Otteluraportti: KuPS - VPS | Liigacup

kups-45-ja-90-1-kopio

VPS matkasi Kuopioon kohtaamaan KuPSin Liigacupin B-lohkon viimeisessä ottelussa. VPS tarvitsi ottelusta voiton päästäkseen Liigacupissa jatkoon. Peli lopulta päättyi 1–1 lukemiin, ja täten joukkueen vuoden 2023 Liigacup-matka tuli päätökseen.

KuPS hallitsi ensimmäistä puoliaikaa. Kotijoukkue antoi VPS:lle painetta alusta alkaen, mikä pakotti vaasalaiset pudottamaan yhä lähemmäs omaa päätyä. KuPS pyrki etenemään laitojen kautta ja keskittämään palloa laatikon sisään, mutta VPS:n puolustuslinja piti pintansa omassa päässään.

Ensimmäisellä puoliskolla nähtiin muutamia hyviä tilanteita. Pelin 15 minuutilla KuPSin Christian Tue Jensen sai pallon keskialueella, murtautui keskeltä läpi ja pääsi laukomaan 20 metristä kohti VPS:n maalia, mutta laukaus meni reilusti yli maalin. VPS sai aikaan vaarallisen tilanteen ensimmäisellä puoliajalla, kun se pelasi maltillisesti hyökkäysalueella, ja eteni laidalta kohti hyökkäyspäätyä. VPS:n Tyler Reid sai pallon, ja eteni lähelle laatikkoa oikealta puolelta. Reid laukoi oikealla jalallaan 18 metristä pallon hieman yli etuyläkulmasta.

KuPS riisti pallon hyökkäyspäässään 22 minuutilla VPS:ltä. Tyler Reid menetti pallon hallinnan huonon kosketuksen takia, jolloin pallon otti Clinton Antwi murtautuen keskeltä kohti VPS:n maalia. Antwi pääsi laukomaan laatikon ulkoreunalta, mutta Teppo Marttinen torjui pallon varmoin ottein.

VPS:lle vaikeuksia aiheutti oman puolustuspään avaukset, joiden heikko laatu sai kotijoukkueen menettämään tärkeitä pallonhallintoja. 29 minuutilla nähtiin vaarallinen tilanne, kun Marttinen aikaili avauksen kanssa ja potkaisi pallon suoraan kohti KuPSin Jasse Tuomista. Pallo ohjautui Tuomisesta hieman ohi maalin.

Ensimmäisen puoliajan vaarallisin paikka nähtiin ottelun 40 minuutilla. KuPS sai pallon omalla alueellaan ja lähti vastahyökkäykseen kohti Marttisen vartioimaa maalia. Christian Tue Jensen sai pallon keskelle, ja pääsi yrittämään maalia 20 metristä laukoen pallon tolppaan.

Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin yksi varoitus, kun KuPSin Gabriel Bispo taklasi VPS:n Saviota nilkoille. Savio ei onneksi loukkaantunut tilanteessa. Tauolle siirryttiin 0–0 lukemissa.

Toinen puoliaika käynnistyi myös KuPSin hallinnalla, ja joukkue siirtyikin 1–0 johtoon pelin 48 minuutilla. VPS:n maalivahti Teppo Marttinen avasi pallon ahtaaseen paikkaan keskialueelle, jolloin KuPS riisti pallon ja lähti etenemään nopeasti kohti VPS:n maalia. Jasse Tuominen eteni pallon kanssa laatikon ulkoreunalle ja laukoi pallon VPS:n maalin oikeaan alakulmaan.

KuPS rakensi hienon tilanteen pelin 60 minuutilla, kun se eteni vasemman laidan kautta kohti hyökkäyspäätyä. Clinton Antwi antoi murtavan syötön keskelle, josta Gabriel Bispo ohjasi pallon saaden aikaan laukauksen. Pallo kuitenkin meni reilusti ohi maalin.

