Raportti: VPS ei muuttanut hallintaa maaleiksi asti

20200724-VPS---SJK-Akatemia-0783 Kuva: Samppa Toivonen

Kotkassa vietettiin juhlaviikkoa muun muassa kotkalaislegenda Arto Tolsasta kertovan uuden kirjan julkistuksen tiimoilta. Sen sijaan VPS:n vierailumatka Kotkassa käynnistyi vähemmän juhlavilla uutisilla. Muutenkin loukkaantumisesta kärsineestä puolustuslinjasta sivussa oli nyt myös Samuel Mahlamäki Camacho, Siksi VPS oli pakotettu hylkäämään viime pelit käytetyn kolmen topparin taktiikkansa ja siirtymään takaisin neljän puolustajan linjaan.

Hyökkäyspää oli sen sijaan tervehtymään päin, ja penkille oli saatu muun muassa kuukauden päivät sivussa ollut Samba Sillah. Myös itse ottelu alkoi tasaisesti. Peli virtaili päästä päähän ja molemmat joukkueet saivat maalipaikkoja, mutta tuloksellisesti matsi käynnistyi Vepsun kannalta melkoisen ikävästi. Ensin Vepsun Steven Morrissey sai Ian Garrettin keskityksestä pallon takatolpalle ja paikan viimeistellä maalin, mutta osui etutolppaan. Heti perään KTP sai Garrettin lyhyeksi jääneestä puolustuspään syötöstä oman paikkansa johtomaaliin. Tällä kertaa Vepsua puri oma koira, sillä lopulta Hindrek Ojamaa pelattiin tyhjän maalin eteen, hyödynsi paikkansa ja siirsi kotijoukkueen johtoon.

VPS ei tästä vielä säikähtänyt, vaan peli jatkui edelleen hienoisessa Vepsun hallinnassa. 20 minuutin tuntumassa Samu Alanko pääsi kokeilemaan boksin rajalta, mutta KTP-veskari torjui komeasti aivan alakulmasta. Heti perään kotijoukkueen Beglarishvili hassutti VPS-puolustuksen ja ampui vuorostaan pallon aina Vepsun maalin alakulmaan asti. Tilanteeksi tuli jo 2-0 ja Vepsun peli näytti jo hetkeksi vähän lannistuneelta. Puoliaika pelattiin loppuun rauhallisemmin, ilman suurempia tapahtumia, ja VPS joutui palaamaan koppiin vaikeassa tilanteessa.

Toinen jakso oli sitten jalkapalloilulliselta kannalta varsin erikoinen. Ainakaan tämän jutun kirjoittaja ei ole koskaan ennen nähnyt ottelua, jossa yhdeltä laidalta annettaisiin yhtä monta keskitystä kuin nyt VPS antoi Ian Garrettin ja Samu Alangon puolelta pelkästään toisen puoliajan aikana. Avausmaalin tehnyt KTP-laitapuolustaja Ojamaa oli koko ottelun täysin kaksikon viennissä. Moneen otteeseen VPS pääsi keskittämään tyhjästä tilasta ja täysin ilman painetta.

Toisaalta VPS:n ohjaaminen laidoille antamalla sieltä tilaa - ja toisaalta tukkimalla tilaa oman maalin edestä - taisi olla vain osa KTP:n suurempaa suunnitelmaa. Ensimmäisellä puoliajalla vielä aktiivisemmin pelannut KTP nimittäin keskittyi toisella jaksolla vain vetäytymään puolustussumppuun, eikä se itse saanut yhtä Mäkijärven puolittaista maalipaikkaa lukuun ottamatta hyökkäyspäässä oikein mitään aikaiseksi. VPS puolestaan sai palloa laitojen kautta - pääasiassa siis vasemman laidan, mutta välillä myös Strandvallin oikean laidan keskitysten - toistuvasti KTP:n boksiin asti, mutta KTP:n kannalta tärkeää oli, ettei Vepsu saanut tiukasti miehitetyssä boksissa laukauksia maaliin asti. Kerta toisensa jälkeen uhrautuvasti pelanneet KTP-pelaajat - tai pariin otteeseen viimeistään maalivahti Anton Lepola - ehtivät tiheään miehitetyssä boksissa katkomis- tai blokkauspuuhissa pallon tielle.

Toisen puoliajan kulkua täplittivät vain pitkät huolto-, juoma- ja vaihtotauot, kun KTP kärsi valitettavia loukkaantumisia ja kulutti aikaa pois aina pallon saadessaan. Lähimmäksi maalintekoa puoliajan aikana pääsi ehkä kulmapotkun jälkitilanteesta kohti yläkulmaa tykittänyt Ville Koskimaa, mutta siihenkin yritykseen pääsi KTP-puolustus väliin ja blokkasi kulmaksi. Kun kello söi aikaa pois minuutti minuutilta, nosti myös VPS pakkaa entistä ylemmäksi, mikä salli myös kotijoukkueelle pari vastahyökkäystä, mutta lisämaaleja ei syntynyt vaan peli lyötiin pakettiin KTP:n voittolukemin 2-0.

KTP 2-0 VPS

9' Ojamaa 1-0

22' Beglarishvili 2-0

VPS tänään, VPS idag: Leislahti - Strandvall, Koskimaa, Lo Giudice, Garrett - Puro, Nuutinen, Laatikainen - Sarr, Morrissey (63' Sillah), Alanko

Akatemian runkosarjan viimeinen kotiottelu tänään ...
Ennakko: Edessä vaikea vierasreissu Kotkaan