Ennakko: Perinteikkäät mustavalkoraidat vastakkain

raitapaita

Vaasan Palloseura kohtaa huomenna Turun Palloseuran Veritas stadionilla. Ottelu alkaa Turussa kello 18:30.

Ykkösestä nousseen TPS:n kohtaaminen pitkästä aikaa Veikkausliigassa herättää miellyttäviä tunteita päävalmentaja Petri Vuorisessa.

- TPS nousi Veikkausliigaan ansaitusti ja on perinteinen seura. Varmasti monet koko Suomessa ovat samaa mieltä, että on hienoa, että he nousivat takaisin liigaan. Tietynlainen kunnioitus seuraa ja sen valmentajaa kohtaan tulee muistaa. Mika Laurikainen on tehnyt hyvää, pitkäjänteistä työtä seurassa. Resurssit eivät ole olleet helpot kun vertaa, mitä ne ovat joskus ennen TPS:ssa olleet, Vuorinen kommentoi.

- Lisäksi pääsemme pelaamaan hienolle stadionille, jossa on puitteet kunnossa, kuten meilläkin. Turkuun on kiva lähteä pelaamaan, Vuorinen jatkoi.

Kentällä nähdään huomenna kaksi todella perinteikästä ja mustavalkoraidastaan tunnettua joukkuetta. TPS ja VPS ovat ainoat joukkueet nykyisestä Veikkausliigasta, jotka pelasivat aikanaan Mestaruussarjassa jo sen ensimmäisenä vuonna 1930. Perinteet tulee muistaa myös tietynlaisena intohimon ja motivaation lähteenä.

- Ei näitä asioita ottelun lähellä tai ainakaan ottelun hetkissä mietitä, mutta kyllä itsekin olen kertonut Vepsun synttäreiden lähestyessä aina pelaajille koska ja missä VPS on perustettu, ketä sitä on ollut perustamassa ynnä muuta. Se tuo tiettyä syvyyttä ja kertoo, että olemme osa jotain isompaakin. Moni pelaaja on historian saatossa pelannut Vepsun pelipaidassa ja jo sitä asiaa tulee kunnioittaa.

- Turussa on varmasti paljon ihmisiä, jossa tepsiläisyys on siirtynynt sukupolvelta toiselle. Tällaisista asioista on etua yhteenkuuluvuuden kannalta ja TPS:ssakin pelaa omia kasvatteja, jotka ovat nähneet ja tietävät seuransa historian. Se motivoi ja antaa intohimoa pelaamiseen, Vuorinen pohti.

Mika Laurikainen on kokenut valmentaja, joka on työskennellyt pitkään suomalaisessa jalkapallossa. Hänen johtamansa TPS pelaa tutun näköistä jalkapalloa.

- Aika pitkälle Laurikaisen joukkueet ovat pelanneet samanlaisilla järjestelmillä niin kauan kuin muistan. TPS puolustaa kurinalaisesti ja on yhtenäinen joukkue. Heiltä on nähty tänä vuonna etenkin nopeita hyökkäyksiä ja heillä on ollut läpiajoja melkein joka pelissä. Se kertoo vaarallisuudesta. He pystyvät myös pitämään palloa ja liikuttamaan vastustajaa pallonhallinnan kautta, Vuorinen kommentoi.

TPS on tämän kauden otteluissaan kärsinyt myös hieman tehottomuudesta, vaikka se onkin osunut viidessä pelissä kuudesti. Joukkoon mahtuu otteluita, kuten avauskamppailu Lahdessa, jossa TPS:lla on ollut huipputontteja useampia kuin mistä on maaleja onnistuttu tekemään.

- Olen miettinyt sitä enemmän sitä kautta, että heidän pelissään on jotain, mikä toimii, kun he pääsevät noin hyville paikoille ja että he tulevat tekemään noista maaleja. Viime pelissäkin he osuivat kahdesti, vaikka hävisivätkin. Meidän pitää olla omassa pelissämme tarkkana.

Vuorinen mainitsee yhtenä TPS:n tärkeimmistä pelaajista kokeneemman kaartin edustajan.

- Mika Ääritalo on mielestäni ollut isossa ja näkyvässäkin roolissa. Hyökkääjiä ei aina mielletä kokonaisvaltaisesti tärkeimmiksi pelaajiksi joukkueessa, mutta Ääritalo on omalla työmoraalillaan ja tehoillaan myös kantanut joukkuetta. Toki TPS:lla on paljon muitakin hyviä ja tärkeitä pelaajia, kuten vaikka Sami Rähmönen, mutta Ääritalo on joukkueelle tärkeä palanen. Hänellä on pitkä ura takanaan ja hän on nyt palannut takaisin Turkuun.

VPS:n pelissä on nähty viime peleissä viiden puolustajan linja. Toki neljän linjalla pelatessaan VPS on avannut monesti kolmella. Viiden - tai kolmen, miten kukin haluaa asiaa tulkita - linja on viime peleissä tuonut tiettyä stabiiliutta Vepsun pelaamiseen.

- Totta kai valintoihin vaikuttavat asiat, kuten ketä on käytettävissä, millainen vastustaja on ynnä muuta. Kolmen topparin pelaamisessa on paljon etuja, jotka ovat näkyneet ja toimineet hyvin. Varmasti kaudella tullaan sitä käyttämään, sillä se on tuntunut hyvin stabiililta etenkin puolustussuuntaan. Katsotaan nyt sitten vielä miten TPS:aa vastaan lähdetään, Vuorinen sanaili.

Ketäs käytettävissä sitten on?

- Periaatteessa pitäisi olla kaikki, jotka olivat viime pelissäkin. Omar Jama on palannut normaalisti harjoituksiin. Toipilaina on todennäköisesti samat nimet muuten kuin viime pelissä. 

Artikkelikuva: Harri Bragge.

Raportti: Tiivis puolustus ja kaunis vastaiskumaal...
VPS J Akatemia jatkoi voitokkaasti

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2019 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio