Raportti: MuSa haki Vepsulta ansaitun pisteen

20200715-VPS---MuSa-1190 Kuva: Samppa Toivonen

Tuskin oltiin vielä lauantaisen MYPA-ottelun voittojuhlista toivuttu, kun vieraaksi Elisa Stadionille saapui porilainen Musan Salama. Pelin oli alun perin tarkoitus avata Ykkösen kausi, mutta lopulta ottelu päätettiin siirtää, jotta stadionille mahtuisi katsojia enemmän kuin kesäkuisten koronasäännösten asettama maksimimäärä 500. Molemmille joukkueille sopiva päivä löytyi lopulta, ja urheiluhenkisesti MuSa hyväksyi pelin siirtämisen tähän heinäkuisen keskiviikkoiltaan. Nyt jalkapallojännäreitä oli saapunut Elisa Stadionille yli 1200.

Peli alkoi vauhdikkaasti. Jo ensi minuutilla sai VPS ensimmäisen puolittaisen hyökkäyksen porilaisten päätyyn asti. Viiden minuutin kohdalla vaadittiin taas pilkkua toisessa päässä, kun VPS-puolustaja Mahlamäki torppasi MuSa -pelaajaa boksissa.

Neljäntoista minuutin kohdalla VPS siirtyi johtoon hieman varkain. Vasempana pakkina pelannut Samba Sillah teki upean esityön ja murtautui pallon kanssa hyökkäysalueelle. Sillah pelasi Sebastian Strandvallin hyvälle maalipaikalle 16 metrin rajalle, eikä kapteeni erehtynyt mielipaikaltaan. Tilanteeksi jäi 1-0.

Viidentoista minuutin kohdalla vaadittiin jo uutta pilkkua. Tällä kertaa VPS-pelaaja oli nurmen pinnassa boksin sisältä, mutta tuomari ei heltynyt isosta yleisön kohahduksesta huolimatta. 19 minuutin kohdalta Strandvallilta tuli lisää painetta MuSa -päätyyn. Kova keskitys oikealta laidalta löysi vasemmalla takatolpalla vaanineen Alangon, mutta tällä kertaa vaikea volley-laukaus ei suuntautunut maalipuiden väliin.

22 minuutin kohdalla pallo pomppi vapaapotkusta ensi kertaa VPS:n rysään, mutta tuomari tulkitsi tilanteessa, että maalivahti Leislahtea rikottiin. Minuutilla 24 kunnon sadekuuro alkoi kastella kenttää.

Minuutin 31 kohdalla Sillah kaadettiin boksin rajalla. Strandvall pääsi ampumaan siis hyvältä paikalta, mutta vapari suuntautui keskelle maalivahdin torjuttavaksi. Pian tämän jälkeen MuSa pääsi tähän asti parhaaseen maalipaikkaansa. Keskitys oikealta löysi maalin eteen, mutta MuSa -hyökkääjän pusku suuntautui yli maalin.

Lopunkin aikaa ensimmäistä puoliaikaa peli aaltoili päästä päähän. Tauolle siirryttiin lukemissa 0-0.

Tauon aikana sadekuuro loppui ja aurinko alkoi paistaa. Minuutin 53 kohdalla MuSa pääsi taas vaaralliseen maalipaikkaan. Oikealta laidalta pelottava keskityspallo ahdisteli VPS-puolustusta. Maalivahti Leislahti oli tilanteesta jo ulkona, mutta maaliviivalla torjumassa oli vielä Mahlamäki, joka onnistui pysäyttämään pallon.

Jo ensimmäinen puoliaika oli ollut fyysinen, ja toinen jakso alkoi vielä rikkonaisemmin. Keskikentän tiukoissa väännöissä Eetu Puro ja Fabrice Gatambiye nappasivat omat varoituksensa kumpainenkin. 57. minuutilla tunteet kuohuivat vielä lisää, kun Sarr vedettiin nurin vasemmalla laidalla ilman varoitusta.

Kymmenisen minuuttia myöhemmin Eetu Puro pelasi vasemmalta laidalta Strandvallin samantyyliseen paikkaan kuin mistä kapteeni viimeisteli jo ensimmäisellä puoliajalla. Laukaus blokattiin kuitenkin kulmapotkuksi. Siitä VPS oli taas lähellä maalintekoa, mutta lopulta laukaus jäi tiukassa väännössä löysäksi ja MuSan maalivahti Mikkelsson nappasi pallon syliinsä vaivatta.

Pelin luonne oli varsin epätavallinen. MuSa hallitsi keskikenttää fyysisyydellään, ja heidän suoraviivaiset hyökkäyksensä aiheuttivat VPS-puolustukselle päänvaivaa. Toisaalta Vepsun nopeat hyökkäykset aiheuttivat vaaratilanteita myös toiseen päähän, joten maali tuntui suorastaan roikkuvan ilmassa. VPS:n hukatuista paikoista kirvelevin nähtiin 71 minuutin kohdalla, kun Gatambiye ei onnistunut ampumaan tolppien väliin vapaasta paikasta noin 10 metrin päästä MuSa -maalista.

VPS alkoi tämän jälkeen hieman vetäytyä, mutta MuSa jatkoi painostusta. Yritys palkittiin minuutilla 83. Pallo pelattiin oikeaan laitaan, ja keskitys löysi toppari Mahlamäen tontilta Aleksi Leppänen, joka puski pallon vastustamattomasti maaliin etutolpalta. Tilanteeksi 1-1. Heti tasoituksen jälkeen Raita tuntui saaneen kunnon herätyksen, ja painetta saatiin luotua MuSa -maalille hetken aikaa. Loppukiri jäi kuitenkin hivenen suutariksi, ja MuSa sai viivytettyä minuutit pois pelikellosta. Porilaiset lähtivät kotimatkalle taskussaan ansaittu piste, ja VPS jäi suremaan heikkoa esitystään.

Päävalmentaja Christian Sund oli ottelun jälkeen VPS:n peliesitykseen erittäin pettynyt.

- MuSan pelisuunnitelma toimi paremmin kuin meidän. He saivat tilan meiltä pois, ja kamppailupelaamisessa he olivat paljon parempia kuin me. He voittivat kaikki ykkös- ja kakkospallot, ja pystyivät sitä kautta luomaan tilanteita, Sund kehui MuSan peliesitystä

- Pelin aikana tuntui koko ajan, että kohta ne tekee. Se ei ole kiva tunne, kun vastustaja painaa päälle koko ajan. Pisteeseen olen peliesitykseen nähden tyytyväinen. Sanoin pojille, että otetaan mukaan pari hyvää asiaa ja unohdetaan kaikki muu tästä pelistä, Sund päätti.

VPS:n kausi jatkuu vierasottelulla AC Oulua vastaan ensi viikon lauantaina.