Raportti: Tiivis puolustus ja kaunis vastaiskumaali toivat pisteet Turusta

vepsu-tepsi

Vaasan Palloseura haki tänään kolme pistettä Turun Palloseuralta Veritas Stadionilta. Ottelun ainoan maalin teki Juha Hakola.

TPS-VPS 0-1 (0-0)
54' Hakola 0-1

Ottelu alkoi Vepsun osalta hyvin. VPS pääsi muutaman kerran ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana TPS:n boksiin ja useita kertoja linjojen väliin hyökkäämään kohti Tepsin puolustuslinjaa. Aivan parhaille maalipaikoille ei Raita onnistunut punnertamaan, mutta ensimmäinen vartti vaikutti vaasalaisittain todella hyvältä.

Sen jälkeen peli alkoi kuitenkin hiljalleen livetä Vepsun kontrollista ja TPS sai paremmin pelin juonesta kiinni. Avausjakson lopulla TPS kokeili muutamilla kaukolaukauksilla ja erikoistilanteilla, mutta ei onnistunut saamaan aikaan mitään hälyttävän vaarallista.

Toisella jaksolla VPS tuntui jäävän selvästi ottavaksi osapuoleksi alusta saakka. Kolmen topparin linjaan siirtynyt Raita valui puolustamaan matalalta ja iski lähinnä vastaan. Pallollinen peli alkoi oikkuilla.

Vastaiskusta syntyi kuitenkin tänään ottelun ainoa osuma, sillä Marko Meerits liimasi korkean vapaapotkun hyppysiinsä, heitti loistavasti pallon vapaana olleelle Ibrahima Gueyelle, joka ajoitti täydellisesti syöttönsä Juha Hakolalle, joka puolestaan viimeisteli todella tyylikkäästi hennosti chipaten pallon TPS-maalin taka-alakulmaan.

Maalin jälkeen TPS pyrki enenevässä määrin pääsemään Vepsun boksiin ja jatkoikin vieraiden painamista matalalle. Lukuisat keskitykset ja muut yritykset keltaisissa tänään pelannut VPS kuitenkin onnistui puolustamaan tilanteet pois ja nappasi tärkeät kolme pistettä.

- Kyllä se tuollaisen pelin jälkeenkin tuntuu hyvältä saada pisteet TPS:lta, päävalmentaja Petri Vuorinen huokasi pelin jälkeen.

- Ensimmäinen vartti tuntui hyvältä. Läpikäydyt asiat toteutuivat loistavasti ja pääsimme luomaan painetta TPS:n päätyyn. Sen jälkeen omat ratkaisumme heikkenivät. Aloimme kääntymään paikoissa, joissa ei tarvitsisi ja kuljettamaan ja puskemaan. Syöttövalinnat alkoivat vaikeutua ja haltuunotot heikentyä. Alettiin tekemään peliä itsellemme vaikeaksi ja silloin se eskaloituu tuon näköisenä pelaamisena, Vuorinen analysoi.

Pisteet tulivat siis pitkälti puolustustaistelun kautta.

- Annoimme pallon pois liian helposti. Toisella jaksolla pystyimme pitämään palloa vain muutaman kerran vähän paremmin. Silloin ottelua on vaikea hallita, kun omat ratkaisut ovat tuollaisia. Siihen tulee keskittyä jatkossa.

Matalalta puolustaminen kuitenkin toimi. Etenkin toisella jaksolla viiden puolustajan linja eliminoi hyvin TPS:n pois vaarallisilta paikoilta.

- Olemme tällä hetkellä hyviä puolustamaan matalalta ja pitämään vastustajan pois maalipaikoilta. Pelaajat tietävät, mitä tekevät kentällä. Oli tiedossa, että TPS keskittää jonkin verran, joten siinäkin mielessä maalinteosta tuli heille hankalampaa, kun boksissa oli paljon pelaajia kolmen topparin linjaan vaihdettuamme.

Vaihto oli nimenomaan taktinen. Formaatiota vaihdettiin pariinkin eri otteeseen pelin aikana ja viiden linjan myötä nostettiin myös toista pelaajaa ylemmäs.

- Aloimme menettämään palloja avausjaksolla väärissä paikoissa, eivätkä tilanteet olleet niin hyvin kontrollissa. Koettiin, että yhden topparin tuominen on hyvä asia, koska se on nyt toiminut. Huomasimme ettemme onnistu tietyissä asioissa ja muutimme asioita siksi. Kahdella hyökkäävällä pelaajalla meillä itsellämme oli myös hyvä mahdollisuudet nopeisiin vastaiskuihin.

- Maalikin lähti Markon (Meerits) hienosta avauksesta nopeasti. Viimeistelykin oli todella hieno. Se on ollut pitkäänkin meidän etu, että matalalta puolustettaessa me pystymme hyökkäämään myös nopeasti. Silloin siellä on tilaakin enemmän. Tänään olimme tehokkaita.

Voitosta huolimatta Vuorinen muistutti, että töitä riittää tehtäväksi. Missään nimessä erityisen tyytyväinen pääluotsi ei ollut pelilliseen esitykseen kokonaisuutena.

- TPS oli meitä parempi tänään etenkin pallollisessa vaiheessa. Se pystyi pitämään ja liikuttamaan palloa. Toki se ei päässyt luomaan riittävän hyviä paikkoja, mutta parempia he olivat alkua lukuunottamatta.

Puolustuspeli ja vastaiskumaali olivat päivän positiivisia seikkoja sen tärkeimmän - kolmen pisteen - lisäksi. VPS:lla on tällä kaudella ollut varsin lyhyitä hyökkäyksiä, kun puhutaan maaliin johtaneista hyökkäyksistä.

- Paljon puhutaan meidän pallonhallinnastamme, mutta on meillä nopeitakin hyökkäyksiä. Joskus ne voivat liittyä toisiinsakin, jos maali tulee esimerkiksi tilanteessa, jossa olemme menettäneet hallinnan ja prässänneet pallon heti sen jälkeen korkealta pois. Toki tällä kaudella tulee ottaa huomioon, että olemme tehneet maaleja myös rankkareista, vapareista ja kulmapotkuista.

- On todella hyvä asia, että pystymme tekemään maaleja lyhyillä syöttöketjuilla. En kuitenkaan usko sellaiseen peliin, että joka kerta pitäisi tehdä kolmella syötöllä maali. Pelitapaamme kuuluu pallonhallinta, mutta meillä on ollut aiempinakin vuosina vaarallisia nopeita hyökkäyksiä. Vuonna 2016 niitä oli vähän enemmän kuin viime vuonna, jolloin maalimme tulivat useammin pitkien rallien päätteeksi, Vuorinen kommentoi.

Otteluruuhka on ollut kova. Seuraava peli on siis viikon kuluttua maanantaina kotikentällä. VPS pitääkin nyt pari päivää vapaata, mutta palaa torstaina sorvin ääreen harjoittelemaan kohti maanantain Honka-kamppailua. Toisen sarjanousijan kohtaamiseen on jo valmistautuminen kuitenkin aloitettu.

- Rodrigo Picchioni on jo tehnyt meille raportit vastustajasta. Meillä on jo klipit Hongan pelin eri vaiheista. Ricardo (Duarte) tekee puolestaan meidän pelistämme kvalitatiivisen analyysin ja minä katson pelit kokonaisuudessaan, jolloin saadaan kattava kuva siitä, mihin meidän tulee keskittyä omassa pelissä ja mitä tulee ottaa huomioon vastustajasta.

- Kokonaisuuden hallitsemisen kannalta on tärkeää katsoa pelit kokonaankin, eikä vain klippeinä. Vain siten näkee täysin, mitkä asiat johtavat mihinkäkin.

OSTA LIPUT HONKA -OTTELUUN TÄSTÄ!

VPS tänään: Meerits - McQueen, Lahti, Auvinen, Engström - Strandvall, Lähde, Gatambiye (46' Ciss), Laatikainen, Hakola (65' Güner) - Gueye (76' Caé) 

Penkillä: Volotinen, Kalermo, Ojamaa, Privitera.

Artikkelikuva: Harri Bragge.

VPS J Akatemia kolmen ottelun voittoputkessa
Ennakko: Perinteikkäät mustavalkoraidat vastakkain

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2019 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio