Raportti: Vaikeuksien kautta voittoon - SJK Akatemia kaatui 3-1

20200724-VPS---SJK-Akatemia-1112 Kuva: Samppa Toivonen

Keskimääräisenä vuotena eletään heinäkuun lopussa vuoden lämpimimpiä viikkoja, mutta lämpimältä ei tänään Elisa Stadionin lehtereillä tuntunut. Paikalle oli saapunut hivenen päälle tuhat jalkapallojännäriä, vaikka lämpöasteita oli nipin napin 12 ja harmaalta taivaalta tihkusi sadetta. Kello löi 18:30 ja VPS:n ja SJK Akatemian välinen Ykkösen taisto oli valmiina alkamaan.

Joukkueiden asettuessa kentälle nähtiin, että päävalmentaja Christian Sundilla oli ollut taskussaan yllätys. Sund miehitti ryhmänsä epätavanomaiseen pelisysteemiin 3-4-3, jossa kapteeni Sebastian Strandvall ja uusi vahvistus Ian Garrett pelasivat laidoilla yksin. Alkuun näytti siltä, että systeemi ei oikein toimi ja Vepsun prässinkin kanssa on paljon hakemista. Nuori SJK Akatemia sai yllättävän vahvaa otetta keskialueesta.

Akatemia pääsi pelottelemaan Vepsua jo seitsemännellä minuutilla. Keskityksen jälkitilanteesta SJK-pelaaja pääsi ampumaan pienestä kulmasta etutolppaan. Pian myös maalivahti Leislahti joutui venymään, kun kulman jälkitilanteesta vieraat pääsivät ampumaan 16:n alueen rajalta. VPS perusti hyökkäyksensä nopeisiin pystyiskuihin tavallistakin tunnusomaisemmin. Pelin aluksi nähtiin Raidan pelaajilla monia turhautuneita ilmeitä kun syötöt eivät tahtoneet kohdata juoksuja.

Mutta kun nopea isku onnistui kerran, niin se onnistui myös kunnolla. Sebastian Strandvallin pitkä pystysyöttö tavoitti Samu Alangon, joka syötti oikealle maalivahdin ohi juosseelle Steven Morrisseylle. Aivan paitsion rajamaille annettu syöttö tavoitti jamaikalaishyökkääjän, joka juoksi pallon kanssa lähes maaliin asti ja näin vei joukkueen 1-0 -johtoon maalillaan - joita Morrisseyllä on seinäjokelaisia joukkueita vastaan tapana tehdäkin.

19. minuutilla Jyri Kiuru pääsee laukomaan aivan vapaasti 10 metristä, mutta Kiurun laukaus oli aivan luokaton ja maalivahti Leislahti pääsi nappaamaan sen syliinsä vaivatta. Minuutin 23 tietämillä nähtiin VPS-päädyssä pahan näköinen tilanne, kun maalivahti Leislahti tuli tapojensa mukaan vastaan boksin ulkopuolelle. Leislahden potku meni kuitenkin ohi kohteestaan ja jalka osui yhteen SJK-hyökkääjä Strengin kanssa. Tilanteesta tuomittiin lopulta vapaapotku Vepsulle. Tämän jälkeen Vepsu sai pienen painostusjakson, mutta Strandvallin ja Garrettin yritykset kaukaa eivät lopulta tuottaneet tulosta. Sen jälkeen pelin virtaus seesteytyi hetkeksi.

Seesteys kesti vain siihen asti, kun pelikellossa oli 38 minuuttia ja VPS-puolustus nolostumaan. Vasemmalta laidalta lähetetty keskitys löysi VPS:n toppari Giuseppe Lo Giudicen, ja pallo kimposi epäonnisesta nuorukaisesta oman verkon perukoille. Tilanteeksi tuli nyt tasan 1-1.

VPS hyökkäsi heti aloituksesta takaisin vahvasti, mutta Strandvallin oikean laidan keskitys päätyi lopulta Samu Alangon käteen ja SJK-vapaapotkuksi keltaisen kortin kera. Tauolle mentiin siis tasalukemissa 1-1. Toinen puoliaika ei alkanut Vepsulta sen vahvemmin. Vaikutti, että SJK Akatemialla oli kontrolli pelistä, eikä VPS ollut päästä enää oikein maalipaikoillekaan. Jakson ensimmäinen kunnon maalipaikka tuli minuutilla 66, kun Jyri Kiuru otti boksissa pallon hienosti haltuun ja latasi sen VPS-maalin yläriman kautta katsomoon.

Toisen jakson edetessä VPS ryhtyi tekemään vaihtoja, ja esimerkiksi maalintekijä Steven Morrissey otettiin pois keskikenttämies Jeff Addain tieltä. VPS alkoi hyökätä entistä enemmän laitojen kautta. Ian Garrett oli yritteliäällä tuulella ja itseluottamusta pallon kanssa oli riittämiin myös harhautuksia varten. VPS sai hänen kauttaan parhaan tonttinsa pitkään aikaan, kun Puro löysi vasenta laitaa kipittäneen Garrettille aivan päätyrajalta, mutta Garrettin matala keskitys ei tuonut tulosta. Kentälle juuri tullut Gatambiye laukoi etutolpalta ohi.

Kaksi minuuttia tästä ja sitten tärähti. Samu Alanko teki hienon juoksun vasemmalle, ja Fabrice Gatambiye näki Alangon juoksun hienosti ja antoi takakulmalle loistavan syötön. Alanko pelasi maalin eteen, jossa muuten hiljaista peliä pelannut Momodou Sarr oli kärkkymässä ja liukui pallon maaliin. Gatambiyen ja Sarrin tuuletuksesta näki, että melkoiset apinat putosivat harteilta.

Pelin loppua kohti SJK Akatemia ei lopettanut prässäystä, vaan painosti entistä enemmän. Aivan kunnon maalipaikoille se ei silti enää päässyt, vaan VPS:n kärsivällinen puolustuspeli piti maalin puhtaana. VPS keskittyi pisteiden hakemiseen ja viivytti peliä lisäajalla. Neljännellä lisäaikaminuutilla loistavan pelin pelannut Samu Alanko pääsi hakemaan vielä lopullisen kruununsa. Alimpana miehenä SJK-puolustaja Joona Lautamaja yritti pelata palloa alaspäin maalivahdilleen, mutta Alanko iski löysään syöttöön kärppänä kiinni ja sijoitti pallon alakulmaan. Tuomari vihelsi kolme kertaa pilliin eikä palloa viety enää keskiympyrään, vaan loppunumeroiksi jäi siis 3-1.

VPS-päävalmentaja Christian Sund oli tyytyväinen kolmesta pisteestä.

- SJK ansaitsi tasoituksensa, vaikka se oli meidän oma maali. He loivat muutaman hyvän paikan siinä aluksi. Mutta siinä lopuksi tuntui, että hallitsimme peliä ja saimme enemmän painetta heille, mistä saimme myös palkinnon. Tosi tyytyväinen, että me saatiin maalipaikkoja tänään, vaikka annettiin vastustajille enemmän maalipaikkoja. Tosi hyvä tulos meille ja tästä on hyvä jatkaa, Sund iloitsi.

Sund oli AC Oulu -ottelun jälkeen ollut peliesitykseen tyytyväinen, mutta päätyi käyttämään silti täysin uutta pelisysteemiä tässä ottelussa.

- Olin tullut siihen tulokseen, että pelaajamme eivät aivan sovi pelitapaan, jota me haluaisimme toteuttaa. Tämä sopi meille tänään paremmin, meillä on pelaajia jotka haluavat mennä eteenpäin ja totta kai Ian (Garrett) tuli myös mukaan tänään. Vasemmalta laidalta loimme paljon tilanteita. Ensi viikolla voimme taas pelata eri tavalla, mutta tämä toimi tänään ja olen tyytyväinen siihen, Sund selitti.

VPS 3-1 SJK Akatemia

15' 1-0 Morrissey

37' 1-1 oma maali