Otteluraportti: VPS kaatoi Umeå FC:n Morrisseyn osumalla

20.1.2018

Vaasan Palloseura voitti tänään harjoitusottelussa ruotsalaisjoukkue Umeå FC:n. Voittomaalin iski 41. peliminuutilla Steven Morrissey.

VPS-Umeå FC 1-0 (1-0)
41′ Morrissey 1-0

Vepsu aloitti räväkästi, sillä jo toisella peliminuutilla Eero-Matti Auvinen pelasi nätisti pallon ilmassa linjan taakse Juho Lähteelle, joka pääsi nokikkain Umeån maalilla torjuneen Eric Örnkloon kanssa. Örnkloo kuitenkin onnistui torjumaan Lähteen laukauksen lähietäisyydeltä.

Pelin 11. minuutilla puolestaan Hindrek Ojamaa keskitti oikealta puolelta pallon etutolpalle Steven Morrisseylle, mutta jamaikalaiskärki suuntasi pallon aivan maalin edestä hiukan ohi etutolpan. Kahdenkymmenen minuutin pelin jälkeen nähtiin Umeån paras maalitilanne, kun joukkue värkkäsi vaparikuvion, joka kuitenkin päättyi metrin verran ohi suuntautuneeseen laukaukseen.

Kun pelikellossa oli 38 minuuttia, Morrissey petasi maalipaikan jälleen Lähteelle, mutta jo toistamiseen Umeå-vahti Örnkloo oli turkulaista etevämpi. Muutama minuutti myöhemmin Morrissey sai kuitenkin tilaa noin 18 metrissä ja sijoitti pallon kauniisti takakulmaan ja siirsi Raidan johtoon. Tauolle mentiin siis vaasalaisten 1-0 -johdossa.

– Loimme riittävän määrän maalipaikkoja jo avausjaksolla. Olimme muutaman kerran läpi ja saimme palloja linjan taakse. Olen tyytyväinen linjan taakse tehtyihin juoksuihin. Ne avasivat Stevenillekin mahdollisuuden viimeistellä maalinsa rauhassa, päävalmentaja Petri Vuorinen kommentoi.

Kaikille peliaikaa

Puoliajalla VPS teki kaikkiaan kuusi vaihtoa ja tunnin pelin jälkeen vielä seitsemännen. Jokainen kokoonpanossa ollut pelaaja pelasi siis vähintään 30 minuuttia. Sopimuspelaajista ainoastaan Sebastian Strandvall oli poissa flunssan takia.

Aivan toisen jakson alussa Vepsulla oli muutama mallikas hyökkäys, mutta jakson edetessä Umeå sai enemmän pelin juonesta kiinni. Välillä länsinaapuri joutui juoksemaan pallon perässä Vepsun pitäessä pallonhallinnan, mutta ajoittain ruotsalaisryhmä sai itse pallollisena selkeitä painostusjaksoja.

Brassihyökkääjä Douglas Cae pääsi varkain jakson puolivälissä pitkään kuljetukseen ja pelasi boksin tuntumassa jalkansa vapaaksi, mutta laukaus suuntautui reippaasti yli maalin.

Muuten Vepsun pelinrakentelu oli aavistuksen sekavaa toisen jakson aikana, eikä murtautumista päästy yrittämään montaakaan kertaa jakson edetessä. Umeå rakensi oikeastaan pelin ainoan kunnollisen maalipaikan 87. minuutilla, kun Anton Eriksson pääsi puskemaan. Samu Volotinen koppasi puskun kuitenkin varmasti hyppysiinsä. Näin VPS pääsee jatkamaan kohti ensi perjantaina alkavaa Suomen Cupia voitto taskussa.

– Olemme harjoitelleet keskiblokissa puolustamista ja vastustaja avasikin kolmella, mikä oli meille haaste. Emme lähtenee prässäämään korkealta, vaan teimme sitä, mitä olimme viikolla harjoitelleet. Olen puolustuspelaamiseen myös ihan tyytyväinen. Umeå ei saanut kunnollisia maalipaikkoja juurikaan, vaikka hallitsikin välillä jaksoja ottelusta, Vuorinen analysoi.