VPS tasoitti pelin 62 minuutilla upealla maalilla. Savio Roberto piti palloa hallussaan VPS:n omassa päädyssä loistavasti huolimatta vastustajan kolmen pelaajan antamasta paineesta. Savio eteni pallon kanssa keskialueelle ja antoi puolenvaihdon Samu Alangolle hyökkäyspään oikeaan laitaan. Alanko eteni laatikon sisälle ja laukoi pallon pommin varmasti maaliin hienolla laukauksella.

Toisella puoliajalla VPS:n antama paine ei ollut tarpeeksi aggressiivista, josta seurasi KuPSin maltillinen peli VPS:n puolella. Molemmat joukkueet saivat muutamia erikoistilanteita, mutta tarpeeksi vaarallisia tilanteita niistä ei syntynyt. Loppupeli oli KuPSin pallonhallintaa, eikä VPS päässyt etenemään tarpeeksi vaarallisesti hyökkäyspäähän hakemaan ratkaisua. Toisen puoliajan ainoan varoituksen otti VPS:n Prosper Ahiabu tullessaan pallontavoittelutilanteeseen reilusti myöhässä ja taklaten vastustajaa.

VPS:n valmentaja Henri Sillanpää kommentoi joukkueen toimintaa pelin jälkeen.

- Pelistä jäi loppujen lopuksi ihan positiiviset fiilikset. KuPS tuli kovaa heti alusta asti, ja olimme hieman vaikeuksissa heidän antaman kovan paineen takia, mutta osittain myös epätasaisen alustan vuoksi. Alustan epätasaisuus hidasti jonkun verran pallon liikuttamista, mistä seurasi puolustuspäässä kiire ja vapaan tilan loppuminen. Saimme vain hetkittäin pidempiä pallonhallintajaksoja, ja puolustuspäässä emme saaneet painetta kunnolla toimimaan. KuPS liikutti hyvin palloa ja pyrki aktiivisesti selustaamme. Paransimme toimintaamme ja aloimme puolustamaan tilanteita paremmin. Myös Teppo (Marttinen) otti loistavia torjuntoja.

VPS aloitti toisen puoliajan heikosti, mutta KuPSin 1–0 maalin jälkeen joukkue alkoi parantamaan kaikkia pelin osa-alueita.

- Hatunnosto pojille, että KuPSin maalin jälkeen päästiin paremmin peliin mukaan. Saimme toteutettua niitä asioita, mitä olimme viime viikolla harjoitelleet. Teimme upean maalin, kun Savio hienon yksilösuorituksen jälkeen syötti Samun (Alanko) yksin läpi, ja voimakas viimeistely ei jättänyt maalivahdille mahdollisuuksia. Maalimme jälkeen saimme vielä muutamia potentiaalisia tilanteita, joista olisimme voineet saada enemmän aikaan olemalla huolellisempia. Vaihtopelaajat toivat peliin pirteyttä, ja olen todella tyytyväinen jokaisen panokseen. Olimme rohkeita ja uskalsimme toteuttaa viikolla harjoiteltuja asioita, Sillanpää ylistää joukkuetta.

VPS:n Liigacup-matka päättyi, mutta joukkue jatkaa alkukauttaan harjoituspelien merkeissä ennen Veikkausliiga-kauden alkua.

- Pelaajilla on ansaittu viikon loma, ja hiihtoloman jälkeen alkaa todellinen valmistautuminen sarjan alkuun. Pelaamme ennakkoon sovittuja harjoituspelejä, ja loman jälkeen on enää viisi viikkoa sarjan avaukseen, johon meidän on oltava valmiina, Sillanpää kertoo.

Liigacupin B-lohkosta välieriin jatkavat AC Oulu ja KuPS. VPS pelaa seuraavan ottelunsa Lemonsoft Stadionilla harjoituspelissä JJK:ta vastaan.

KuPS – VPS 1-1

48’ Jasse Tuominen 1–0

60’ Samu Alanko 1–1