Raportti: Akatemioiden välinen derby päättyi SJK:n voittoon

SJK-akatemia-rapsa

VPS J Akatemia – SJK Akatemia 0-2 (0-1)

21' Lautamaja 0-1

60' Mero 0-2

Elisa Stadionilla pelattiin sunnuntai-iltana akatemiajoukkueiden välinen derby, kun VPS J Akatemia ja SJK Akatemia kohtasivat Kakkosen ottelussa. Seinäjokelaiset olivat otteluun lähdettäessä lohkon kärkisijalla ja VPS J Akatemia oli valahtanut lohkon viimeiselle sijalle.

Kohtalokkaat kulmapotkut

Ottelusta oli heti nähtävissä, että kyseessä oli derby. Pelin tempo ja intensiteetti olivat korkeammalla kuin Akatemian aiemmissa otteluissa tällä kaudella. VPS:n aggressiivinen prässipeli toimi hyvin ja kotijoukkue hallitsi kenttätapahtumia ottelun alussa. VPS ei kuitenkaan onnistunut luomaan varsinaisia maalipaikkoja.

SJK näytti vaarallisuuttaan 13 peliminuutin kohdalla, kun Jeremiah Streng pääsi puolittaiseen läpiajoon. Karl-Filip Eriksson tuli maaliltaan hyvin vastaan ja torjui Strengin laukauksen jalallaan. Vierasjoukkue pääsi hiljalleen peliin paremmin sisään ja VPS joutui laskemaan prässiään. SJK sai kulmapotkun, kun pelikellossa oli 20 minuuttia. Daniel Håkansin kulmapotku tavoitti taka-alueelle vapaaksi jääneen Joona Lautamajan. Lautamaja pisti pallon sisäsyrjällä suoraan ilmasta Erikssonin maalin kattoon ja SJK Akatemia siirtyi ottelussa johtoon.

Seinäjokelaisilla oli heti avausmaalin jälkeen useita mahdollisuuksia johtonsa tuplaamiseen, mutta SJK-hyökkääjien viimeistelyt eivät olleet tarpeeksi laadukkaita. VPS oli lähellä tasoitusta puolen tunnin pelin jälkeen. Fabrice Gatambiyen antama kulmapotku jäi pyörimään SJK:n rangaistusalueelle ja sekä Jeremiah Dabrowski että Momodou Sarr pääsivät laukomaan. Vierasjoukkueen puolustus ehti kuitenkin molempien vetojen eteen. Ensimmäisellä jaksolla ei enää nähty huippupaikkoja ja puoliajalle lähdettiin vierasjoukkueen 0-1 -johdossa.

Eriksson joutui torjuntatehtäviin heti toisen puoliajan alussa, kun SJK hyökkäsi vaarallisesti. Erikssonin komea tuplatorjunta piti kuitenkin numerot ennallaan. VPS sai oman mahdollisuutensa 55. minuutin kohdalla, kun Patrik Ahola lähetti keskityksen SJK:n boksiin. Sarr pääsi puskemaan hyvästä paikasta, mutta hyökkääjä ei päässyt kunnolla pallon päälle ja pusku karkasi reilusti yli maalin.

VPS J Akatemialla oli vaikeuksia erikoistilannepuolustuksensa kanssa koko ottelun ajan. Peliä oli pelattu hieman alle tunnin verran, kun SJK:n Håkans antoi kierteisen kulmapotkun. Vaihdosta kentälle tullut SJK-toppari Joel Mero oli vapaana VPS-puolustuksen keskellä ja onnistui puskemaan pallon Erikssonin taakse. Pelin tempo laski 0-2 -maalin jälkeen ja vierasjoukkue tyytyi varmistelemaan johtoasemaansa.

Kotijoukkue loi useita hyviä aihioita, mutta viimeisten syöttöjen laatu jäi uupumaan. Vepsulla oli vaikeuksia päästä SJK-maalin lähelle ja lopulta Gatambiye yrittikin yllättää SJK:n kaukolaukauksella. SJK-kassari Severi Ikäheimo onnistui kuitenkin torjumaan keskikenttämiehen kovan vedon. Pian tämän jälkeen Gatambiye pääsi laukomaan hieman lähempää hienon VPS-hyökkäyksen päätteeksi, mutta "Fabun" veto suuntautui tällä kertaa ohi.

Kotijoukkue jahtasi kavennusmaalia aktiivisesti pelin loppuun saakka. Akseli Lehtimäki pääsi hyvään paikkaan ja yritti nostaa pallon Ikäheimon yli, mutta nosto epäonnistui ja SJK-puolustus selvitti tilanteen helposti. Vierasjoukkueen maali pysyi loppuun asti koskemattomana ja lopulta SJK Akatemia vei derbyn nimiinsä.

"Tämä on jalkapalloa"

VPS J Akatemian päävalmentaja Andre Lourenço näki joukkueensa esityksessä paljon hyviä asioita. Portugalilaista ilahduttaa pelaajien jatkuva kehittyminen.

- Tämä oli yksi parhaista esityksistämme. Kehitymme koko ajan, vaikka saammekin apuja edustusjoukkueesta. Pelaajat kuten Lo Giudice ja Lehtonen pelaavat paljon ja hyvin. He ovat kehittyneet paljon ja se kertoo, että olemme tehneet paljon töitä. Olisimme voineet voittaa tänään. Emme ole aiemmin päästäneet maaleja erikoistilanteista ja nyt päästimme kaksi. Tämä on jalkapalloa, mitä muuta voin sanoa.

VPS J Akatemia on kehittynyt joukkueena ja yksilöinä paljon, mutta Lourençon mukaan tekemistä riittää vielä paljon.

- Alussa kaikki oli sekaisin. Nyt esimerkiksi puolustuspelaamisemme on pelaajille selvää. Meidän pitää kehittyä vielä kuitenkin monissa asioissa, esimerkiksi matalan blokin puolustamisessamme. Hyökkäyspäässä meidän pitää olla aggressiivisempia ja itsevarmempia. Pelaajat, jotka todella haluavat parantaa peliään, ovat kehittyneet todella paljon.

VPS J Akatemia: Eriksson – Engström (59' Polvilampi), Lo Giudice, Pullola, Dabrowski – Gatambiye, Lehtonen, Lehtimäki – Ahola (64' Kankaanpää), Sillah (77' Mäkilä), Sarr