Veli Lampi lopettaa upean uransa – ”Aion ottaa ja antaa aikaa perheelleni ja itselleni”

18.10.2017-Veka

Vaasan Palloseuran kapteeni Veli Lampi, 33, lopettaa uransa tähän kauteen.

Lampi on pohtinut päätöstään jo pitkään. Se on kypsynyt mielessä kauden mittaan, mutta kokenut pelimies kertoi asian joukkueelle ja seurajohdolle vasta tällä viikolla.

– Tämä ei ole äkkinäinen päätös. Minulla on ollut viime vuosina paljon fyysisiä vaivoja ja ne ovat lisääntyneet kausi kaudelta. Tämä kausi on tuntunut jo varhaisesta vaiheesta saakka vähän sellaiselta selviytymistaisteltulta ja on täytynyt tehdä kompromisseja kompromissien perään, Lampi toteaa.

– Jos ennen odotti pelipäivää kuin viikon kruunua, nyt on pohtinut, että selviääkö treeniviikosta sinne peliin saakka. On pitänyt miettiä mihin voi osallistua ja mihin ei. Alkukaudesta kypsyttelin ajatusta ja jokin aika sitten tein päätöksen.

– Aluksi joka toinen päivä olin lopettamassa ja joka toinen en. Tuntui syylliseltä, että edes oli sellaisia ajatuksia. Päätöksen tehtyäni taakka putosi kuitenkin harteilta ja ajatusmalli muuttui siihen, että nyt voi ja pitää vain nauttia kauden lopusta täysillä, Lampi jatkaa.

Ja nauttia hän myös aikoo. Tällä hetkellä hän keskittyy täysillä jalkapalloon, mutta kauden päättävän JJK-ottelun jälkeen kalenteri on täysin auki.

– Aion ottaa ja antaa aikaa perheelleni ja itselleni. Joitakin suunnitelmia on, mutta aika näyttää sitten joskus mitä tapahtuu, Lampi kommentoi.

Ympyrä sulkeutuu

Lammen upea ura pääsarjaura alkoi lähes 16 vuotta sitten Vaasan Palloseurassa. VPS:sta tie vei Helsinkiin HJK:n paitaan. Klubista ura urkeni ulkomaille ja hän pelasi niin Sveitsissä, Hollannissa kuin Ukrainassakin. A-maajoukkuepaidan Lampi puki päälleen yli 30 kertaa.

Ulkomailta Lampi palasi koti-Suomeen vuonna 2014. Kahden kauden ajan mies edusti jälleen HJK:ta ennen kuin hän siirtyi takaisin sinne, mistä ammattilaisura alkoi, Vepsuun. Vaasan Palloseura on saanut nauttia tyynen ja rauhallisen johtohahmon otteista vielä niin ikään kahden kauden ajan.

– Ei se sattumaa ole, että ympyrä urallani on sulkeutumassa nyt. Minulla oli toki tuuriakin, että oli mahdollista tulla samaa reittiä takaisin, kuin olin aikanaan edennytkin.

– HJK:ssa tapahtui hienoja asioita omalla urallani. Oli ykkösprioriteetti, kun tulin Suomeen takaisin, että saisin palata Klubiin. Toki muitakin loogisia syitä oli taustalla, kuten se, että vaimollani oli tuolloin Helsingin yliopistossa edelleen opiskelupaikka. Perheen päämaja oli Helsingissä, kun minä vielä asuin Ukrainassa.

– Helsingissä sitten alkoi romantiikka kukkia vielä enemmän. Ajattelin, että tekisi mieli palata Vepsuun ja päättää ura täällä. Sanoin sen ääneenkin, kun tänne tulin ja se toteutui nyt. Kiitos mahdollisuudesta Vepsulle ja etenkin Petelle (päävalmentaja Vuorinen), että sain viettää kaksi hienoa vuotta vielä Raidassa.

Viimeisistä kausista Vepsussa Lammelle jää lämpimät muistot. Vastaavasti konkaripelaajan vaatimattomuus herättää kunnioitusta. Lampi on aina esiintynyt edukseen esimerkillisenä pelaajana.

– Olen kokenut Vepsussa sellaista arvostusta sekä seuran, että joukkueen sisällä, mitä urallani en ole kohdannut koskaan aiemmin. Olen urallani päässyt aina pelaamaan paikkoihin, joissa olen ollut vähän niin kuin potentiaalini ylärajoilla. En ole ollut tähti missään joukkueessa, vaan enemmänkin runko- tai jopa rivimies. Täällä on oikeasti tuntunut, että olen ollut tosi isossa roolissa ja tällä kaudella vielä kapteenina. Se on auttanut jaksamaan ja antanut itselleni motivaatiota jatkaa.

Suurin kiitos kaikesta kohdistuu kuitenkin päävalmentaja Petri Vuorisen suuntaan.

– Petelle annan suurimman kiitoksen. Hän on vaatinut minulta tätä askelta ja tarjonnut näin ison roolin. Hän on ollut todella tärkeä henkilö minulle tässä kahden vuoden aikana. Hän on aina ymmärtänyt, tukenut ja kannustanut, Lampi kehuu.

Ammattiylpeydellä

Lampi on ollut sanojensa mittainen mies Vaasan Palloseuralle. Hän sanoi tullessaan seuraan Elisa Stadionin ollessa rakenteilla, että olisi hienoa tuoda europelit takaisin Vaasaan. Niin myös kävi, kun tänä kesänä Hietalahdessa nähtiin niin Olimpija Ljubljana kuin Bröndbykin.

– Oli upeaa, että se toteutui ja vielä näin hienolla tarinalla kuin nyt. Saalistimme kolme voittoa neljästä ja sain itse kunnian olla kapteenina. Muistan nuo hetket ikuisesti.

Lampi kokee saaneensa seuralta paljon, ja pyrkineensä antamaan runsain mitoin myös takaisin. Niin hän on myös tehnyt. Sepsi-78:n kasvatti on ollut johtohahmo joukkueelle niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

– Kun ilmoitin seurajohdolle lopettamispäätöksestäni, niin sanoin olevani ylpeä siitä, että olen laittanut kaiken peliin kaikissa edustamissani seuroissa, sekä maajoukkueessa. Jotain olen kyennyt varmasti tuomaan tänne sen ammattiylpeyden kautta.

– Konkreettisesti olen pystynyt tuomaan pelillisiä juttuja. Viime vuonna tuntui, että olin tärkeä pelaaja joukkueelle ja tälle kaudelle pelipaikan vaihduttua tuntui, että olin vielä hieman isompi palanen. Olen kiitollinen, että Pete istutti minut toppariksi ja piti siinä.

– Olen myös pystynyt mielestäni vastaamaan odotuksiin, joita minuun on kohdistettu. Kopin puolella nuoremmat ovat kyselleet minulta erilaisia juttuja, joten toivottavasti jotain olen onnistunut sielläkin antamaan, Lampi sanailee.

Muutos topparin tontille kuvastaa myös pelillisen kehityksen suuntaa, jonka Lampi on urallaan läpikäynyt. Ulkomaille lähti lupaava offensiivinen laitapuolustaja, joka tuki hyökkäyksiä vahvasti ja antoi maalisyöttöjäkin. Takaisin Suomeen palasi fiksusti pelaava ja esimerkillisesti puolustava huippupelaaja. Ura päättyy peliä mainiosti avaavana ja puolustuspään johtajana toimivana topparina.

"Ei sitä vielä oikein tajua"

Niin käsittämättömältä kuin se kuulostaakin, Lammella on jäljellä enää kaksi peliä urallaan ja Lahti-kamppailu on miehen viimeinen kotiottelu VPS-paidassa. Hietalahdessa nähdään "Vekan" viimeinen näytös perjantaina.

– Aika jännittävä fiilis tässä on, pelottavakin jopa. Ei sitä vielä oikein tajua, eikä se vielä ole pyörinyt mielessä, kun on stressannut enemmän, miten saamme tämän tuloksellisesti murheellisen kelkan käännettyä.

– Sarjapaikka on onneksi varma ja saan päättää urani omalla päätöksellä minulle rakkaassa seurassa. Se on hieno asia ja sitä odotan innolla. Haikeata varmasti tulee, mutta päätös on kypsynyt pitkään ja se on mielestäni oikeista syistä tehty. Nyt nautitaan vielä viimeisistä kahdesta viikosta.

Tuloksellisesti heikko putki ei ole Lammen päätökseen vaikuttanut ja hän toivookin, ettei sitä Vepsun osalta tuijoteta liikaa, vaan koitetaan korjata asiat jatkossa.

– Olemme kulkeneet poikkeuksellisen pitkään ilman voittoa, mutta toivon, että näkisimme sen isomman kuvan. Tulee miettiä ne mahdolliset syyt siihen, mikä on tähän tilanteeseen johtanut. Niitä on varmasti useampia ja pitää analysoida tarkasti miksi joukkue on vähän niin kuin väsähtänyt ja sulanut.

– Uskon, että Peten luotsaama prosessi on vielä kesken ja vaikka nyt on meneillään vaikeampi jakso, niin en epäile ollenkaan, etteikö ensi vuonna voisi olla kaikki mahdollisuudet taistella jälleen kärkisijoista. Tässä seurassa on rakennettu todella hyvä pohja. Toivon, ettei sitä heitetä muutaman huonon kuukauden takia hukkaan. Vepsu on juuri nyt hyvissä käsissä niin seurajohdon kuin valmennuksenkin puolella. Toivon, että sama jatkuu, Lampi tuumii.

Vepsulaisille ja vepsumielisille Lammella riittää paljon sanottavaa ja etenkin kiitollisuutta jaettavaksi.

– Iso kiitos on sanoista ensimmäisenä mielessä. Seinäjokisena pelaajana olen saanut täällä kaksi mahdollisuutta ja tuntuu, että varsinkin tänä vuonna todella paljon tukea ja kannustusta. Eikä ainoastaan seuran ja joukkueen, vaan myös kannattajien toimesta.

– On ollut hieno huomata, että Vaasa todella on futiskaupunki, eikä se ole vain puhetta. VPS todella kiinnostaa ja kaupungissa on hurjasti ihmisiä, jotka välittävät Vepsusta. Arvostan heitä todella paljon ja aion itsekin kuulua siihen kaartiin myös jatkossa, Lampi päättää.

Artikkelikuva: Harri Bragge.

VPSTV: Veli Lampi julkistaa lopettamispäätöksensä ...
VPSTV: Vepsu värittää Wärtsilän arkea – katso yhte...

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2022 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio