Ennakko: VPS ja IFK Mariehamn taistelevat paikasta Suomen Cupin finaaliin

Ennakko

Vaasan Palloseura ja IFK Mariehamn kohtaavat Suomen Cupin välierässä Elisa Stadionilla huomenna kello 18:30. Ottelu on VPS:lle tähänastisen kauden tärkein, koska panoksena on paikka kesäkuussa pelattavaan Suomen Cupin finaaliin. Toinen finalisti ratkeaa samaan aikaan pelattavassa KPV:n ja Ilveksen välisessä välieräottelussa.

"Kaksi kovaa peliä"

Vepsun Cup-taival on sujunut mallikelpoisesti. Raita eteni talven lohkovaiheesta jatkoon lohkokakkosena voitettuaan kolme ottelua viidestä mahdollisesta. Neljännesvälierissä Kakkosen Gnistan taipui jatkoajalla lukemin 1-3. Inter kaatui vieraskentällä puolivälierissä hyvän esityksen jälkeen Jerry Voutilaisen ja Steven Morrisseyn maaleilla lukemin 1-2.

Semifinaali on vasta VPS:n pitkän cup-historian kolmas. Finaaliin on päästy vain kerran, kun vuonna 1972 VPS taipui Reippaalle maalein 2-0. On sanomattakin selvää, että yli 45 vuodessa Vepsulla on ehtinyt kertyä kova finaalinnälkä.

VPS pelasi viime viikolla ensin tiistaina kotona HJK:ta vastaan ja lauantaina oli vuorossa vierasottelu Honkaa vastaan. Molemmat ottelut päättyivät pistejakoon lukemin 1-1. Päävalmentaja Petri Vuorinen kuvailee mennyttä viikkoa kovaksi.

- Kaksi mestariehdokasta vastassa samalla viikolla. Se oli lähtökohtamme myös Honka-peliin, ja tavallaan niputimme näitä pelejä yhteen. Lähdimme molempiin otteluihin pitkälti samalla pelisuunnitelmalla, vaikka Honka-peliin tehtiinkin pieniä fiksauksia. Prässättiin vähän korkeammalta, ja siksi pelissämme oli vähän enemmän miesvartiointielementtejä, Vuorinen kuvaili Vepsun lähestymistapaa Honka-peliin.

Honka meni ottelussa johtoon 14. minuutin kohdalla onnekkaalla maalilla. VPS-puolustajan syöttö kimposi epätasaisen kentän takia maalivahti Martin Kompallan jalan kautta Honka-pelaajalle, joka pani pallon helposti tyhjiin.

- Aloitettiin todella hyvin. Saatiin homma haltuun siellä, mutta se maali, minkä he saivat periaatteessa ilmaiseksi, nosti Hongan energiaa ja itseluottamusta ja laski meidän. Mutta sitten kuitenkin saatiin kohta maali. "Mudu" Sarr pisti hienosti muistaakseni polvella 1-1 -tasoituksen siinä, Vuorinen kehuu.

Sarr ei ottanut maalistaan kaikkea kunniaa.

- Steveniltä tuli hyvä syöttö sinne. Vähän ehkä onneakin siinä, sillä pallo pomppasi puolustajan jalan yli. Ensimmäinen viimeistelyni ei onnistunut, mutta onneksi Jerry oli hyvin mukana ja sain pistettyä sen maaliin, Sarr kehuu joukkuetovereitaan.

Honka-ottelun toinen puoliaika oli Vuorisen mukaan haastava. - Se oli meiltä aika pitkälti taistelua. Siinä mielessä olen tyytyväinen, että saatiin tasapeli sieltä, Vuorinen toteaa. Ottelussa nähtiin myös yksi liigadebyytti, kun VPS:n Alain Richard Ebwelle tuli ensi kertaa vaihdosta kentälle. Kamerunilainen ilahdutti parilla näppärällä suorituksella vastustajan boksissa.

- Richard oli hyvällä asenteella liikenteessä. Haastoi ja pääsi ohikin hienosti ainakin kerran tai kaksi. Hänen vahvuutensa ovat lähellä vastustajan boksia 1vs1 -tilanteissa. Se tarkoittaa sitä, että meillä pitää olla pallo, jotta voimme painaa vastustajaa alas ja luoda hänelle sellaisia tilanteita, joissa hän pystyy hyödyntämään vahvuuksiaan, Vuorinen kommentoi laitapelaajan vahvuuksia.

