Raportti: Morrisseyn maali ei riittänyt pisteisiin KuPS:ia vastaan

VPS – KuPS 1-2 (0-2)

32' Rangel 0-1

44' Saxman 0-2

50' Morrissey 1-2

VPS ja KuPS kohtasivat Hietalahdessa maanantai-iltana. VPS lähti otteluun hakemaan kauden avausvoittoaan ja katkaisemaan kolmen ottelun mittaista tappioputkeaan Veikkausliigassa. Ennen ottelua sarjan kuudentena majaillut KuPS sen sijaan tarvitsi pisteitä noustakseen liigan kärkikamppailuun. Jännittävää ottelua oli saapunut seuraamaan 2003 katsojaa.

Hyvä peli-ilme ei riittänyt

VPS tuli otteluun nälkäisenä ja kuopiolaiset olivat ongelmissa kotijoukkueen aktiivisen pelin kanssa. Pallo liikkui nopeasti ja vastustajia haastettiin ennakkoluulottomasti. Alain Ebwelle aloitti ottelun sähäkästi ja pääsi laukomaan tempokuljetuksensa päätteeksi. KuPS:n maalia vartioitunut Otso Virtanen kuitenkin torjui matalan laukauksen varmasti. Pian tämän jälkeen kamerunilainen puikotti KuPS-puolustajan rangaistusalueen sisällä. Komea suoritus sai aikaan kovat suosionosoitukset yleisöltä, mutta Ebwellen syöttö maalille blokattiin.

20 minuutin pelin jälkeen vierasjoukkue onnistui luomaan painetta Vepsun maalille, mutta Eero-Matti Auvisen erinomainen liukutaklaus pysäytti Rangelin maalintekoaikeet. Pian tämän jälkeen Rangel puski pallon Martin Kompallan taakse, mutta erotuomari Mattias Gestranius tuomitsi tilanteen paitsioksi keskusteltuaan linjatuomarin kanssa.

Myös VPS pääsi pöllyttämään maaliverkkoja, kun Momodou Sarr vapautettiin rangaistusalueen sisällä. Sarr laukoi pallon maaliin Virtasen jalkojen välistä, mutta Gestranius vihelsi jälleen pilliinsä paitsion merkiksi. Peliä oli pelattu hieman yli puoli tuntia, kun KuPS pääsi iskemään. Ville Saxman ja Tommi Jyry pelasivat hyvin yhteen, ja Jyry nosti pallon maalin edustalle. Brasilialainen Rangel ehti palloon ensimmäisenä ja viimeisteli akrobaattisella tavalla.

Ensimmäistä kertaa tällä kaudella avauksessa ollut Juho Lähde oli lähellä kuitata avausmaalin välittömästi, mutta Virtanen torjui Lähteen kovan laukauksen. VPS sai lisää kylmää vettä niskaansa vielä ensimmäisen jakson lopussa. Pallo pomppasi onnekkaasti Saxmanille, joka sai jalkansa vapaaksi Vepsun boksissa ja laukoi painavan vedon kohti etukulmaa. Kompalla ei ylettänyt palloon ja KuPS tuplasi johtonsa. Puoliajalle lähdettiin 0-2 -lukemissa.

KuPS aloitti myös toisen puoliajan vahvasti ja sai muutamia puolittaisia paikkoja. Steven Morrissey oli kuitenkin hereillä, kun KuPS-puolustaja pelasi löysän palautuksen maalivahdilleen. Jamaikalainen varasti pallon ja pääsi läpiajoon, jonka päätteeksi Virtanen rikkoi Morrisseyta rangaistuspotkun arvoisesti. Kymppipaita asteli itse pallon taakse ja sijoitti pelivälineen vuorenvarmasti oikeaan alakulmaan.

Vepsu sai virtaa kavennusmaalistaan, mutta varsinaisia maalipaikkoja jouduttiin odottamaan 64. peliminuutille saakka. Ebwelleä rikottiin noin 20 metrin päässä KuPS-maalista ja Martti Haukioja asettui vapaapotkun taakse. Laitapakin laukaus suuntautui maalin etukulmaa kohti, mutta Virtanen venyi torjuntaan. Timi Lahti pääsi vielä laukomaan reboundista, mutta kova veto blokattiin KuPS-puolustuksen toimesta.

KuPS teki muutamia vaihtoja, joiden avulla kuopiolaiset onnistuivat laskemaan pelin tempoa. Kotijoukkue ei kuitenkaan luovuttanut. Kotiyleisö kannusti tasoitusmaalia jahtaavaa Raitaa hienosti ja VPS pääsi vyöryttämään hyökkäyksiään. Kuopiolaiset kuitenkin puolustivat tiiviisti ja VPS joutui kierrättämään palloa paljon KuPS:n muodon ulkopuolella. Useista puolittaisista paikoista paras siunaantui Hindrek Ojamaalle, jonka ohjaus suoraan ilmasta päätyi kuitenkin Virtasen käsiin. Painostuksesta huolimatta VPS ei enää päässyt huippupaikoille ja kaikki kolme pistettä lähtivät Kuopioon.

"Tänään se ei riittänyt"

VPS aloitti ottelun hyvin, mutta KuPS:n maalit lamauttivat joukkueen pelin hetkellisesti. Päävalmentaja Petri Vuorisen mukaan Vepsulla oli pelissä useita hyviä jaksoja.

- Aloitimme hyvin, pääsimme riistoihin, nopeisiin hyökkäyksiin ja pääsimme laukomaan boksin sisältä. Emme tehneet maalia siinä ja KuPS pääsi mielestäni paremmin mukaan. Pikkasen helposti tietysti maalit tulivat. He pääsivät siinä ihan ennen puoliaikaa tekemään toisen vielä. Toisella puoliajalla jatkoimme sitä, mitä teimme ensimmäisellä jaksolla ja teimme vähän muutoksia. Saimme paineen KuPS:n päähän ja saimme yhden maalin aikaiseksi rangaistuspotkusta.

VPS loi painetta KuPS:n päähän toisella jaksolla, mutta tasoitusmaali jäi uupumaan. Vuorinen oli tyytyväinen joukkueensa ilmeeseen.

- Siinä oli joitain muitakin tilanteita, joissa pallo pomppi siinä aika lähellä, mutta emme enää saaneet sitä toista. Jos miettii hyviä asioita, niin ilme oli mielestäni hyvä tänään. Tämmöinen ilme pitää olla koko ajan näissä peleissä, jos meinaamme ottaa pisteitä. Tänään se ei riittänyt.

Vepsun kausi jatkuu ensi viikon tiistaina vierasottelulla FC Interiä vastaan.

VPS: Kompalla – Haukioja, Lahti, Auvinen, Ojamaa – Häkkinen (70' Laatikainen), Voutilainen, Lähde (66' Alanko) – Ebwelle, Sarr (79' Holmgren), Morrissey

Artikkelikuva: Harri Bragge