Otteluraportti: VPS jätti Jaron vaille mahdollisuuksia – ”Tänään piti olla kärsivällinen”

RAPAPORTTI-860x573

Vaasan Palloseura nappasi kolme pistettä Suomen Cupin avausottelussaan voittamalla Pietarsaaren Jaron 2-0. Maalintekijöinä kunnostautuivat tänään Juho Lähde ja Sebastian Strandvall.

VPS-Jaro 2-0 (0-0)
61' Lähde 1-0
85' Strandvall 2-0

Ottelu kulki alusta saakka vahvasti Vepsun hallinnassa. Raita nappasi pallonhallinnan jo ensi minuuteistä lähtien ja jo kymmenen minuutin pelin jälkeen Juho Lähteellä oli paikka naulata VPS 1-0 -johtoon, mutta Jaro-vahti Emil Öhberg otti reaktiotorjunnan.

Seuraavaksi pääsi yrittämään Steven Morrissey puskua Juha Hakolan antaman kulman jälkitilanteesta muutama minuutti myöhemmin, mutta pusku suuntautui selvästi yli maalin.

Sama herrasmies oli asialla varsin tyylikkään volleylaukauksen muodossa kymmenen minuuttia edellisestä. Jamaikalaisen taidokas laukaus kajahti kuitenkin tolpan kautta ohi. Keskityksen tilanteessa antoi laitapakki Hindrek Ojamaa.

Puolen tunnin jälkeen Joonas Vahtera pelasi boksin tuntumassa vasemman jalkansa vapaaksi ja tulitti matalan pallon takakulmaa kohti, mutta Öhberg onnistui torjumaan. Kymmenen minuuttia tästä ja Steven Morrissey oli jälleen pahanteossa, mutta kuti painui niukasti takayläkulmasta yli.

Vielä ennen taukoa Jerry Voutilainen pääsi kokeilemaan kauempaa, mutta laukaus suuntautui metrin verran ohi vieraiden maalin.

Maali vapautti

Toisella puoliajalla tempo laski merkittävästi. Pelistä tuli hitaampaa, eikä VPS meinannut löytää seuraavaa vaihdetta jolla päästä murtautumaan avausjakson tapaan Jaron tiiviin muodon sisään. Toki 50. peliminuutilla Hakola pääsi pyssyttämään vapaapotkun noin 18 metristä, mutta laukaus painui hiukan yli maalin.

Tunnin kohdalla Morrissey pääsi läpi ja lopulta melkoisen flipperin saattelemana Lähde pääsi viimeistelemään Vepsun 1-0 -osuman Öhbergin torjumasta paluupallosta.

Maali vapautti peliä, sillä Jaro joutui nostamaan prässiään. Vaikka se onnistuikin tekemään VPS:n avaamisen ajoittain vaikeaksi, ei se pystynyt hyödyntämään Vepsun menetyksiä, sillä Raita prässäsi pelivälineen saman tien takaisin.

85. minuutilla vajaa vartti aiemmin kentälle vaihdettu Douglas Cae alusti tyylikkäästi Sebastian Strandvallin 2-0 -osuman. Vasta 75. minuutilla kentälle vaihdettu Strandvall sai kaikessa rauhassa pommittaa viimeisen naulan Jaron arkkuun.

Vielä aivan ottelun lopussa VPS onnistui pelaamaan Caelle hyvän puskupaikan ja viimeistely-yritys olikin hyvä, mutta runsaasti töihin joutunut Öhberg onnistui venyttämään hanskansa pallon tielle.

Jos otteluennakossa Hindrek Ojamaa totesi, että VPS haluaa dominoida peliä, niin sitä se tänään teki. Vaikka ottelu eteni maalittomana pitkään ja Jaro taisteli ajoittain hyvin onnistuen parhaimmillaan tekemään Vepsun pelaamisesta hankalaa, ei se kyennyt rakentamaan käytännössä yhtään kunnollista maalipaikkaa. VPS:lla, kuten todettua, niitä oli lukuisia, joskaan kaikki edellä mainituista eivät olleet huippupaikkoja.

Voidaan kuitenkin todeta, että esitys oli varsin rutiininomainen ja vahva kotijoukkueelta ja vastaavasti jäi varsin vaisuksi vieraiden osalta.

"Odotetunlainen peli"

– Aika pitkälti odotetunlainen peli mielestäni. Suomen Cupin matsi, joten näissä pitää voittaa. Maali usein vapauttaa ja niin se teki nytkin. Tänään sen tekeminen otti kuitenkin aikaa. Paikkoja meillä oli kyllä jo avausjaksolla riittävästi, kommentoi myös päävalmentaja Petri Vuorinen.

– Sinänsä harmi, ettei Steven (Morrissey) saanut päättää yhtä hienoa hyökkäystä jo avauspuolikkaalla maalin muodossa. Mutta sellaista futis on välillä, Vuorinen jatkoi.

Vuorinen muistutti, ettei ole aina helppo löytää keinoja matalan puolustuksen murtamiseen ja maalipaikoille pääsemiseen, vaikka pitää niin suvereenisti palloa kuin VPS tänään. Tänään se kuitenkin onnistui.

– Tänään piti vain olla kärsivällinen. Toisella jaksolla tempo tippui paljon. Tilaa tuli kentälle lisää, mutta peli myös hidastui. Maali kuitenkin helpotti.

Kärsivällisyyden lisäksi pelistä löytyi muitakin hyviä puolia.

– Paransimme Umeå-pelistä vähän, joskin vastuskin oli tänään erilainen. Puolustuspeli oli kauttaaltaan aika hyvää ja nollan pitäminen lämmittää. Lisäksi prässimme pallonmenetysten jälkeen oli tänään tosi hyvää. Se oli yksi avainasioista pelissä mielestäni, Vuorinen painotti.

Myös tuulennopea Seth Paintsil saatiin pidettyä kurissa vastahyökkäysten osalta.

– Hän on yksi Suomen nopeimmista hyökkääjistä ja tuollainen pelaaja on aina uhka. Hyvin linjamme hänet kuitenkin pelasi pois.

VPS teki tänään vaihdot varsin myöhään talvikauden peliksi. Ensimmäinen vaihto tapahtui vasta 70 peliminuutin jälkeen.

– Tunsin, että meillä oli aika hyvä balanssi niin toppareiden kuin keskikenttäpelaajien toimesta kentällä. Tähän aikaan vuodesta pitäisi toisaalta vaihtaa aikaisemmin, mutta toisaalta nämä ovat kilpailullisia pelejä ja tänään teimme tämän valinnan. Pitää muistaa myös se, että pelaajat pelasivat tänään hyvin ja silloin heidän pitää myös antaa nauttia siitä, Vuorinen analysoi.

Tupa täynnä

Pelanneiden uusien pelaajien suhteen Vuorinen oli niin ikään tyytyväinen. Omar Jama pelasi vain vähän lopusta.

– Auvinen (Eero-Matti) tulee koko ajan varmemmaksi ja päätöksenteko paranee varmasti vielä. Hindrek (Ojamaa) on pelannut paljon ja hänellä on aggressiivinen pelityyli sen lisäksi, että laitapakkimme juoksevat paljon. Hänellä otti varmasti vähän voimille tänään. Douglas tuli lopussa hyvin sisään ja haki paikkoja. Hän syötti maalin, mikä oli hyvä juttu. Lopussa toki pääsimme helpommallakin.

Tunnelma oli myös talvikauden peliksi todella hyvä. Halli oli täynnä ja molempien faniryhmät pitivät mekkalaa aloittaen kilvan jo ennen alkuvihellystä.

– Olemme puhuneet seuran sisälläkin yhteisöllisyydestä viime aikoina. Viimeksi eilen jäsenillassa puhuimme siitä, miten olemme yhdessä vahvempia. Oli tosi hienoa, että meidän fanimme olivat jo tässä pelissä näin hyvin mukana. Tietysti derby ja Jaron fanit toivat heillekin lisää maustetta. Iso kiitos siitä. Pidetään tästä kiinni. Me haluamme voittaa kotikentällä aina; talvella Fenniassa ja kesällä Elisa Stadionilla!

VPS tänään: Meerits – Ojamaa, Lahti, Auvinen, Engström – Laatikainen (87′ Jama), Voutilainen, Lähde (75′ Strandvall) – Vahtera (71′ Cae), Morrissey, Hakola

Penkillä: Volotinen (MV), Gatambiye, Kalermo.

VPS sopimukseen Aatu Kujanpään kanssa – on kokoonp...
Paavo Nikko in memoriam

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2019 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio