Raportti: AC Kajaani varasti Vepsulta tasapelipisteen

20200809-VPS---AC-Kajaani-0683

Auringonpaisteesta huolimatta tunnelma oli tällä kertaa melkoisen seesteinen, kun VPS:n Ykkösen kausi jatkui jo viidennellä kotiottelulla vähän yli kuukauden sisään. Edeltävän viikonlopun 4-1 -lukemin otetun KPV-kotivoiton innostus ei ollut selvinnyt keskiviikon derbytappiosta Jarolle, eikä siis yleisöä ollut löytänyt paikalle edes tuhatmäärin.

Raukeasta katsomofiiliksestä huolimatta Vepsu lähti pitkästä aikaa otteluun hyvällä jalalla ja vaikutti olevan myös se kontrolloivampi osapuoli heti alkuvihellyksestä lähtien. AC Kajaanin prässi oli laiskaa eikä se ollut halukas nopeatempoiseen otteluun auringonpaisteen alla, vaan keskittyi asemissa pysymiseen. Ottelun teemaksi muodostui nopeasti, että VPS piti palloa ja yritti etsiä tietä vieraiden puolustusmuodostelman sisälle tai ympäri.

Monenlaisia variaatioita Vepsu kokeilikin, mutta VPS:n tie AC Kajaanin maalille päättyi aina ennen maalipaikkaa. Kenties Eetu Puron poissaolo näkyi VPS:n keskikenttäpelaamisessa, sillä vaikka topparien edessä oli paljon tilaa, ei Vepsu sitä saanut täysin hyödynnettyä vaan suurin osa vaarallisimmista murtautumisyrityksistä tuli laitojen kautta. Monet hyökkäykset ylsivät aina boksin tuntumaan asti, mutta viimeistään vieraiden varmaotteiset topparit Johannes Kytilä ja Mikko Pitkänen tekivät hienot katkot ja luutivat vaarallisimmat pallot pois viime hetkillä.

Minuutilla 40 toteutui sitten se jalkapallon perinteinen viisaus, että kun itse ei paikoista saa maalia aikaiseksi niin vastustaja sen yleensä saa. Kajaanin Ligue 1-kokemustakin omannut keskikenttämies Acheampong meni boksissa näyttävästi nurin, pallo vietiin pilkulle ja David Popa naulasi sen alakulmaan. Tauolle mentiin siis tilanteessa 0-1.

Toinen puoliaika alkoi samoissa merkeissä, eikä Kajaani saanut jakson alussa oikein mitään aikaan. Erityisesti keskikentän energiset Ian Garrett ja Arttu Nuutinen kunnostautuivat kaksinkamppailuissa, tekivät monia hienoja pallonriistoja ja tällöin Kajaanin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi vetäytyminen.

57 minuutin kohdalla VPS rikkoi vihdoin kuparisensa. Kauniisti yhdellä kosketuksella pelannut Steven Morrissey löysi pystyyn juosseen Momodou Sarrin, joka päihitti ACK-topparin kaksinkamppailussa, pääsi nokikkain veskarin kanssa ja viimeisteli kylmästi alakulmaan kauden kolmannen maalinsa.

Tästä VPS sai vielä lisää virtaa ja kunnon myllyn Kajaanin päätyyn. 65 minuutin molemmin puolin Vepsu pääsi monille puolittaisille paikoille, mutta AC Kajaanin puolustus sai eliminoitua sekä Morrisseyn että Alangon laukaukset aivan viime hetkillä. Ottelun loppua kohti myös Kajaanin hyökkäykset alkoivat löytää tietään kohti VPS-maalia, mutta ne saatiin ohjattua suhteellisen vaarattomasti pieniin kulmiin. Vaarallisimmasta vedosta vastasi Acheampong vasemmalta laidalta, mutta VPS-vahti Leislahti liimasi sen hyppysiinsä vaivatta.

Ottelun loppua kohti VPS nosti pakkaansa, minkä seurauksena myös Kajaani pääsi yrittämään pariin otteeseen, mutta vaarallisimmat paikat olivat edelleen Vepsulla. 83 minuutin nurkilla pelin parhaana pelaajana palkittu Garrett riisti hienosti pallon vasemmalla laidalla, mutta amerikkalaisen vaarallinen keskitys löysi tiensä Gatambiyen jalan kautta vain sivuverkkoon.

Aika alkoi loppua kellosta kesken, ja lopulta kärsivällisesti peliä viivyttänyt ja rikkonut AC Kajaani sai palkintonsa. Lisäajan Gatambiyen puskupaikastakaan ei syntynyt maalia, eikä syntynyt myöskään rankkaria, kun vain hetkeä ennen loppuvihellystä Sarr murtautui vielä pallon kanssa boksiin mutta päätyi kaksinkamppailutilanteen kautta kentän pintaan.

Lopulta vieraat saivat olla selvästi tyytyväisempiä tasapelipisteeseen kuin peliä hallinnut mutta viimeistelyssään epäonnistunut Vepsu. VPS:n päävalmentaja Christian Sund oli ottelun jälkeen pettynyt.

- Kolmas peli kahdeksan päivän sisään. Kuuma keli, ja ainakin me kontrolloitiin tätä peliä. Mutta jos me halutaan voittaa nämä pelit, niin pitäisi pystyä vielä pikkuisen nopeammin liikuttamaan palloa. Emme saaneet AC Kajaania tarpeeksi pois muodosta. Meillä oli avaimet koko pelin aikana voittaa tämä peli, mutta vain yhden maalin tekeminen ei riitä. Pelaajat suoriutuivat pelisuunnitelman mukaan, mutta tällä kertaa ei riittänyt, Sund manasi.

VPS 1-1 AC Kajaani