Otteluennakko: VPS-Umeå FC – ”Uudet pelaajat haluavat varmasti näyttää osaamistaan”

19.1.2018

Vaasan Palloseura kohtaa lauantai-illan kunniaksi huomenna 20.1. Fennia Arenassa harjoitusottelussa Umeå FC:n. Ottelu alkaa 17:45.

Umeå FC pelaa ja on pelannut nyt muutaman viimeisen vuoden Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla tasolla, Division 1:ssa. Aiemmin 2010-luvulla laivalla perjantaina Vaasaan saapuneet länsinaapurimme ovat pelanneet myös Superettanissa.

Joukkuetta valmentaa suomalaisillekin tuttu Andrée Jeglertz. VPS aloitti myös kauden 2017 samaista joukkuetta vastaan lähes tismalleen vuosi takaperin, tuolloin 21. tammikuuta. Silloin VPS voitti ottelun Steven Morrisseyn osumalla 1-0.

VPS:n päävalmentaja Petri Vuorinen ei ole läpikotaista scouttaamista vierailijasta tehnyt, mutta hän uskoo, että kentällä saatetaan nähdä eri tavalla pelaava ryhmä kuin viime vuonna.

– Viime vuonna Umeå oli Vaasassa aluepuolustava, sivuttain hyvin liikkuva ja syöttösuuntia tukkiva joukkue, joka ei juuri prässännyt pallollista ja piti hyökkäyspelin hyvin suoraviivaisena. Heidän nettisivujensa mukaan tavoite on muokata pelaamista tälle kaudelle siten, että he prässäisivät ylempää ja eteenpäin enemmän, sekä keskittyisivät enemmän myös hyökkäyspelaamiseen. Mahdollisesti he harjoittelevat näiden asioiden suhteen läpi käymiään juttuja huomenna, Vuorinen kommentoi.

Myös UFC-luotsi Jeglertz myöntää, ettei ole erityisen syvällistä analyysiä Vepsusta tekemään, vaan pitkälti mennään viime kauden tiedoilla.

– Sen tiedän, että heille on tullut muutamia uusia pelaajia, sekä muutoksia valmennukseen, minkä myötä he ovat saattaneet vähän muuttaa pelaamistaan. Joka tapauksessa kun ajattelee VPS:n tasoa ja meidän tasoamme, niin tärkeä asia on puolustaminen. Sen pitää olla kontrollissa, jotta peli pyörii alueilla, jossa me haluamme sen pyörivän, Jeglertz sanaili ja jatkoi:

– Vepsu tulee varmasti ottamaan pallonhallinnan, mutta pyrimme puolustamaan hyvin ja rakentamaan muutaman maalipaikan joista iskeä. Mitä pidemmälle saamme vietyä ottelua meidän kannalta tuloksellisesti suotuisasti, sitä enemmän uskon pelaajiemme rohkaistuvan ja kenties pelaavan paremmin ja paremmin.

Umeån pelaajilla riittää muutenkin totuttelemista kauden ensimmäisessä pelissä.

– Olemme ensimmäistä kertaa isolla kentällä, koska Uumajassa ei ole täysmittaista kenttää, jolla harjoitella talvella. Se ottaa aikaa tottua taas, mutta uskon, että pelaajat löytävät toisensa paremmin pelin edetessä, Jeglertz tuumi.

Tuloksella merkitystä

Molemmat valmentajat pitävät tulosta tärkeänä, vaikka kyseessä onkin harjoitusottelu.

– Ensimmäinen prioriteetti pelille on se, että kaikki saavat peliaikaa ja ovat sitä kautta valmiita viikon päästä alkavaan Suomen Cupiin. Tästä saamme tärkeää pelituntumaa kaikille. Totta kai haluan myös, että harjoitellut pelilliset asiat näkyisivät kentällä. Pitää toki muistaa se, että peliä lähdetään voittamaan. Kaikilla joukkueessa se on varmasti mielessä ja uudet pelaajamme haluavat varmasti näyttää mitä osaavat, Vuorinen analysoi.

– Pelaamisessa on aina kyse voittamisesta. Joka kerta kun kentälle mennään, niin se on tavoite. Tässä vaiheessa vuotta painoarvoa on toki esitykselläkin. Mikäli esityksemme on hyvä, mutta tulos jää huonoksi, niin meillä on silti jotain mille rakentaa, Jeglertz kommentoi.

Umeålle Vaasan-leiri on myös tärkeä kokonaisuus kauteen valmistautuessa. Se antaa joukkueelle mahdollisuuden ottelun lisäksi harjoitella ensimmäistä kertaa isolla kentällä ja viettää tärkeää aikaa yhdessä.

– Nyt meillä on mahdollisuus rauhassa puhua joukkueen kaudesta, tavoitteista ja arvoista. Uusille pelaajille tämä on oiva tilaisuus päästä entistä paremmin hommaamme mukaan. Sarjakauden alkuun meillä on vielä kolme kuukautta, joten tässä mennään vielä aikaisessa vaiheessa, mutta kyllä tämä leiri antaa meille osviittaa esimerkiksi pelillisesti niistä asioista joihin keskittyä myös arjessa Ruotsissa, Jeglertz pohti.

VPS:lla oli viime viikolla testien värittämä viikko, mutta tällä viikolla on siirretty painopiste taas pelikentän puolelle ja tehty pääkäskijä Vuorisen mukaan hyvin hommia. Huomenna Vuorinen haluaa nähdä jo kentällä harjoiteltuja asioita.

– Hyvä, että pelit alkavat nopeasti, niin pääsemme kiinni harjoiteltuihin asioihin. Pelijärjestelmä on varmasti erilainen millä pelasimme ison osan viime kaudesta, ihan jo käytännön syistäkin.

– Hyökkäyspäässä kiinnostaa, miten ylimmät 4-5 pelaajaamme toimivat ja onnistumat murtautumaan ja luomaan maalipaikkoja. Puolustussuuntaan olemme aloittaneet perusasioista ja käyneet niin sanottua keskiblokin puolustamista läpi. Haluan, että näitä asioita näkyy, vaikka olemme vasta aloittaneet, Vuorinen paalutti.

Mielenkiintoisia tärppejä

Vuorinen uskoo ryhmänsä olevan valmistautunut hyvin pelikauden avaukseen ja toivoo myös yleisön löytävän lehtereille jo tässä vaiheessa.

– Huoltaja Teemu Luoma on laittanut koppimme viimeisen päälle kuntoon. Pelaajat kun saapuvat huomenna, niin he ovat varmasti latautuneita päästessämme pelipaikalle Fennia Arenaan.

– Toivon, että kaikki jotka rakastavat jalkapalloa ja Vepsua tulevat katsomaan. Se on ykkösasia ja sen päälle kirsikkana kakun päällä ovat uudet pelaajat. Nämä nuoret miehet tarvitsevat myös yleisöltä tuen tunteakseen itsensä tervetulleiksi, Vuorinen sanaili.

Umeån ryhmässäkin on sekä uusia pelaajia, että testimiehiä, joita UFC-luotsi Jeglertz seuraa erityisellä tarkkuudella.

– Meillä on pari testipelaajaa mukana, jotka haluamme nähdä meidän ympäristössä ja meidän toimintatapojemme piirissä, jotta tiedämme onko heistä meille sopimuspelaajiksi. Sen lisäksi kiinnostaa miten onnistumme pelaamaan. Haluamme nähdä millä tasolla olemme ja missä menemme juuri nyt.

VPS:n kokoonpanossa nähdään niin ikään yksi testipelaaja. SJK:ssa pelannut nuorukainen Aatu Kujanpää on näytillä ja harjoitellut Vepsun kanssa tällä viikolla.

OSTA LIPUT / KAUSIKORTTI TÄSTÄ.

PS. Kausikortti kattaa harjoitusottelut ja Suomen Cupin lohkovaiheen kotipelit.

Artikkelikuva: Harri Bragge.

Otteluraportti: VPS kaatoi Umeå FC:n Morrisseyn os...
Omar Jama Vaasan Palloseuraan PS Kemistä

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2019 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio