Vepsulle kaksi senegalilaista lainapelaajaa Sveitsistä – avaus laajemmalle yhteistyölle FC Sionin kanssa

Sion-lainat

Vaasan Palloseuran ryhmään on liittynyt tällä viikolla kaksi uutta pelaajaa. Senegalilaiset Elhadji Ciss ja Ibrahima Gueye siirtyvät seuraan lainasopimuksella sveitsiläisestä FC Sionista.

Kaksikko on pelannut Sveitsin pääsarjassa pelaavan Sionin organisaatiossa, pääasiassa reservijoukkueen puolella.

Vasenjalkainen Ciss, 23, on pelipaikaltaan toppari, mutta pystyy pelaamaan myös vasempana pakkina. Gueye, 21, puolestaan on hyökkääjä.

– Ciss on pärjännyt hyvin. Hän on suhteellisen kurinalainen ja pyrkii kuuntelemaan ja oppimaan. Hän vaikuttaa kiinnostuneelta tekemään asioita meidän tavallamme.

– "Ibra" on vähän nuorempi. Hän on aika tyypillinen hyökkääjä, joka laukoo hanakasti ja pyrkii ahnaasti maalintekoon. Hän haastaa 1vs1 -tilanteissa mielellään, päävalmentaja Petri Vuorinen analysoi.

Pelaajat ovat olleet nyt muutaman päivän joukkueen mukana, mutta päävalmentaja on saanut jo tietynlaisen kuvan pelaajista. Molemmat tuovat hieman kokoa suhteellisen pienikokoiseen ryhmään.

– Meillä alkaa nyt olla jonkinlainen ymmärrys mihin he pystyvät. He eivät ole samalla fyysisellä tasolla kuin meidät omat pelaajamme voiman ja kehonhallinnan suhteen. He ovat isokokoisia, mutta eivät vielä fyysisesti valmiita pelaajia, Vuorinen kommentoi.

Joukkueeseen kaksikko on päässyt suhteellisen hyvin mukaan.

– Ciss on pelaajista vanhempi ja hän tuntuu vähän huolehtivankin nuoremmasta. Joukkue on ottanut heidät hyvin vastaan. Heidän äidinkielensä on ranska, mutta englanti sujuu kyllä. Se pitää kuitenkin ottaa huomioon, että heillä kestää hetki tottua siihen, että arjessa pääkieli on nyt englanti. Se auttaa varmasti jatkossa.

Linjauksia resurssien rajoissa

Nämä lainapelaajat ovat osa laajemmin suunniteltua yhteistyökuviota FC Sionin kanssa. Asioita on työstetty talven aikana useampi kuukausi ja sitä on VPS:n puolelta hoitanut vahvasti myös hallituksen jäsen Petri Kuivamäki.

– Petrin (Vuorinen) kanssa olemme tehneet työnjakoa, että autan häntä pelaajasopimusasioissa ja uusien pelaajien kartoituksessa. Nostan hänelle esille vaihtoehtoja ja hän päättää edetäänkö asian kanssa.

– Tässä tapauksessa pelaajien agentti oli aktiivinen ja lähestyi ehdottaen tällaista kuviota. Sanoin, että haluan keskustella seuran kanssa ja kun aloitimme keskustelut FC Sionin kanssa, löysimme nopeasti yhteisymmärryksen joukkueen GM Marco DiGennaron kanssa, Kuivamäki kommentoi.

Lainapelaajat ovat Kuivamäen mukaan myös yksi keino vaikuttaa ryhmän laajuuteen. Resurssit ovat rajalliset ja ryhmä jäi viime kaudella pieneksi. Lainapelaajat tuovat ryhmään leveyttä ja kilpailua. Nämä sopimukset ulottuvat aluksi kesäkuun loppuun ja sen jälkeen tilannetta arvioidaan heidän kohdallaan uudelleen. Vuorisen mukaan alkusysäys yleisellä tasolla asialle saatiin jo viime kaudella.

– Jo viime kauden aikana kävimme keskusteluja hallituksen kanssa ratkaisuista ringin laajuuden suhteen ja teimme linjauksia niiden pohjalta. Lainapelaajat ovat meille apu tässä tilanteessa, samoin kuin nuoret, joita meille on talven aikana tullut. Kaikki uudet pelaajat eivät tullessaan ole olleet valmiita liigapelaajia, mutta nyt joukkueessa on selkeä kilpailutilanne, Vuorinen tuumii.

Rehellistä arviointia ja tutustumista

Tarkoitus on, ettei yhteistyö jää kertaluontoiseksi. Ciss ja Gueye ovat ensimmäiset pelaajat, jotka Sionista tulevat ja ovat niin sanotusti avauspotku uudelle yhteistyökuviolle. Myöhemmin on tulossa vielä yksi – laitapelaaja – lisää samasta seurasta lainalle.

– Minun tehtäväni on katsoa, ovatko nämä pelaajat riittävän hyviä. Toivon, että tästä yhteistyöstä tulee hyvä ja se tarkoittaa, että liikenne voisi tulevaisuudessa toimia molempiin suuntiin. Nyt pitää arvioida rehellisesti, riittääkö näiden pelaajien taso, jotta yhteistyön kannalta Sionissa tiedetään yhteistyön jatkon kannalta minkä tasoisista pelaajista on meille apua Veikkausliigassa, Vuorinen painottaa.

Kuten todettua, yhteistyö ei ole mikään nopeasti tehty päätös, vaan sitä on työstetty pitkään.

– Keskusteluja on käyty todella paljon ja pidemmän aikaa. Sionin GM DiGennaro on katsonut meidän pelejämme viime kaudelta ja olen avoimesti kertonut miten me VPS:ssa toimimme ja millainen ympäristö ja arki täällä pelaajille on mahdollinen. Hän on tykännyt ja saapuu itsekin kevään aikana vierailulle. Senegalilaispelaajien agentti on tulossa myös, Kuivamäki avaa kuviota.

Vastaavasti Sion on jakanut tietoa VPS:lle omasta toiminnastaan, joten pelkästään yhdensuuntaisesta toiminnasta ei ole kyse.

– He ovat kutsuneet tutustumaan myös heidän toimintaansa. Tarkoitus onkin, että menen käymään Sionissa kevään aikana, Kuivamäki jatkaa.

VPSTV: Pre-season höpinää! Jakso 2 (1/3) – Aluepuo...
Raportti: Karvaan makuinen tasapelipiste KPV:stä

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2020 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio