Raportti: HIFK Vepsua vahvempi Helsingissä

HIFK – VPS 2-1 (1-0)

31' Halme 1-0

80' Palmasto 2-0

90+3' Ebwelle 2-1

Vaasan Palloseura kohtasi HIFK:n perjantai-iltana Helsingissä Telia 5G Areenalla. Kyseessä oli niin sanottu kuuden pisteen peli, koska ennen ottelua VPS oli sarjataulukossa sijalla 11 ja HIFK pykälän ylempänä kaksi pistettä enemmän keränneenä. Aurinkoisessa säässä pelattu peli oli myös viimeinen ottelu ennen maaottelutauon alkamista.

Vaikea ottelu

Ottelu alkoi kotijoukkueen vahvalla painostuksella. Punapaidat saivat hyökätä ensimmäisellä puoliajalla fanipäätyään kohti ja Vepsu oli pienissä vaikeuksissa HIFK:n aggressiivisen prässipelin kanssa. VPS pääsi paremmin peliin sisään ensimmäisten minuuttien jälkeen, mutta IFK:n tiiviin puolustusmuodon murtaminen osoittautui haastavaksi. Momodou Sarr aloitti tänään VPS:n keskushyökkääjänä, mutta nuorukainen oli kovassa puristuksessa kokeneen HIFK-puolustuksen keskellä.

Ottelun ensimmäinen todellinen huippupaikka tuli noin 20 minuutin pelin jälkeen. Tiquinho pääsi kuljettamaan VPS-puolustuslinjaa kohti ja sai jalkansa vapaaksi. Brassi laukoi kierteisen laukauksen, joka kilahti Martin Kompallan vartioiman maalin oikeaan tolppaan. VPS sai oman mahdollisuutensa pian tämän jälkeen. Alain Ebwelle löysi syötöllään Sarrin, joka pääsi yrittämään ulkosyrjäohjausta maalin edessä. IFK-puolustaja onnistui kuitenkin liu'ussaan ja ottelun avausmaali jäi vielä odottamaan itseään.

Kellossa oli 30 minuuttia, kun IFK iski. Kotijoukkue loi painetta VPS-maalille pitkän sivurajaheiton seurauksena ja pallo tippui lopulta HIFK:n Jukka Halmeelle. Kokenut Halme sijoitti pallon varmasti etukulmaan ja HIFK siirtyi ottelussa ansaittuun johtoasemaan. VPS oli lähellä kuitata IFK:n johtomaalin heti seuraavasta tilanteesta, mutta Sebastian Strandvall ajautui liian pieneen kulmaan puolittaisessa läpiajossaan, eikä päässyt laukomaan.

HIFK:lla oli mahdollisuus tuplata johtonsa 40. minuutin kohdalla, mutta Kompalla torjui Tiquinhon laukauksen jalallaan. Kompalla joutui torjumistöihin vielä kerran ennen taukoa, kun saksalainen venytti kätensä Nikolas Sairan vapaapotkun eteen. VPS loi vielä yhden vaarallisen hyökkäyksen ensimmäisellä puoliajalla, mutta sekä Strandvallin että Sarrin laukaukset blokattiin. Puoliajalle lähdettiin siis kotijoukkueen johtaessa tärkeää ottelua lukemin 1-0.

HIFK otti pelin haltuunsa myös toisen jakson ensimmäisillä minuuteilla. Rafael Toro pääsi yrittämään maalintekoa läheltä, mutta brassin volley suuntautui yli VPS-maalin. VPS:n toisen jakson ensimmäinen hyökkäys oli vaarallinen, mutta Strandvallin laukaus blokattiin jälleen kerran. Vepsu onnistui luomaan yhä pitempiä hyökkäyksiä HIFK:n päätyyn ja sai sitä kautta myös useita kulmapotkuja, mutta kotijoukkueen puolustus hoiti tilanteet varmasti.

Steven Morrissey tuli kentälle noin tunnin paikkeilla ja VPS teki samalla muutoksia muodostelmaansa. Pelin kuva ei silti muuttunut suuresti ja kotijoukkue loi yhä vaarallisimmat maalipaikat. 67. minuutin kohdalla Tiquinho riisti pallon Eero-Matti Auviselta ja pääsi läpiajoon, mutta Kompalla onnistui torjunnassaan. Morrisseyta rikottiin pian tämän jälkeen HIFK:n rangaistusalueen rajalla. Martti Haukioja laukoi vapaapotkusta matalan laukauksen kohti HIFK-maalin takakulmaa, mutta Arnold Origi venyi pallon eteen. Seuraava mahdollisuus tasoitukselle syntyi, kun Haukioja lähetti kovan ja matalan keskityksen maalille. Morrissey oli tilanteessa lähimpänä, mutta ei ylettänyt palloon.

77. minuutin kohdalla VPS pääsi nopeaan hyökkäykseen ja Strandvall sai pelattua pallon boksiin Hampus Holmgrenille. Laitapuolustajan syöttö ei kuitenkaan tavoittanut maalin edessä odotellutta Samu Alankoa. Vepsun orastava kiri ei ollut tuottanut tulosta ja kotijoukkue rankaisi Vepsua toistamiseen, kun kellossa oli 80 minuuttia. Pitkä sivurajaheitto kimpoili Vepsun boksissa ja peliväline tippui lopulta kotijoukkueen Tino Palmastolle, jolla oli helppo työ siirtää pallo maaliin. Peli oli 2-0 -maalin jälkeen pitkään katkonaista ja turhautuneisuus paistoi läpi VPS-pelaajien otteista. Pelaajat jaksoivat kuitenkin taistella loppuun saakka. Taistelu palkittiin lisäajalla, kun Holmgrenin keskitys pomppi Ebwellelle, joka laukoi pallon Origin jalkojen kautta verkkoon. Kavennuksen jälkeen Vepsulla oli vielä noin minuutti aikaa tasoittaa ottelu, mutta kotijoukkueen puolustus kesti VPS:n yritykset. Erotuomari Mikko Leino vihelsi lopulta pilliinsä kolme kertaa ja VPS joutui lähtemään kotimatkalle katkera tappio niskassaan.

"Meillä ei ole yhtään varaa antaa siimaa kenellekään"

Päävalmentaja Petri Vuorinen tunnusti HIFK:n paremmuuden ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

- IFK oli parempi. He tulivat tilanteisiin kovempaa ja olivat fyysisempiä. Heidän tahtotilansakin oli sen näköinen. Tiesimme sen jo ennen peliä, mutta emme olleet riittävän kovia tänään. Koko ensimmäinen puoliaika meni sillä samalla kaavalla. Toisella puoliajalla saimme ehkä vähän muutosta siihen, mutta se ei vaan riitä. IFK sai varmasti sen näköisen pelin kuin he halusivat ja tämä oli täysin ansaittu voitto heille, Vuorinen kommentoi.

VPS on Veikkausliigassa yhä ilman voittoa. HIFK on tämän päivän jälkeen viisi pistettä edellä toiseksi viimeisenä olevaa Vepsua. VPS pitää lyhyen loman maaottelutauon aikana.

- 10 peliä ja 6 pistettä. Se on todella huono tuloksellisesti ja se on se ensimmäinen asia. Pelillisiä asioita, joita meidän pitää pohtia tässä välissä, ovat maalipaikkojen luominen ja hyökkäyspelaamisemme. Meillä on tosi lyhkäsiä hyökkäyksiä aika paljon ja se tarkoittaa sitä, että siitä pelistä tulee aika aaltoilevaa. Meidän pitää olla parempia pallon kanssa. Yhtenä asiana varmasti tulee tahtotila ja ymmärrys siitä, missä me olemme. Meillä on kuusi pistettä ja meillä ei ole yhtään varaa antaa siimaa kenellekään, Vuorinen päätti.

VPS: Kompalla – Haukioja, Häkkinen (82' Lähde), Auvinen, Lahti, Holmgren – Voutilainen, Strandvall – Ebwelle, Alanko, Sarr (60' Morrissey)