Raportti: Lahti kaatoi Vepsun kahdella salamamaalilla

VPS – FC Lahti 1-2 (1-0)

45' Kostas 1-0

76' Zeqiri 1-1

77' Josu 2-1

VPS kohtasi FC Lahden 95-vuotisjuhlaottelussaan perjantai-iltana Hietalahdessa. Lahdelle. 2331 katsojaa oli saapunut tukemaan Raitaa haastajasarjan kotiavauksessa. Vepsulle synkkä pariminuuttinen ratkaisi lopulta ottelun

Kostasin maali ei riittänyt

VPS:n 95-vuotisjuhlaottelu alkoi vauhdikkaasti. VPS hyökkäsi vaarallisesti heti alussa, mutta vierasjoukkue sai ottelun ensimmäisen huippupaikan jo muutaman minuutin jälkeen. VPS puolustuksessa oli epäselvyyttä ja Lahden Ville Salmikivi karkasi läpiajoon. Martin Kompallan upea jalkatorjunta kuitenkin pelasti VPS:n varhaiselta takaiskulta.

Ottelu rauhoittui vauhdikkaiden ensiminuuttien jälkeen. VPS:n puolustusta oli jouduttu täydentämään keskikenttäpelaajilla loukkaantumisten takia, ja uudella puolustuslinjalla meni hetki ottelun sisään pääsemisessä. Aatu Laatikainen pelasi tänään topparina ja Juho Lähde laitapakkina.

VPS joutui tekemään vaihdon jo 16 minuutin kohdalla, kun Samba Sillah loukkaantui ja Kostas tuli hänen tilalleen. Kotijoukkueen ensimmäinen maalipaikka tuli pian tämän jälkeen. Sebastian Strandvallin ovela kulmapotku tavoitti Jerry Voutilaisen, jonka laukaus painui selvästi yli. Strandvallin kova keskitys oli painua FC Lahden maalin takakulmaan heti seuraavassa tilanteessa, mutta pallo lipui ohi maalista.

Peli oli yhä enemmän Vepsun hallinnassa jakson edetessä. Alain Ebwellen liukkaat harhautukset ja Strandvallin laadukkaat keskitykset aiheuttivat lahtelaisille jatkuvasti ongelmia. Lahden isokokoinen puolustus selvitti puolittaiset tilanteet silti varmasti. Valtteri Lehtonen pääsi laukomaan volleysta puolen tunnin pelin jälkeen, mutta nuorukaisen veto painui selvästi ohi. Tämän jälkeen kapteeni Strandvall tavoitti Hampus Holmgrenin upealla syötöllä, mutta laitapakin nosto painui maalin katolle.

Lahti sai jakson loppupuolella muutamia erikoistilanteita. Hienolla torjunnalla ottelunsa aloittanut Kompalla nappasi kuitenkin lähes kaikki pallot syliinsä. Ebwelle pääsi läpiajoon Momodou Sarrin hienon siirron jälkeen. Kamerunilainen yritti kiertää Lahten maalia vartioineen Patrick Rakovskyn, mutta saksalaiskassari onnistui katkaisemaan tilanteen. Alati vaarallinen Ebwelle iski avausjaksolla vielä kerran. Upea harhautus vapautti taiturin keskittämään. Tarkka pallo tavoitti Kostasin ja kreikkalainen siirsi VPS:n johtoon aivan ensimmäisen puoliajan lopussa. Vaarallisia tilanteita ei nähty enempää, ja VPS siirtyi tauolle ansaitussa johdossa.

Vierasjoukkue tuli kopista kentälle sähäkästi. Isokokoinen Erik Törnros kampesi itsensä heti maalipaikkaan. Vahvaa ottelua pelannut Kompalla venytti Vepsun onneksi jalkansa jälleen pallon tielle. VPS oli lähellä toista maaliaan 52 minuutin kohdalla. Strandvallin keskitys oli tavoittaa Sarrin, mutta VPS-kärki ei aivan ylettänyt palloon.

Kotijoukkueen rohkea prässipeli tuotti Lahdelle vaikeuksia toisen jakson alkupuolella. Pelinavaaminen oli vaikeaa, kun raitapaidat olivat jatkuvasti lähellä. Vaikka pelin painopiste oli lähes koko ajan Lahden kenttäpäädyssä, olivat selvät maalipaikat silti vähissä. Christian Sund painotti ennen peliä pallonhallinnan tärkeyttä ja viesti oli selvästi mennyt pelaajille. Varsinkin Jerry Voutilainen onnistui pitämään pallot omilla kovassakin paineessa.

Lahti sai mahdollisuuden tasoitukseen 68 minuutin kohdalla. Jasin Assehnoun haastoi terävästi, mutta laukaus ei osunut tolppien väliin. Tämän jälkeen Teemu Penninkangas puski kulmapotkun jälkitilanteesta pallon Kompallan käsiin. Lahti pääsi paremmin ja paremmin pelin sisään jakson edetessä. Vepsun puolustuslinja oli pelannut koko ottelun korkealla ja paitsioansat olivat toimineet, mutta vierasjoukkueen syöttöjen ja juoksujen ajoitukset vaikuttivat paranevan toisella jaksolla.

Kun kellossa oli 76 minuuttia, alkoi VPS:n synkkä pariminuuttinen. Ensin vaihdosta kentälle tullut Altin Zeqiri teki pitkän soolokuljetuksen, jonka päätteeksi vaihtomies laukoi pallon maalin takakulmaan. Tasoitusmaali tuntui lamaannuttavan kotijoukkueen ja lisää oli heti luvassa. Josu löysi itsensä lähes samasta paikasta, missä Zeqiri oli ja laukoi pallon Kompallan taakse. Vierasjoukkue siirtyi tappioasemasta johtoon muutamassa minuutissa.

Vepsulla oli vaikeuksia palautua Lahden kahdesta maalista. Ebwelle laukoi pienestä kulmasta sivuverkkoon 82 minuutin kohdalla, mutta Raidan tilanteet olivat muuten vähissä. Hampus Holmgren laukoi vielä lisäajalla yli ja Lähteen pusku boksissa oli tavoittaa Kostasin, mutta aika loppui kesken, ja Lahti pääsi juhlimaan voittoaan.

"Lahti teki pelin meille vaikeaksi"

Päävalmentaja Christian Sund oli todella pettynyt ottelun lopputulokseen. Sundin mukaan VPS hallitsi peliä alun vaikeuksien jälkeen.

- Onnittelut FC Lahdelle. Olemme tosi pettyneitä. Annoimme pelin alussa Lahdelle pari paikkaa, mistä he olisivat voineet tehdä maalin. Sitten me otimme pelin haltuun ja loimme maalintekotilanteita. Saimme palkinnon ja menimme johtoon. Totta kai Lahti teki pelin meille vaikeaksi. Meillä oli korkea linja ja heidän ylin hyökkääjänsä ei tehnyt aloitteita, mutta ne takaa tulevat tekivät, VPS-luotsi kommentoi.

Lahti nousi voittoon kahdella salamamaalilla toisella jaksolla. Vepsu ei saanut lopussa riittävän kovaa kirivaihdetta päälle.

- Nukahdimme pari kertaa toisella puoliajalla. Meidän olisi pitänyt ohjata vastustaja maaleissa oikealle jalalle, mutta me ohjasimme heidät sisään. Kaksi hienoa viimeistelyä ja sitten peli on niin kuin pelattu. Ei saatu oikein painetta lopussa ja tuntui, että pelaajilta meni ilmat, kun 1-2 -maali tuli niin nopeasti.

Vepsun pelit jatkuvat lauantaina 28.9. Rovaniemellä. Seuraava, ja haastajasarjan viimeinen, kotiottelu pelataan Hietalahdessa sunnuntaina 6.10.

VPS: Kompalla – Holmgren, Häkkinen, Laatikainen, Lähde – Sillah (17' Kostas), Voutilainen, Lehtonen (82' Morris), Strandvall (73' Kujanpää) – Ebwelle, Sarr

Artikkelikuva: Harri Bragge