Sarrille maali oli Cup mukaanlukien kauden neljäs. Myös maalisyöttöjä on laitahyökkääjälle kertynyt jo muutama kappale.

- Tosi hyvä fiilis on jäänyt, varsinkin kun saa paljon peliaikaa. Plussaa on se, kun saa tehtyä maaleja ja siten autettua joukkuetta, "Mudu" iloitsee hienosti alkaneesta kaudestaan.

Tasainen vastustaja

Vierailija IFK Mariehamn tulee välieriin päihitettyään cup-vaiheessa TPV:n ja puolivälierässä myös FC Lahden lukemin 1-3 jatkoajan jälkeen. Peter Lundbergin suojatit ovat aloittaneet kautensa liigassakin vahvasti. Vahvasti uusittu joukkue on antanut epäilijöilleen nenille ja taistelee tiukasti tasaisen liigan kärkisijoilla.

IFK:n nimekkäimmät pelaajat ovat lähes kaikki uusia hankintoja. Nimekkäin paluumuuttaja on 37 A-maaottelun Daniel Sjölund, joka tasapainottaa maarianhaminalaisten peliä keskikentällä. Rick Kettingin ja Robin Buwaldan muodostama hollantilaistopparipari on esiintynyt vahvasti, ja suurimman vastuun maalinteosta on kantanut vahva Aristote Mboma, joka on tehnyt ahvenanmaalaisille 14 ottelussa peräti kahdeksan maalia.

– Mariehamnilla on tasainen joukkue. Tasaisia, hyviä pelaajia, mikä näkyy heidän pelaamisessaan siten, että he eivät ailahtele kovinkaan paljon. Erilainen pelaaja siinä ryhmässä on Mboma, joka on suoraviivainen ja todella nopea pelaaja, joka menee linjan taakse. Mariehamn on hyvä joukkue. Tämä on erilainen peli verrattuna Veikkausliigaotteluihin. Suomen Cupissa ei pelata sarjapisteistä vaan jatkopaikasta. Uskon, että molemmilla joukkueilla on aika kova tahtotila päästä finaaliin. Luulen, että tulee intensiivinen ottelu, Vuorinen ennakoi.

Momodou Sarr odottaa loistavaa pelipäivää.

- Jos on hieno sää ja paljon katsojia tulossa, niin tulee hyvä ottelu. Odotan peliä jo todella innolla. Varmasti kova matsi tulossa, ja tuosta ei kelpaa muu kuin voitto. Ei ainakaan voi tulla tasapeliä, Sarr hymyilee VPS:n kuuden ottelun tasapeliputkelle liigassa.

Cup-sääntöjen mukaan välierä on kerrasta poikki. Mikäli 90 minuutin aikana ei synny ratkaisua, mennään sen jälkeen jatkoajalle ja lopulta rankkareille. VPS lähtee otteluun suhteellisen hyväkuntoisella kokoonpanolla. Jerry Voutilainen sai tällin Honka-ottelussa ja hänet oli otettava vaihtoon. Voutilaisen tilannetta seurataan ja miehen pelikuntoa selvitellään vielä ottelupäivänä. Kreikkalaislaituri Kostas kärsii alaraajavammasta, ja hän on varmasti sivussa torstain ottelusta. Sen sijaan Juho Lähteen ja Jesper Engströmin kuntoutumisissa on positiivisia merkkejä. Molemmat ovat hiljalleen päässeet palaamaan joukkueen pallollisiin treeneihin. Suomen Cupin välierä VPS-IFK Mariehamn potkaistaan huomenna käyntiin Elisa Stadionilla kello 18:30. 

Huom! Tähän otteluun pääsee kausikortilla ja alle 12-vuotialla on vapaa sisäänpääsy päätykatsomoihin.

Artikkelikuva: Harri Bragge

LIPUT VAIN 10 €, HANKI OMASI TÄÄLTÄ

Raportti: Vepsulle kirvelevä tappio Suomen Cupin v...
Ilmoittaudu maalihaasteeseen
Image

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2024 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio