Raportti: VPS taisteli voiton Helsingistä

20200822-VPS---MP-0538 Kuva: Samppa Toivonen

Tunnelmat VPS-leirissä viime lauantaisen MP-kotipelin jälkeen eivät olleet parhaat mahdolliset. 2-2 -tasapeli mikkeliläisiä sarjanousijoita vastaan ei tyydyttänyt Vepsun päävalmentaja Christian Sundia eikä joukkuetta alkuunkaan, ja nousutaistelu oli jo uhkaavasti karkaamassa, kun lähes kaikki Ykkösen joukkueet oli kohdattu kerran. Jäljellä oli vielä sunnuntainen kohtaaminen toista nousijajoukkue Gnistania vastaan, minkä jälkeen puolivälin krouvi olisi saavutettu. Nimekkään joukkueen rakentaneilla oulunkyläläisillä oli kausi alkanut vieläkin vaikeammin, kun se oli kärsinyt lukuisista loukkaantumisista, ja voittoja se oli saanut ennen tätä peliä vain yhden kappaleen. Näin Vaasassa odotettiin tästä pelistä vain ja ainoastaan voittoa.

Ottelun tunnelma oli vierasotteluksi epätavanomainen. "Oulunkylän Wembleylle" saapuneesta yleisöstä poikkeuksellisen suuri osa oli VPS-mielisiä, ja heitä löytyikin monen kirjavaa sorttia, aina paikallisista etäkannattajista aktiivisiin vierasreissaajiin. Pääkatsomossa tuntui, että VPS sai ennen ottelua suorastaan suuremmat suosionosoitukset kuin kotijoukkue Gnistan.

Kentällä taas ensimmäinen puoliaika alkoi toisenlaisissa merkeissä. Entisen VPS-apuvalmentaja Ricardo Duarten valmentaman Gnistanin tiedettiin haluavan ottavan ottelussa kontrolli, mutta yllätyksenä tuli, että VPS:n omasta pelin- ja hyökkäystenrakentelusta ei tahtonut aluksi tulla oikein mitään. Lähimpänä maalintekoa olivat ensimmäisen 20 minuutin aikana Gnistan-pelaajat, mutta Nnameka Anyamelen yritys volleystä sekä Cherif Ndiayen yritys kantapäällä kulmapotkun jälkitilanteesta suuntautuivat molemmat ohi ja yli Tuomas Pöyhösen vartioiman VPS-maalin. Sen jälkeen Vepsu alkoi saada vähän otetta pelistä kohti puoliajan loppua, mutta parhaat maalipaikat tulivat Sebastian Strandvallin ja Ian Garrettin vapareista, jotka päätyivät vain sivuverkkoon. Muuten puoliajan lopulla tapahtunut muuta huomionarvoista kuin melkoisen rankkasadekuuro, ja näin tauolle mentiin maaleitta ja litimärkinä.

Toinen puoliaika alkoi VPS-näkökulmasta vielä ensimmäistäkin heikommin. Raidan pelinrakentelussa oli vieläkin hiomista Gnistanin aktiivisen prässin alla, ja pariin otteeseen tuntuivat yksinkertaisetkin kuviot tuntuivat olevan VPS-pelaajille yllättävän vaikeita. Gnistan pääsi kenties ottelun parhaalle maalipaikalleen 50 minuutin kohdilla, kun Pauli Kuusijärvi löytyi linjan takaa. Pöyhösen loistava sijoittuminen ja torjunta estivät ensin maalin syntymisen, eivätkä Gnistan-pelaajat saaneet seuranneesta flipperistä enää maalia aikaiseksi. 55 minuutin kohdilla Sund teki ensimmäisen taktisen muutoksen ja vaihtoi Eetu Rissasen kentälle Steven Morrisseyn tilalle.

59 minuutin kohdalla alkoi tapahtua. Pallo ei ollut leijailemassa lähellekään VPS-boksia, mutta tästä huolimatta Pöyhönen lähti syöksymään vastaan kuin haukka. Aluksi tilanne näytti vielä pahaltakin, kun VPS-puolustus meni kaksinkamppailuun ensin, mutta Gnistan-hyökkääjän päästä pallo päätyi Pöyhösen jalkoihin hivenen onnekkaastikin. Paikan saatuaan maalivahti lähetti Gnistanin linjan taakse uskomattoman läpisyötön Eetu Rissaselle, ja KuPS-lainapelaaja näytti jääkylmän viimeistelyn mallia nostamalla pallon yli vastaan tulleen Gnistan-vahdin, joka ei voinut enää mitään pallon leijuessa vastustamattomasti maaliin. Tämänlaisen maalin jälkeen ei ollut mikään ihme, että maalia juhlittiin kahdessa eri ringissä - puolet pelaajista tuulettivat maalintekijän kanssa ja loput maalisyöttäjän kanssa.

Gnistan ei tästä säikähtänyt, vaan kampesi itsensä tasoihin. Vasemmalta laidalta tehty hyökkäys onnistui, ja Nnameka Anyamele sai pallon boksin sisällä. Laukaus takakulmaan oli tarkka, ja näin peli oli taas tasoissa, kun pelikellossa ei ollut vielä 70 minuuttia. Tilanne ei ollut tyydyttävä, joten jotkut katsomon VPS-kannattajista alkoi ilmaista pettymystään Vepsuun yhä äänekkäämmin.

Vasta viimeisen vartin alettua VPS alkoi vihdoinkin saada pelistä taas otetta, ja tämä kulminoitui siihen, kun 83 minuutin kohdalla Samu Alanko sai pallon vasemmalla laidalla. Jos Vepsun ensimmäinen maali oli hieno, niin Alangon toinen osuma ei kalvennut sille yhtään. Koko pelin yritteliäällä tuulella ollut vasen laituri hassutti ensin kaksi Gnistan-pelaajaa ja tykitti sitten pienestä kulmasta huiman laukauksen yli Gnistan-vahdin. Päälle Alangon jo tutut tuuletukset ja katsomon kritisoivat äänet oli hiljennetty ainakin hetkeksi.

Pelin loppuajan VPS puolusti mallikelpoisesti huolimatta siitä, että joukkue oli taas saanut ikäviä uutisia juuri ennen peliä liittyen sen alakertaan, kun Samba Sillah ja Ville Koskimaa eivät olleet käytettävissä Helsingin reissulle. Gnistan ei enää päässyt vaarallisille maalipaikoille, ja näin hyvää taisteluhenkeä osoittanut VPS kaivoi tärkeät kolme pistettä hyvin pelanneelta Gnistanilta. Päävalmentaja Sund oli ottelun jälkeen tyytyväinen.

- Kolme pinnaa, olen tosi tyytyväinen, koska me voitettiin. Meillä oli ensimmäisen puoliajan lopussa hyvä jakso, kun me saatiin vähän kontrollia. Toisella puoliajalla Gnistan nosti niiden prässiä, joten meillä oli vähän vaikeuksia, Mutta tämä oli taisteluvoitto, ja mieluummin me otetaan kolme pistettä pelillä, joka ei ole kaunista. Tosi hyvin puolustettiin kaikki erikoistilanteet, vaikka Gnistan sai niitä paljon ja vaikka heillä oli isompia kavereita kuin meillä. Tosi tyytyväinen siihen, miten puolustettiin oma boksi ja sitten tuli myös onnistumisia Samulle ja Rissaselle, Sund kertoi.

Gnistan - VPS 1-2

59' Eetu Rissanen 0-1

68' Nnameka Anyamele 1-1

84' Samu Alanko 1-2

VPS tänään, VPS idag: Pöyhönen - Nuutinen, Lo Giudice, Mahlamäki Camacho, Garrett - Sarr (74' Gatambiye), Laatikainen, Strandvall, Alanko - Puro - Morrissey (55' Rissanen)