Pallollisena peli näytti joitain jaksoja ottelusta vähän sekavalta. Sitä Vuorinen avasi seuraavasti.

– Meillä oli välillä kiire eteenpäin ja etäisyydet olivat liian pitkiä. Monissa tilanteissa pitää miettiä otatko pallonhallinnan kautta vai etenetkö nopeasti. Välillä pitkien etäisyyksien takia olisi pitänyt tehdä toisia valintoja ja annoimme pallon helposti kaverille. Muutimme vähän keskikentän kolmiota, mutta noihin asioihin en ole niin tyytyväinen. Murtautuminen oli ihan ok. Sen suhteen tapahtui asioita, mitä halutaan ja tuli liikkeitä myös linjan taakse.

Voitto oli joukkueelle tärkeä asia monessakin mielessä, ei pelkästään siinä mielessä, että moni uusi pelaaja sai aloittaa VPS-uransa voitolla.

– Me haluamme tuoda yleisön takaisin Elisa Stadionille kesällä. Hyökkäyspelin pitää toimia, mutta pelejä pitää myös voittaa. Siksi tahtotila näiden pelien voittamiseen täytyy olla korkealla jo tässä vaiheessa, Vuorinen paalutti.

Puolustuslinjaan lisää kilpailua

Testipelaaja Aatu Kujanpää pelasi tänään 30 minuuttia lopusta korvaten Juha Hakolan.

– Aatu harjoittelee meidän kanssamme tammikuun loppuun ja katsotaan sitten, mitä päätöksiä tehdään. Aatu on nuori, kehittyvä pelaaja, joka on suhteellisen nopea ja jolla on hyvä laukaus. Ehkä pelissä näkyy vielä, ettei kokemusta miesten peleistä ole niin paljoa.

Muuten joukkueen rakentamisessa etsitään vielä tiettyjä palasia.

– Puolustuslinjaan tarvitsemme vielä pelaajia. Nyt meillä on kolme topparia ja kaksi laitapakkia, eikä sillä määrällä vedetä kautta läpi, vaan tarvitsemme mitat täyttäviä pelaajia linjaan tuomaan lisää kilpailua pelipaikoista.

Ilahduttavaa oli myös oman kasvatin, Fabrice Gatambiyen, miehekkäät otteet toisella jaksolla.

– "Fabu" on mennyt eteenpäin. Hän jäi ysiluokkalaisena Vaasaan, kun perhe muutti Helsinkiin ja hän on elänyt itsenäisesti siitä lähtien. VPS on tukenut Fabua tässä ja hän on kehittynyt kentän puolella tasaisesti. Kuten näkyy, niin ei matka kovin pitkä enää ole. Hyvin hän tänään pärjäsi, Vuorinen sanaili.

Ottelun jälkeen Vuorinen kommentoi testipelaajia olevan vielä tulossa lähiaikoina. Tiedotamme heistä, kun tiedotettavaa on.

Seuraava kotiottelu Fennia Arenassa pelataan siis jo tulevana perjantaina 26.1. Ottelu on Suomen Cupin kamppailu ja vastaan saapuu Tomi "Kärde" Kärkkäisen luotsaama Jaro.

VPS tänään: Meerits (46′ Volotinen), Ojamaa, Lahti (46′ Kalermo), Auvinen, Engström – Laatikainen, Jama (46′ Gatambiye), Lähde (46′ Voutilainen) – Vahtera (46′ Güner), Hakola (60′ Kujanpää) – Morrissey (46′ Cae)

Tuore fysiikkavalmentaja Carlos Fradão: ”Portugali...
Otteluennakko: VPS-Umeå FC – ”Uudet pelaajat halua...

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2019 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio