. Näin VPS:n tilanne ottelussa alkoi näyttää vaikealta, mutta ei mahdottomalta, sillä niin alkoi maali roikkua jo ilmassa. Alangon keskitys tavoitti 52 minuutin kohdalla tällä kertaa oikealta takatolpalta Eetu Rissasen, mutta hänen yrityksensä meni katsomoon.

61 minuutilla heräsi vielä isompi toivonkipinä. Tällä kertaa ex-vepsulainen Loorents Hertsi sukitti kotijoukkueen Eetu Puroa hölmösti ja rumasti ja lensi suoralla punaisella ulos. Sen jälkeen VPS otti pelin haltuunsa, ja Hietalahden yleisö alkoi odottaa kavennusmaalia entistä kovemmin. Lukuisat erikoistilanteet päätyivät kuitenkin kerta toisensa jälkeen hyvin esiintyneiden AC Oulu-toppareiden päistä pois vaara-alueilta, eikä Rissanen onnistunut liukumaan palloa maaliin toisellakaan yrittämällä tontistaan, jonka Puro alusti hienolla linjan taakse lähetetyllä korkealla pallolla.

Oulu pääsi lopun pelin aikana vain harvoihin hyökkäyksiin. Paras paikka tuli 71 minuutin kohdalla, ja senkin yrityksen VPS-puolustus onnistuneesti blokkasi kulmapotkuksi. Vepsu jatkoi painetta entistä kovemmin, mutta niin vain minuutit katosivat kellosta, eikä maalia monista yrityksistä huolimatta saatu aikaiseksi. Kuparisen rikkoi lopulta Ville Koskimaa koko Vepsun kauden komeimmalla osumalla. Boksiin lähetetyn pallon jälkitilanteesta Koskimaa sai vetopaikan boksin ulkopuolelta ja tälläsikin puolivolleystä melkoisen pommin yläriman kautta Oulun häkkiin, mutta kun kavennus syntyi minuutilla 89, tuli lopussa liian kova kiire. AC Oulu sai viivytettyä pelin loppuvihellykseen asti ammattimaisesti, eikä Vepsu ehtinyt enää kunnolla yrittämään tasoitusosumaa.

Ottelun jälkeen VPS:n Christian Sund oli lopputuloksen johdosta pettyneissä tunnelmissa.

- Kyllä minulle tuli sellainen tunne, että me oltiin parempia tänään pelillisesti. Mutta maalit lasketaan. Me tehtiin yksi ja vastustaja kaksi. Me tiedettiin, että Oulu pelaa kulmat etualueelle, ja silti ne tekevät. Kyllä ne pitäisi hoitaa, kun tietää, minne pallo tulee. Luotiin paikkoja ja pallo ei mennyt sisään, ja silloin on vaikea voittaa pelejä. Mutta niin kuin Jyrki (Ahola, AC Oulun päävalmentaja) tuossa sanoi, me oltiin vaarallisia tänään ja haluttiin mennä, yrittää päästä niiden linjan taakse. Ja päästiin monta kertaa, tuli hyviä palloja boksiin. Mutta viimeistely ei ollut niin hyvää kuin olisi pitänyt olla, Sund päätti.

VPS 1-2 AC Oulu

35' 0-1 Nurmos

47' 0-2 Heikkilä

89' 1-2 Koskimaa

VPS tänään, VPS idag: Leislahti - Nuutinen (61' Abdi), Koskimaa, Mahlamäki Camacho, Garrett - Rissanen, Laatikainen (46' Gatambiye), Puro, Alanko (75' Sarr) - Strandvall, Morrissey