kirjoittanut VPS - Vaasan palloseura 18.08.2024
Kategoria: 2018

Otteluraportti: VPS - FC Haka | Veikkausliiga

Draamaa. Tunnetta. Juhlaa. Kaikkea tätä koettiin Raidan 100-vuotisjuhlaottelussa Lemonsoft Stadionilla aurinkoisena sunnuntai-iltana, kun Vepsun vieraaksi saapui toinen mustavalkoinen juhlavuottaan viettävä seura, FC Haka. Tapahtumarikkaasta ottelusta ei puuttunut mitään, sillä peli sisälsi kaiken. Ulosajoja, raivokasta taistelua, sekä viime hetken ratkaisumaalin. Peli päättyi lopulta Raidan juhlaan 3-2 lukemin uskomattoman takaa-ajon päätteeksi.

Ensimmäisellä nelivitosella nähtiin todella vahva Raita, joka haki nälkäisesti ottelun ensimmäistä maalia. Tontteja aukesi pitkin ensimmäistä jaksoa, mutta maaliin asti pallo ei vierinyt. Katsomostakin alettiin kuulla turhautuneita huokaisuja, kun avausmaalia ei ansaituista paikoista huolimatta nähty. Tauolle siirryttiin 0-0 lukemissa, ja Raidan puolesta hieman turhautuneessa tilassa.

Toisella puoliajalla muutoksia peliinsä tehnyt Haka otti vahvasti isännän paikan ottelussa, ja valkeakoskelainen vierasjoukkue hallitsikin täten palloa myös pidempiä jaksoja. Toista nelivitosta ehti kulua vain viisi minuuttia, kun Hakan tuore vahvistus Anthony Olusanya pääsi niittaamaan pallon lähietäisyydeltä maaliin nopean kombinaatiopelaamisen päätteeksi. Vepsun puolesta maali pääsi verkon perukoille aivan liian helposti. Viitisen minuuttia edellisen jälkeen Vepsun omissa soi jälleen, kun taidokkaan haaston jälkeen Arlind Sejdiu pääsi sijoittamaan pallon kotijoukkueen maalin takakulmaan. Täten Vepsulla oli runsaasti kirittävää joukkueen ollessa 0-2 tappioasemassa 60 peliminuutin jälkeen.

Ottelu sai kuitenkin dramaattisen käänteen 64 minuutilla, kun viimeisenä miehenä Hakan päässä olleen Nikolas Talon käsivirhe boksin ulkopuolella oikeutti suoraan punaiseen korttiin selvän maalipaikan estämisen myötä. Loppupelin ylivoimalla pelannut VPS aloitti Talon ulosajon avittamana raivokkaan takaa-ajon, aikeinaan muuttaa pelin kulku täysin. Raita sai hyvän alun takaa-ajolle, kun Joonas Vahtera pääsi laukomaan verkkoon suoraan Haka-maalivahti Anton Lepolan roiskaisusta, kaventaen tilanteeksi 1-2.

Loppulukemia jännitettiin loppuminuuteille saakka. Ottelu tarjosi lisää draamaa taas 90 minuutilla, kun Vepsulle tuomittiin rangaistuspotku käsivirheen seurauksena. Martti Haukiojan painava laukaus ohitti Haka-vahti Lepolan näyttävästi, tuoden Raidan tasoihin ennen varsinaisen peliajan jälkeistä lisäaikaa. Hyvän momentumin itselleen luonut Vepsu ei suostunut luovuttamaan voiton suhteen, ja pian se sytytti koko Lemonsoft Stadionin katsomot täyteen huutoon. Samu Alangon vasemman jalan potku boksin ulkoreunalla löysi tiensä Haka-maalin takakulmaan, päättäen Raidan 100-vuotisjuhlaottelun 3-2 voittoon.

VPS:n päävalmentaja Jussi Nuorela toteaa olevansa varsin tyytyväinen lopputulokseen. Helpoksi Haka ei peliä kuitenkaan tehnyt, ja Raidan takaa-ajo 0-2 lukemista voittoon asti kertoo Nuorelan mukaan henkisestä vahvuudesta.

- Olipahan melkoinen 100-vuotismatsi. Eipä se tästä paljon paremmaksi muutu. Lyhyesti summattuna pelasimme 80 minuuttia todella hyvin. 10 minuuttia toisen puoliajan alussa oli ihan fiasko päästessämme kaksi maalia. Varsinkin ensimmäinen maali tuntui ihan vitsiltä, mutta ihan tottahan se oli.

- Pelasimme ensimmäisen jakson todella hyvin, ja harmi, ettemme saaneet siitä palkintoa maalin muodossa. Tottakai punainen kortti muutti peliä, mutta siitä huolimatta peli on käännettävä ja tehdä kolme maalia. Se vaatii uskoa. Emme voi olla kuin tyytyväisiä voittoon. Tällä kertaa se meni näin päin, Nuorela analysoi.

Nuorela mainitsee Hakan olleen vahva koko pelin ajan, mutta lopulta Vepsun tahto voittaa osoittautui vahvemmaksi. Nuorela kertoo, että 100-vuotisjuhlaottelusta syntyi lopulta se spektaakkelimatsi, jota joukkue ja kaupunki olivat janonneet.

- Haka oli tänään koko pelin ajan terävä ja vaarallinen. Vaikka ensimmäinen jakso oli meidän, he pysyivät hyvin pelissä mukana. Kyllähän 0-2 tilanteessa se tiesi sitä, että olimme pahalla päällä. Saimme kuitenkin virtaa vaihdoista, ja iso hatunnosto jätkille siitä, että he halusivat loppuun asti voittaa ottelun.

- Nämä ovat ikimuistoisia pelejä, ja varsinkin nyt, kun tämä peli osui meidän 100-vuotisjuhlaotteluksi, se antaa taas meille paljon loppusyksyä varten. Juhlaottelusta tuli lopulta todella tärkeä tälle kaupungille, Nuorela summaa.

VPS pelaa seuraavan ottelunsa vieraissa 28. elokuuta, kun se matkaa Lahden Mäkimontulle FC Lahden vieraaksi. Kello 18:30 alkava ottelu on katsottavissa suorana Ruutu+ palvelusta!

VPS - FC Haka 3-2

0-1 Anthony Olusanya 50’

0-2 Arlind Sejdiu 56’

1-2 Joonas Vahtera 71’

2-2 Martti Haukioja 90’

3-2 Samu Alanko 90+3’