Raportti: VPS joutui tyytymään pisteeseen FC Lahtea vastaan

AuvinenEM200419-3-1

VPS – FC Lahti 1-1 (1-1)

5' Sillah 1-0

45' Lampinen 1-1

VPS kohtasi FC Lahden lauantaina kotikentällään Elisa Stadionilla. Aurinkoisessa säässä pelattu ottelu oli ensimmäinen kotipeli, jossa Christian Sund toimi VPS:n päävalmentajana. 1973 otteluun saapunutta katsojaa saivat seurata peliä, jossa Vepsu hallitsi kenttätapahtumia, mutta jäi ilman voittoa.

Kotijoukkueen hallintaa

Ottelun ensimmäiset minuutit olivat tunnustelevia molemmilta joukkueilta. VPS sai viiden minuutin kohtalla kuitenkin otteluun unelma-alun, kun Alain Ebwelle sai jatkettua pelivälineen Juho Lähteelle, joka syötti Samba Sillahin tyylikkäästi läpiajoon. Ensimmäistä kertaa avauksessa Veikkausliigassa ollut Sillah otti muutaman kosketuksen ja laukoi pallon varmasti Patrick Rakovskyn vartioiman maalin verkkoon.

VPS otti pelin haltuunsa heti avausmaalin jälkeen. Sund oli tehnyt taktisia muutoksia Vepsun peliin ja vierasjoukkueella oli vaikeuksia sopeutua niihin. VPS:n laitapakit Martti Haukioja ja Hindrek Ojamaa nousivat rohkeasti ylös, kun taas laitalinkkeinä pelanneet Sebastian Strandvall ja Samba Sillah kavensivat keskelle. Vepsun hyvä peli tuotti myös tilanteita. Timi Lahti pääsi puskemaan Haukiojan vapaapotkusta noin vartin pelin jälkeen, mutta Rakovsky onnistui torjunnassaan. Pian tämän jälkeen Steven Morrisseyn voimakas laukaus boksin rajalta blokattiin.

Lahdella oli vaikeuksia luoda vaarallisia tilanteita. Vierasjoukkueen hyökkäykset tuntuivat toistuvasti katkeavan VPS:n toppareiden, Eero-Matti Auvisen ja Lahden, riistoihin. Vepsulla oli mahdollisuus kasvattaa johtoaan 25. minuutin kohdalla, kun Sebastian Strandvall pääsi laukomaan Morrisseyn syötöstä. VPS-kapteenin laukaus painui valitettavasti ohi maalista.

FC Lahti sai ensimmäisen maalipaikkansa jakson loppupuolella. Martin Kompalla torjui Amionen pehmeän laukauksen helposti. VPS rauhoitti pelin tempoa puoliajan lähestyessä ja joukkue näytti pääsevän tauolle johtoasemassa. Keskittyminen kuitenkin herpaantui ja vieraat pääsivät iskemään. Lahtelaispelaaja riisti pallon ja käynnisti vastahyökkäyksen, jonka päätteeksi Amione vapautti nuoren Pyry Lampisen maalintekoon. Tasoitusmaali syntyi aivan ensimmäisen jakson lopussa, ja tauolle lähdettiin tasatilanteessa.

VPS tuli toiselle jaksolle sisuuntuneena. Pelaajat menivät kaksinkamppailuihin kovaa ja pallo liikkui nopeasti. Vepsulla oli loistava mahdollisuus siirtyä johtoon, kun Jonas Häkkinen pääsi puskemaan läheltä Haukiojan antamasta kulmapotkusta heti toisen puoliajan alussa, mutta peliväline pysähtyi ylärimaan. Peli oli täysin vaasalaisten hallinnassa, mutta viimeiset ratkaisut eivät olleet tarpeeksi laadukkaita. Paine Lahden puoliskolla kasvoi jatkuvasti, ja vierasjoukkue vetäytyi syvälle Vepsun hallitessa peliä.

Ottelu oli kotijoukkueen hallinnassa, mutta selvien maalipaikkojen luominen osoittautui vaikeaksi tiiviin lahtelaispuolustuksen keskellä. Morrissey pääsi puskemaan Ojamaan keskityksestä 70. minuutin pelin jälkeen, mutta jamaikalaisen pusku meni reilusti ohi. Vierasjoukkue onnistui hiljalleen pääsemään peliin paremmin sisään ja saamaan pidempiä hyökkäyksiä. VPS-puolustus hoiti silti puolittaiset tilanteet varmasti.

Lämmin sää alkoi selvästi vaikuttaa pelaajiin ja kentällä alkoi näkyä väsymystä. Pelin tempo laski hieman ja lahtelaiset keskittyivät lähinnä oman maalinsa puolustamiseen. Pelikellossa oli 86. minuuttia, kun Ebwelle pääsi puskemaan hyvästä paikasta. Kamerunilainen ei päässyt kunnolla pallon päälle ja Rakovsky torjui puskun helposti.

Vierasjoukkue pääsi vaaralliseen vastahyökkäykseen vielä ottelun viime hetkillä, mutta Timi Lahti puolusti tilanteen hienosti ja esti vastustajan laukauksen. VPS sai aikaan vielä pienimuotoista painetta kotiyleisön kannustuksen siivittämänä, mutta vieraat kestivät loppuun saakka, ja ottelu päättyi pistejakoon Vepsun hallinnasta huolimatta.

"Emme saaneet sitä, mitä halusimme tänään"

Päävalmentaja Christian Sund painotti ennen ottelua, että Vepsulle kelpaa vain voitto. Haluttua tulosta ei kuitenkaan tänään saatu.

- Emme saaneet sitä, mitä halusimme tänään, mutta me noustaan tästä. Yritimme hakea tiloja laidoilta, mutta ehkä liikutimme palloa hieman liian hitaasti. Oli lämmin keli ja Lahti pyrki sulkemaan ne tilat aika hyvin. Välillä he saivat meidät pelaamaan keskustaan ja he pääsivät vastahyökkäyksiin, mitä he mielestäni hakivat. Siinä Lahti oli vaarallinen tänään. Totta kai se tasoitusmaali ja se, että annamme helppoja maaleja tuolla tavalla, harmittaa tosi paljon, Sund pohti ottelun jälkeen.

Sund oli erittäin pettynyt tapaan, jolla FC Lahti tasoitti ottelun ensimmäisen jakson lopussa. Päävalmentaja näki Vepsun pelissä paljon asioita, joita pitää parantaa, jotta joukkue pystyisi nappaamaan voittoja seuraavissa peleissä.

- Harjoituskentällä pitää harjoitella niitä tilanteita enemmän, jotta tuollaisia maaleja ei synny. Pelaajien pitää ymmärtää, mikä on se oikea ratkaisu. Palloa pitäisi liikuttaa nopeammin. Nyt peli on liian hidasta. Palloja pitäisi voittaa ylempänä, pitäisi pystyä pitämään puolustuslinjaa ylempänä ja hyökkääjien pitää osata prässätä paremmin. Siinä on aika monta juttua, joita parantamalla pystymme luomaan enemmän maalipaikkoja, Sund kommentoi.

Vepsun pelit jatkuvat viikon päästä lauantaina vierasottelulla HJK:ta vastaan.

VPS: Kompalla – Haukioja, Auvinen, Lahti, Ojamaa (74' Holmgren) – Häkkinen (80' Laatikainen), Strandvall, Lähde – Sillah (74' Sarr), Ebwelle, Morrissey

Artikkelikuva: Juha Tamminen

Akatemia hävisi Herculekselle
Ennakko: ”Me otetaan se voitto” – VPS kohtaa FC La...

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2022 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio