Otteluraportti: VPS - IFK Mariehamn | Veikkausliiga

050523_vps-mifk_raportti_1920x1080

Aurinkoisessa Hietalahdessa kuukauden pitkä odotus tuli viimein päätökseen, kun VPS otti kauden ensimmäisen voittonsa IFK Mariehamnia vastaan. VPS avasi maalihanansa ja voittotilinsä samanaikaisesti jännittävässä 2-1 voitossa.

Maali lauloi jo ensimmäisellä peliminuutilla, kun Roni Hudd pääsi tälläämään kauden ensimmäisen osumansa IFK Mariehamin verkkoon. Älykkäästi rakennetussa hyökkäyksessä Savio Roberto syötti Peter Michaelin puolittaiseen läpiajoon, joka jakoi pallon Huddille boksin keskelle. Hudd viimeisteli osumansa vaikeasta asennosta hyvällä laukauksella.

Pelin ensimmäinen jakso oli suvereenia hallintaa vaasalaisilta. Joukkue hyödynsi vapaata tilaa hyökkäyskolmanneksella, josta syntyi lukuisia vaarallisia paikkoja. VPS sai myös hyviä erikoistilanteita, joista maalienteko oli enemmän kuin lähellä. Puolustuspäässä peli toimi hyvin, eikä VPS päästänyt IFK Mariehamnia vaarallisimmille maalintekopaikoille.

Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin myös ikävä tilanne, kun Tyler Reid loukkasi takareitensä pallontavoittelutilanteessa. Reid kärsi loukkaantumisesta jo kauden alussa, ja englantilaispelaaja on pelannut viime otteluissa hieman pienemmillä minuuteilla mitä aiemmin. Reidin tilalle vaihdosta tuli Antti-Ville Räisänen. Tauolle siirryttiin VPS:n 1–0 johdossa.

Toinen puoliaika alkoi VPS:n hallinnalla, kun joukkue pelasi maltillisesti hyödyntäen koko kenttää. VPS sai aikaan hyviä potentiaalisia paikkoja, joista ei kuitenkaan saatu aikaan sen isompia ratkaisuja. Hyökkäysalueella hyviä otteita esittivät Roni Hudd ja Savio, jotka pyrkivät antamaan murtavia syöttöjä maarianhaminalaisten selustaan. 53 minuutilla taululle lukemiksi muutettiin 2–0, kun Savio siirsi vaasalaiset kahden maalin johtoon. Tilanne sai alkunsa Samu Alangon upeasta puolenvaihdosta, joka tavoitti Savion oikealla laidalla. Savio eteni vapaasti rangaistusalueen sisälle, ja sijoitti pallon upeasti vasempaan alakulmaan ohi IFK Mariehamnin Elmo Henrikssonin.

VPS:n toisen maalin jälkeen pelin rytmitys muuttui. IFK Mariehamn sai toisella puoliajalla enemmän otetta pelistä pakottaen VPS:n perääntymään syvemmälle omaan päätyynsä. Maarianhaminalaiset loivat hyviä paikkoja, joista ei kuitenkaan syntynyt maaleja. VPS:n peli muuttui passiiviseksi, eikä prässäämistä saatu kunnolla toimimaan.

64 minuutilla IFK Mariehamnin pääsi läpiajoon Teppo Marttisen noustessa maaliltaan vastaan. Marttinen torjui Dén vaarallisen laukauksen, joka kulki torjunnasta kohti maalia. Tilanteen purki Dén rinnalle juossut Mikko Pitkänen, joka lähetti pallon ulos sivurajasta.

70 minuutilla maarianhaminalaiset saivat aikaiseksi hyvän draivin hyökkäysalueella. Tilanteessa Albin Granlund leikkasi laidasta keskelle ja laukoi vasurillaan boksin ulkoreunalta kohti maalia. Laukaus osui Juhani Pikkaraisen käteen, ja pallo osoitettiin pilkulle. Grönvitt kavensi tilanteeksi 2–1, kun Jamie Hopcutt laukoi pallon rangaistuspotkusta varmasti vasempaan alakulmaan ohi Teppo Marttisen.

Kavennusmaalia seurasi IFK Mariehamnin vahva paine, josta syntyi runsaasti vaarallisia paikkoja VPS:n päätyyn. 84 minuutilla IFK Mariehamnin hyökkäyskulma vasemmalta puolelta tuli vaarallisesti maalialueelle, josta pallo ohjattiin ylärimaan. Jälkitilanteesta Grönvittin paine jatkui, eikä VPS kyennyt rauhoittamaan tilannetta omalla alueellaan.

Lisäajalla VPS sai aikaan vielä muutaman vaarallisen tilanteen. Joukkue eteni vastahyökkäykseen kolmen miehen voimin, kun lisäaikaa oli pelattu 3 minuuttia. Peter Michael syötti pallon oikeaan laitaan Evgeniy Bashkiroville läpijuoksuun, joka jakoi pallon takaa tulevalle Sebastian Strandvallille. Strandvall sai harhautettua puolustajan siirtämällä pallon vasemmalle jalalleen, mutta kova kosketus palloon epäonnistui ja IFK Mariehamn pääsi purkamaan tilanteen.

Lisäajalla vaihdosta sisään tullut Steven Morrissey ehti olla alle minuutin kentällä, kun jamaikalaispelaaja eteni yksin kolmea pelaajaa vastaan IFK Mariehamnin hyökkäysalueelle, ja sai aikaan vaarallisen kovan laukauksen. Tilanne jäi pelin viimeiseksi, ja ottelu päättyi lopulta VPS:n 2–1 voittoon.

Viihdyttävässä ja tiukassa ottelussa nähtiin runsaasti maalipaikkoja ja vauhtia. Peli oli lopulta todella rikkonainen, ja 90 minuutin aikana nähtiin yhteensä 7 varoitusta, sekä yksi ulosajo. VPS:n Savio sai kaksi keltaista korttia samankaltaisista tilanteista tullen myöhässä pallontavoittelutilanteeseen takaapäin ja estämällä vastustajan etenemisen. Savio ajettiin ulos 85 minuutilla, jonka seurauksena VPS pelasi entistä vahvemman paineen alla alimiehitettynä. IFK Mariehamn ei kuitenkaan kyennyt nousemaan VPS:n rinnalle.

Molemmat joukkueet lähtivät otteluun samankaltaisista näkökulmista hakien avausvoittoaan vaikeiden alkukierrosten jälkeen. VPS:n päävalmentaja Jussi Nuorelan mukaan vaasalaisten maalipaikoista olisi pitänyt saada aikaiseksi enemmän maaleja.

- Ottelu oli iso voitto meille tänään, se on selvä. Pelasimme loistavan alun ja teimme hienon maalin. Ensimmäisellä jaksolla meidän olisi pitänyt tehdä vielä enemmän maaleja. Saimme paljon hyviä hyökkäyksiä ja tilanteita, joista meidän olisi tullut ratkaista peli.

- Saimme toisen jakson alkuun tärkeän 2–0 maalin, mutta siihen pelimme ikävästi kuin lopahti. Emme ehkä olleet tarpeeksi rohkeita pallossa ja muutuimme liian passiiviseksi. Viimeiset 30 minuuttia olivat meille vaikeat, ja Savion punaisen kortin seurauksena myös lopussa osittain selviytymistä. Tarvitsimme loppupuolella myös hieman tuuria. Ansaitsimme voiton, mutta maalipaikoistamme on tehtävä enemmän maaleja. Myös kontrolli pelistä on pidettävä paremmin hallussa. Iso voitto tuli lopussa hieman tappelemalla, Nuorela toteaa.

VPS pelaa seuraavan ottelunsa vieraskentällä, kun se kohtaa AC Oulun 13.5. Ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelusta!

VPS – IFK Mariehamn 2–1

1-0 Roni Hudd 1’