Raportti: Raidalle kauden avaustappio Oulussa

20200715-VPS---MuSa-1658 Kuva: Samppa Toivonen

Vaasan Palloseuran vierasbussi Ouluun lähti liikkeelle jo valmiiksi takaiskun kokeneena, kun MuSa -ottelussa hyvin pelannut Samba Sillah loukkasi reitensä eikä ollut käytettävissä. Alkujaankin loukkaantumisia kokeneelle puolustukselle se ei ollut ollenkaan hyvä uutinen, joten ennakkoasetelmat sarjakärki AC Oulua vastaan olivat siis tavallista vähemmän positiiviset.

Ensimmäisellä puoliajalla VPS pelasi silti hyvin. Jo neljännellä minuutilla pallon keskialueella riistänyt kapteeni Strandvall esitteli oveluuttaan ja yritti nostaa pallon yli vastassa olleen AC Oulu -maalivahdin, mutta nosto meni vain senttejä yli maalin. Ensimmäisen puoliajan edetessä Oulu hallitsi palloa hieman, mutta ei silti onnistunut uhkailemaan VPS-vahti Leislahtea kovin pelottavasti. Sen sijaan kärkkäästi prässännyt ja vauhdikkaasti hyökännyt Vepsu loi kaksi jakson vaarallisinta maalipaikkaa itse.

Ensin tositoimiin palannut jamaikalaishyökkääjä Steven Morrissey harhautti Rafinhan oikealla laidalla ja keskitti pallon vasemmalle takatolpalle, jossa vaaninut Samu Alanko otti sen haltuun ja pääsi vapaasti yrittämään laukomista maalivahti Juhani Pennasta vastaan. Veto oli mainio, mutta torjunta vielä mainiompi ja veskari otti pitemmän korren. Myöhemmin Strandvall pelasi oikealla laidalla tikanneen Sarrin vauhtiin, mutta oikea-aikaisesti vastaan tullut Pennanen pelasti Sarrinkin yrityksen. Vaarallisin tilanne VPS:n omalla maalilla nähtiin vasta juuri ennen jakson päättymistä, kun Ykkösessä debytoineen Giuseppe Lo Giudicen katkaisi Niklas Jokelaisen oikean laidan keskityksen. Muuten hyvän pelin pelanneen Lo Giudicen pusku suuntautui vain senttejä ohi Vepsun oman maalin. Näin tauolle siirryttiin lopulta maalittomissa lukemissa.

Lukemat eivät pysyneet maalittomina pitkään tuomarin vihellyksen jäleen. Minuuttiakaan ei ehtinyt kulua, kun Vepsustakin aikaisemmilta vuosilta tuttu Loorents Hertsi pääsi vasenta laitaa pallon kanssa syvälle VPS-alueelle. Puolustus ei ollut oikein valmiina eikä Leislahti yltänyt venyttämään riittävän hyvin, kun Hertsi leikkasi keskelle ja latasi matalan laukauksen taka-alakulmaan. Tilanteeksi nyt 1-0, ja Vepsun pisteidenryöstömatka muuttui paljon vaikeammaksi kuin salamaniskusta.

Toinen puoliaika jatkui varsin rikkonaisena. Kolhuja saivat sekä Aatu Laatikainen että Sebastian Strandvall, ja molemmat heistä jouduttiin myöhemmin vaihtamaan pois kentältä. Vepsun loppukiri jäi lopulta hivenen torsoksi. Juostut kilometrit näkyivät pelaajien jaloissa, eivätkä pois vaihdettujen pelaajien tilalle tulleet Fabrice Gatambiye ja Jeff Addai tuoneet VPS:n peliin uutta vaihdetta. Läpi toisen puoliajan kotijoukkue sai pidettyä vieraiden hyökkäykset helposti aisoissa, ja ahdisteli Vepsun maalia itse erityisesti kulmapotkutilanteista.

Aivan ottelun lopussa palloa saatiin vielä pientä painetta AC Oulun päätyyn, mutta viimeiset ratkaisut jäivät väsyneillä pelaajilla puolitiehen ja lopulta laukauksia ei saatu aikaan. Näin AC Oulu vei pisteet kotiin jo neljättä kertaa neljästä ottelusta ja Vepsun oli tyytyminen lähtemään kotimatkalle tyhjin käsin.

VPS:n päävalmentaja Christian Sund oli tyytyväinen ensimmäisen puoliajan esitykseen.

- Ensimmäisellä puoliajalla puolustimme hyvin ja loimme kaksi maalipaikkaa. Meidän olisi pitänyt tehdä niistä maali, mutta emme tehneet. Jos maalipaikoista ei tee maalia, menee pisteiden saaminen vaikeaksi, Sund sanoi.

- Kokonaisuudessaan olin tyytyväisempi tähän esitykseen kuin MuSa-pelin vastaavaan. Kuitenkin jalkapallossa pisteet ratkaisevat, ja vaikka pelaamme hyvin, niin ei se riitä jos emme saa pisteitä palkinnoksi, Sund manasi ottelun jälkeen.

​AC Oulu 1-0 VPS

46' Hertsi

VPS tänään, VPS idag: Leislahti - Nuutinen, Koskimaa, Lo Giudice, Mahlamäki Camacho - Puro, Laatikainen (62' Addai), Strandvall (56' Gatambiye) - Sarr, Morrissey, Alanko

VPS Oy:n yhtiökokous 16.9. ja kahden kotiottelun k...
Ennakko: VPS haastaa AC Oulun lauantaina