VPS voitti Koskimaan ja Lammen jäähyväispelissä FC Lahden

20.10.2017

Vaasan Palloseura kaatoi FC Lahden lukemin 2-1. Ottelun VPS-maalit iskivät Andre Clennon ja Sebastian Strandvall.

VPS-FC Lahti 2-1 (1-1)
13′ Anier 0-1 rp.
29′ Clennon 1-1
90+3′ Strandvall 2-1

Ottelun avausjakso oli tasainen. Maalipaikkojen valossa VPS pääsi pari kertaa pelaamaan itsensä Lahden tiiviin puolustuksen läpi ja vastaavasti Lahti pääsi kokeilemaan jokusen kerran kaukolaukauksilla. Pelillisesti VPS piti totuttuun tapaan palloa ja rakensi pitkiä hyökkäyksiä. Lahti pyrki nopeisiin hyökkäyksiin aina, kun sillä oli mahdollisuus, mutta pyrki myös itse määrittämään pallolla pelin virtausta pidempien hyökkäysten kautta.

Avausjaksolla maalit syntyivät 13. ja 29. peliminuuteilla. Avausosuman iski Lahti. Juha Hakola hukkasi pallon rankkurajan tuntumassa ja vieraat pääsivät riistoon. Lahti-hyökkääjä kaadettiin rankkarialueen sisällä ja pallo vietiin 11 metriin. Viron maajoukkuekärki Henri Anier latasi pallon vuorenvarmasti verkkoon.

VPS:n tasoituksesta vastasi Andre Clennon, joka puski Hakolan mainion sivuvaparin verkkoon. Tilannetta edelsi Joonas Vahteran mainio haasto, joka pakotti Loorents Hertsin rikkomaan aivan rangaistusalueen tuntumassa.

Toisella jaksolla VPS:n peli oli vähän jäissä ensimmäisen 15 minuutin ajan. Pelin avaamisessa oli omat ongelmansa sen staattisuuden takia ja Lahti pääsi riistoihin lähempänä Vepsun maalia. Varsinaista mustaa hetkeä ei kuitenkaan ollut, vaan VPS onnistui selvittämään vaikean vaiheensa ja peli muuttui koko ajan tasaisemmaksi. Puoliajan loppu oli pitkästä voitottomasta putkesta irti vahvasti haluavan ja europaikasta taistelevan vierailijan värittämää tahtopalloa.

Viisi minuuttia ennen loppua Lahden toppari Igor Jovanovic sai punaisen kortin ja VPS:n Sebastian Strandvall tykitti vaarallisen vaparin seuranneesta tilanteesta. Miikka Mujunen Lahden maalilla kuitenkin selvitti tilanteen.

Näytti jo, että ottelu päättyy tasan, mutta vieraat saivat alivoimallakin vielä lisäajalla paineen Vepsun päätyyn, mutta tilanteesta muodostui Vepsun maalipotku. Marko Meerits antoi maalipotkun nopeasti Steven Morrisseylle, joka kirmasi laidalta puolittain läpi. Jamaikalainen jatkoi pallon maalin edustalle, josta Strandvall ohjasi sen sisään. Näin kolmen kuukauden voitoton korpivaellus saatiin päätökseen – ja vielä missä pelissä. Tunteikkaan päivän aikana Ville Koskimaa ja Veli Lampi kukitettiin ennen peliä viimeisen VPS-kotipelinsä johdosta ja herrat saivat koko yleisön taputtamaan seisaallaan, kun heidät vaihdettiin toisella puoliajalla kentältä ulos. Strandvallin maali oli täydellinen päätös ottelulle.

– Seba puhui ringissä ennen peliä, että tämä hoidetaan meille ja sitten hän käy itse aivan lopussa laittamassa pallon sisään. Jotenkin kuvaa hyvin myös Sebaa. Toki pitää muistaa Markon ja Stevenin hienot esityöt tilanteessa, Lampi hymyili pelin jälkeen.

– Me sovimme etukäteen, että Veka pitää kapteeninnauhaa ekan puoliajan, antaa sen minulle toiselle jaksolle ja minä annan sen vaihtoon tullessani perintönä eteenpäin Seballe. Sanoin nauhaa antaessa hänelle, että hoitakaa homma himaan. Käykää tekemässä vielä yksi. Sebahan totteli, Koskimaa puolestaan naurahti pelin jälkeen.

Ottelu alkoi sillä, kun fanit lauloivat Vekaa ja Villeä viisi minuuttia putkeen. Vaikka tupa ei ollut täysi, toi tunnelma silti Koskimaalle mieleen Elisa Stadionin ensimmäisen ottelun juuri FC Lahtea vastaan viime kesänä.

– Jotenkin ottelun alusta tuli mieleen se eka matsi täällä Elisalla Lahtea vastaan. Koko pelin ajan oli todella hieno fiilis. Kuuntelin, kun fanit selän takana lauloivat ja peli kulki hienosti. Oli mahtavaa pelata. Huomasi jo alkulämmöillä, että meillä on hyvä draivi päällä. Kaikki laittoivat itsensä likoon ja toinen jakso oli aikamoista taistelua. Pallot sinkoilivat vähän sinne tänne. Hienoa, että vaasalaisyleisö pääsi poistumaan Hietalahdesta tällä kaudelle viimeistä kertaa hymy huulilla. Se on tosi iso juttu, Koskimaa totesi.

– Tämä oli varmasti se huipennus meille molemmille. Mitä ikinä hienoja asioita Jyväskylässä viikon päästä tapahtuukaan, niin tämä oli tietynlainen unelmien täyttymys. Ei se silti pelissä varmaan kummankaan pelaamisesta näkynyt sillä tavalla. Pelattiin suhteellisen ehjä matsi yleisestikin. Ei tullut sellaista pidempää heikkoa vaihetta lainkaan, Lampi kommentoi.

Päävalmentajat näkivät kumpikin tahollaan ottelun vähän eri tavalla. Lahden päävalmentaja Toni Korkeakunnas oli luonnollisesti harmissaan tuloksesta.

– Tyypillinen meidän loppukauden peli. Meillä oli paljon enemmän maalipaikkoja ja aihioita kuin vastustajalla, mutta viimeinen 20 metriä tuottaa meille suuria vaikeuksia hyökkäyspäässä. Palloja saadaan toimitettua ylös ja pääsemme boksiinkin, mutta viimeiset ratkaisut eivät ole viime aikoina olleet niin hirveen hyviä.

– Emme pysty näitä tasaisia pelejä kääntämään voitoiksi, vaikka olemme niskan päällä. VPS otti varmasti pallonhallinnan taas, mutta piti palloa kaukana meidän alueelta ja me saimme riistoja aika ylhäällä. Pääsimme aika läheltä heidän maaliaan hyökkäämään. Pettymys on kova, Korkeakunnas sanaili.

Vuorisen mukaan ensimmäinen puoliaika oli Vepsulta hyvä.

– Ottelu alkoi meidän osaltamme hyvin. Oikeastaan koko ensimmäinen puoliaika oli meiltä aika hyvää pelaamista. Lahden puolustaminen ei ollut niin organisoitua, koska he olivat vaihtaneet pelijärjestelmää. Se oli meidän etu.

– Toinen puoliaika oli aika taistelua. Lopussa muutaman kerran kokeiltu maalipotku onnistui. Pääsimme läpi ja teimme maalin. Olen todella tyytyväinen siitä, että voitimme. Kyllä me haluamme viihdyttää yleisöä siten, että voitamme ottelua. Se on iso osa viihdyttämistä. Haluamme pelata meidän näköistä, hyvää futista ja osoittaa intohimoa.

– Olen erittäin iloinen, että voitimme nimenomaan tämän pelin. Tämä on ollut tunteikas viikko ja tuntuu, että olemme entisestään yhdistyneet tällä viikolla, kun Ville ja Veka ovat kertoneet kausistaan ja uristaan. Iso kiitos kummallekin, Vuorinen päätti.

VPS tänään: Meerits – Lampi (75′ Jürgenson), Koskimaa (78′ Lahti), Viitikko – Engström, Hakola, Strandvall, Laatikainen, Levänen – Vahtera, Clennon (56′ Morrissey)

Penkillä: Volotinen (mv), Böling, Haas, Sohna.

Artikkelikuva: Harri Bragge.

Tappio kauden viimeisestä – treenit jatkuvat marra...
Myös VPS-ikoni Ville Koskimaa pelaa viimeisen koti...

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2019 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio