Raportti: VPS haki taisteluvoiton KuPSista

VPS-TPS-04072018-2

Vaasan Palloseura haki 2-1 -vierasvoiton Kuopion Palloseurasta Savon Sanomat Areenalta. Maalit iskivät Vaakunan kummipelaaja Juho Lähde, sekä DL Softwaren nimikkopelaaja Douglas Caé.

KuPS-VPS 1-2 (1-2)
2' Lähde 0-1
10' Pennanen 1-1
38' Caé

Ottelu alkoi Vepsun osalta loistavasti, kun Juho Lähde onnistui pelin toisella minuutilla hyvän hyökkäyksen päätteeksi maalinteossa. Toki maalissa oli onneakin mukana, sillä pallo otti kovan kimmokkeen KuPS-toppari Lum Rexhepin jalasta ja leijaili etukulmaan.

Maalin jälkeen KuPS otti kuitenkin nopeasti otteen ja sai rakennettua muutaman hyvän hyökkäyksen. Kymmenen minuutin kohdalla Petteri Pennanen pääsi kääntymään Vepsun muodon sisällä, ajoi keskustaan ja ampui 25 metristä tarkasti taka-alakulmaan ohi VPS-vahti Samu Volotisen.

KuPS jatkoi hallintaansa, mutta VPS onnistui jakson edetessä saamaan muutamia pidempiä pallonhallintajaksoja. Erään sellaisen päätteeksi VPS menetti pallon ja KuPS alkoi rakentaa omaa pidempää hyökkäystään 38. peliminuutilla. KuPS-laitapakki Luis Carlos Murillon syöttö kierrätysvaiheessa oli kuitenkin heikko ja Douglas Caé nappasi pallon kuopiolaistoppari Juho Pirttimäen nenän edestä. Caé kuljetti pitkään ja hassutti molemmat KuPSin keskuspuolustajat vipuun ja laukoi pallon toisen kerran KuPSin verkkoon.

Jakson lopussa Ilmari Niskanen sai vielä hyvän paikan nopean vastaiskun päätteeksi, mutta laukaus leijaili metrejä yli. Näin tauolle siirryttiin Raidan 2-1 -johdossa.

Toisella jaksolla peliä hallitsi selvästi KuPS. VPS joutui selkeästi puolustuskannalle ja se joutui puolustamaan nimenomaan matalassa blokissa ilman palloa. KuPS loi useamman mainion maalipaikan jakson aikana.

Joni Mäkelällä oli tonttinsa 53. minuutilla, mutta Jesper Engströmin viime hetken liuku esti maalin syntymisen. Niskasella oli puolestaan kaksi tonttia 70 minuutin kohdalla, mutta molemmat pelasti mainiosti Volotinen.

Kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa Rasmus Karjalainen pääsi kokeilemaan pilkulta, kun ottelussa lähes huimat 11 minuuttia lisäaikaa antanut erotuomari näki Eero-Matti Auvisen repineen Rexhepin kumoon Vepsun boksissa. Karjalaisen ratkaisu 11 metristä oli kuitenkin vaisu, sillä laukaus viuhui pari metriä keskeltä yli maalin.

Todella pitkän lisäajan aikana KuPS sai vielä pari paikanpuolikasta, mutta Pennasen ja Pirttijoen yritykset eivät tuottaneet tulosta. Näin kolme pistettä matkasi matalassa blokissa taistelleen Raidan mukana Vaasaan.

Päävalmentaja Petri Vuorinen oli tyytyväinen kolmeen pisteeseen, mutta ei tapaan, millä se tuli.

- Meillä oli hyvä harjoitusviikko alla ja tulimme tänne hyvillä mielin. Pääsimme johtoon hyvällä tavalla, vaikka maali kimmokkeesta tulikin. Tapa, jolla loimme tilanteen oli hyvä. Johtoasemassa pelaaminen oli kuitenkin alusta saakka sitä, että puolustimme johtoa ilman palloa. Se on huono yhtälö, jos vastassa on niin hyvä joukkue kuin KuPS. Pakko myöntää, että KuPS oli tänään meihin verrattuna todella hyvä, Vuorinen kommentoi pelin jälkeen.

- Teimme 2-1 -maalin vähän niin kuin KuPSin aseilla nopean tilanteenvaihdon jälkeen. Toisella jaksolla maalin odotusarvo KuPSille vain kasvoi. Tällaisia pelejä hävitään joskus isoillakin numeroilla, kun vastustaja saa rankkarin, kolkuttelee rimoja ja rakentaa tuollaisia paikkoja. Samu (Volotinen) otti tänään muutamia loistotorjuntoja. Emme voi pelata näin. On huono asia, että ottelun kuva oli tämän näköinen.

VPS-luotsi koki, että pallosta luovuttiin tänään turhan helposti. Pallonhallinnalla olisi tänään pystytty ostamaan myös aikaa ja jalkoja. Pelitilannevalinnat veivät tänään peliä KuPSin haluamaan suuntaan.

- Oli KuPSin hyvyyttä, että he pystyivät pitkiin hyökkäyksiin läpi pelin. Toisaalta me annoimme palloa helposti pois silloinkin, kun meillä ei ollut painetta. Muutamassa pelissä on näkynyt vähän samaa. Noin laadukas joukkue tulee luomaan tilanteita saadessaan pelivälinettä noin paljon.

- Meidän pallollinen pelimme ei siis ollut tänään riittävällä tasolla ihan peruspelaamisesta lähtien. Myös liikkeemme oli vähän vähäistä tänään. Miksi näin? Sitä syytä täytyy varmasti etsiä peilin kauttakin. Peli meni aika lailla KuPSin haluamaan suuntaan, kun pallo vaihtoi omistajaa usein.

Vaikka pelillisesti tänään vaikeaa olikin, on kolikolla kääntöpuolensa. VPS pystyi klaaraamaan kolme pistettä heikommallakin esityksellä hyvältä joukkueelta.

- Se kertoo aiemmin puhumastani "teamworkista." Tässä joukkueessa on jotain erityistä. Viime aikojen voitot ovat vain entisestään nostaneet tunnelmaa. Meillä on ollut ongelmia kauden aikana ja tässäkin pelissä, mutta joukkueen sisäinen henki on niin vahva, että missään vaiheessa pelaajat eivät luovuta, vaikka peli ei olisikaan aivan meidän näköistämme. Se on hienoa nähdä, Vuorinen totesi.

- Alkukaudesta pelasimme hyviä pelejä ja hallitsimme niitä. Hävisimme tai pelasimme tasan monesti, emmekä saaneet tuloksia. Se tuntui epäoikeudenmukaiselta. Elämä ja pelit eivät kuitenkaan ole oikeudenmukaisia. Kuopiolaiset varmasti allekirjoittavat sen tämän pelin osalta. 

- Nyt pystymme kuitenkin kääntämään pelejä aiemmin meitä korkeammalla sarjataulukossa olleitakin joukkueita vastaan heikommallakin esityksellä. Hyviä esimerkkejä ovat pelit KuPSia ja Honkaa vastaan. Kyseessä on kuitenkin joukkueet, jotka ovat hankkineet siirtoikkunassakin vielä kovia nimiä joukkueeseensa. Tuo itseluottamusta, vaikka voitot tulevat vaikeuksien kautta. 

Samu Alanko teki tänään debyyttinsä Raitaan palaamisensa jälkeen. Hänet vaihdettiin kolhun saaneeseen Joonas Vahteraan ottelun toisella puoliajalla.

- Samu on juoksuvoimainen pelaaja, joka pystyy tekemään töitä molempiin suuntiin. Hän suoriutui ihan hyvin. "Jontun" tilanteesta ei vielä osaa sanoa miten vakava se on, mutta pieni vaiva siinä tuli. En usko, että kyse on kovin vakavasta jutusta, mutta katsotaan se rauhassa alkuviikon aikana.

Seuraavaksi VPS kohtaa kotikentällä FC Lahden. Ottelu pelataan viikon päästä maanantaina 30.7. Lahti on Raitaa pisteen perässä ja pelin vähemmän pelanneena, joten kyseessä on taas tärkeä peli. 

VPS tänään: Volotinen - Ojamaa (59' David), Lahti, Auvinen, Engström - Strandvall, Jama, Voutilainen, Lähde, Vahtera (76' Alanko) - Caé (86' Gueye)

Penkillä: Meerits, Kalermo, Gatambiye, Morrissey. 

OSTA LIPUT LAHTI-PELIIN TÄSTÄ.

Artikkelikuva: Harri Bragge.

Lippu- ja kyyditystarjous SJK-VPS -otteluun!
VPS:n harjoituksissa kaksi testipelaajaa Ghanasta

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2020 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio