Raportti: VPS taipui kauden toiseen tappioonsa

Raportti

VPS-RoPS 0-1 (0-0)

50' Rahimi 0-1

VPS kohtasi Rovaniemen Palloseuran maanantai-iltana Elisa Stadionilla. RoPS oli otteluun lähdettäessä sarjan yhdeksännellä sijalla ja VPS kymmenennellä, joten pelissä oli isot panokset. Kesäisissä olosuhteissa pelattua ottelua oli saapunut katsomaan 1876 katsojaa.

Tahmeaa hyökkäyspeliä

VPS oli tehnyt muutoksia ryhmitelmäänsä RoPS-otteluun. Aiemmin keskikentän pohjalla pelannut Jonas Häkkinen oli tiputettu kolmanneksi toppariksi. Muutos näytti toimivan ottelun ensiminuuttien aikana ja VPS onnistui pitämään palloa sekä avaamaan peliä näyttävästi. Vierasjoukkue näytti kuitenkin pallon saadessaan vaaralliselta. RoPS hyökkäsi suoraviivaisesti ja laukoi hanakasti. Vierasjoukkue sai laukausten seurauksena useita kulmapotkuja ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana, mutta VPS puolusti tilanteet hyvin.

Vepsulla oli vaikeuksia rovaniemeläisten tiiviin puolustusmuodon murtamisessa. VPS ei päässyt myöskään nopeisiin hyökkäyksiin, joissa joukkue on ollut vaarallinen kauden aiemmissa otteluissa. Erikoistilanteet osoittautuivat VPS:n parhaaksi keinoksi päästä maalipaikoille. Pelikellossa oli 25 minuuttia, kun Momodou Sarria rikottiin noin 30 metrin päässä RoPS-maalista. Kapteeni Sebastian Strandvallin laukaus seuranneesta vapaapotkusta oli kova, mutta suuntautui liian keskellä ja Antonio Reguero torjui laukauksen helposti.

Martin Kompalla pääsi esittelemään torjuntataitojaan ensimmäistä kertaa puolentunnin kohdalla. Eetu Muinonen lähetti rangaistusalueen rajalta kovan laukauksen kohti takayläkulmaa, mutta saksalaisvahti venyi komeaan torjuntaan. VPS:n hyökkäyspelin takkuaminen jatkui koko ensimmäisen jakson ajan. RoPS loi vielä muutamia hyviä tilanteita, mutta Kompalla piti VPS-maalin puhtaana ja puoliajalle lähdettiin maalittomassa tasatilanteessa.

Ottelu jatkui samanlaisena myös toisen puoliajan alussa. VPS ei päässyt RoPS:n muodon sisään ja vierasjoukkue jatkoi suoraviivaista peliään. Rovaniemeläisten aktiivinen peli tuotti tulosta 50. minuutin kohdalla. Pallo tippui noin 20 metrissä Youness Rahimille, jonka volley yllätti Kompallan ja painui maalin perukoille. VPS tuntui heräävän heti RoPS:n maalin jälkeen. Sarrilla ja Strandvallilla oli mahdollisuudet kuitata vierasjoukkueen maali lähes heti, mutta RoPS-puolustus ja maalivahti Reguero selvittivät tilanteet.

Seuraava paikka siunaantui Sarrille, joka oli päästä läpiajoon. Reguero tuli kuitenkin rohkeasti ulos maaliltaan ja pysäytti Sarrin etenemisen. RoPS tuntui tyytyvän johtoasemaansa ja VPS sai pyörittää peliä rauhassa vierasjoukkueen kenttäpuoliskolla. Vaihdosta kentälle tullut Samu Alanko väläytteli nopeuttaan ja aiheutti ongelmia rovaniemeläisten puolustukselle. Laatu jäi kuitenkin puuttumaan Vepsun viimeisistä ratkaisuista.

Pelikellossa oli 70 minuuttia, kun Strandvall pääsi antamaan vapaapotkun hyvältä paikalta. Reguero oli kuitenkin jälleen kovan laukauksen tiellä ja RoPS selvisi tilanteesta säikähdyksellä. Vierasjoukkue pyrki hidastamaan pelin tempoa ja kulutti sekunteja kellosta aina, kun se oli mahdollista. Vepsulla oli tästä syystä vaikeuksia oman kirivaiheensa käynnistämisessä. Ottelun lopun lähestyessä paine alkoi kuitenkin kasvamaan vierasjoukkueen maalilla. RoPS-maalilla oli useita tiukkoja tilanteita VPS:n kulmapotkujen ja pitkien rajaheittojen seurauksena. Pallo ei kuitenkaan suostunut pomppimaan vaasalaisille ja vierasjoukkue selvitti puolittaiset tilanteet. Lopulta erotuomari Antti Munukka vihelsi viimeisen kerran pilliinsä ja ottelu päättyi vierasjoukkueen 0-1 -voittoon.

"Totta kai se on raskasta"

Päävalmentaja Petri Vuorinen oli luonnollisesti pettynyt ottelun tulokseen. Vepsulla oli ongelmia hyökkäyspelinsä kanssa varsinkin ensimmäisellä puoliajalla.

- Totta kai se on raskasta, kun taistelemme ja voittoja ei tule. Ensimmäisellä puoliajalla aloitimme hyvin, mutta se ote vähän katosi. Viimeisimmissä peleissä pallonhallinta on ollut suht tärkeää, koska sitä kautta saat pitkiä hyökkäyksiä ja tilanteita. Puoliajalla puhuimme ja sovimme asioista, jotka toimivat suht hyvin ja pääsimme pelaamaan haluamallamme tavalla, Vuorinen kertoi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

VPS:n hyökkäyspeli parani RoPS:n maalin jälkeen, mutta huippupaikkoja ei silti onnistuttu luomaan.

- RoPS teki sen yhden maalin heti siihen alkuun ja se vähän hankaloitti, mutta jatkoimme sitä mistä olimme sopineet ja pääsimme lähemmäs sekä syvemmälle. Emme kuitenkaan päässeet riittävän lähelle, että olisimme saaneet pallon viivan yli. Siinä mielessä se oli raskasta. Saimme luotua painetta sinne ja RoPS pääsi sitä kautta muutaman kerran ylös ja pitivät palloa pidempiä jaksoja. En ole tyytyväinen esitykseemme, kommentoi Vuorinen.

Vuorinen halusi kiittää kotiyleisöä hyvästä tunnelmasta.

- Fanit olivat tänään hienosti mukana ja kannustivat meitä tappioasemasta huolimatta. Laulu jatkui koko pelin ajan, kiitos siitä faneille.

Vepsun pelit jatkuvat ensi sunnuntaina vierasottelulla IFK Mariehamnia vastaan. Seuraava kotiottelu pelataan vasta 17.6., kun Kuopion Palloseura saapuu VPS:n vieraaksi.

VPS: Kompalla – Haukioja (89' Holmgren), Auvinen, Lahti, Häkkinen, Ojamaa – Laatikainen (76' Gatambiye), Strandvall – Ebwelle (58' Alanko), Sarr, Morrissey

Artikkelikuva: Juha Tamminen

VPS:n Respect-palkinto Aaku Laitiselle
Raportti: Akatemialle tappio Kokkolassa