Otteluraportti: FC Haka – VPS | Veikkausliiga

hakaraportti

Tehtaan kentällä nähtiin runsasmaalinen ja erittäin viihdyttävä peli, kun VPS matkasi FC Hakan vieraaksi Valkeakoskelle. Vaiherikas ottelu päättyi lopulta tasalukemiin 2–2.

VPS aloitti ottelun energisesti, kun joukkue eteni Jesper Engströmin lähettämästä puolenvaihdosta kohti Hakan rangaistusaluetta. Vaasalaiset saivat rakennettua jo toisella peliminuuttia upean tilanteen, kun Roni Hudd syötti boksissa keskelle Peter Michaelille avopaikkaan. Michaelin kosketus palloon kuitenkin epäonnistui ja heiveröinen laukaus kohosi yli maalin.

Hyvä alkupelin paine ei kuitenkaan lämmittänyt Vepsua sen enempää, kun Haka iski lukemat 1–0 kotijoukkueen ensimmäisestä tilanteesta kolmannella peliminuutilla Ryan Mahutan lähettäessä vasemmalta laidalta puolenvaihdolla Stavros Zarokostakselle juoksuun. Vastaan tullut Vepsun toppari Baba Mensah puolusti tilanteen kömpelösti, jonka seurauksena Zarokostas pääsi etenemään rangaistusalueelle. Mikko Pitkänen pyrki purkamaan pallon pois, mutta sen sijasta peliväline kimposi suoraan takaisin Vepsun boksiin Juan Lescanolle, joka laukoi pallon lähietäisyydeltä alakulmaan.

VPS tasoitti pian pelin 11 minuutilla lukemiin 1–1, kun Roni Huddin korkea hyökkäyskulma saavutti takatolpalla majailevan Mikko Pitkäsen. VPS-toppari ohjasi pallon maalille vapaana olevalle Peter Michaelille, joka sai ensimmäisen liigamaalinsa puskiessaan pallon vastustamattomasti Hakan verkkoon.

Lähes heti tasoituksen jälkeen Haka teki ottelun toisesta paikastaan toisen maalinsa, kun Niklas Friberg pelasi pallon Vepsun linjan taakse Juan Lescanolle läpijuoksuun. Argentiinalaispelaaja otti pallon haltuun boksin vasemmalla puolella, ja sijoitti pallon takakulmaan ohi Teppo Marttisen. Tilanne oli varsin kiistanalainen, sillä katsojan silmiin kyseessä oli selvä paitsio.

Vepsu hallitsi suurimmilta osin ensimmäistä puoliaikaa laadukkaalla sekä aggressiivisella hyökkäyspelillä, ja 24 minuutilla nähtiin loistava esimerkki Vepsun hyökkäyspään potentiaalista. Hyvän paineen päätteeksi Jesper Engström lähetti loistavan keskityksen Peter Michaelille boksiin, joka pyrki ohjaamaan pallon maaliin. Hakan maalivahti Aatu Hakala kuitenkin torjui upeasti Michaelin maalintekoyrityksen. 31 minuutilla nähtiin puolestaan Hakan vaarallinen tilanne, kun Juan Lescano pääsi boksin sisällä laukomaan kiertoliikkeestä kohti Vepsun oikeaa alakulmaa. Teppo Marttinen kuitenkin veti tilanteessa pidemmän korren torjuen laukauksen upealla venytyksellä.

Samu Alanko toi Vepsun tasoihin 34 minuutilla erikoistilanteesta alkaneesta hyökkäyksestä. Savio lähetti vapaapotkusta keskityksen maalialueelle, jonka jälkitilanteesta Juhani Pikkarainen pääsi pommittamaan maalia kohti. Pikkaraisen veto kimposi torjunnasta Samu Alangolle, joka ohjasi päällään pallon tyhjään maaliin.

Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin myös kaksi varoitusta. Hakan Atte Sihvonen sai ottelun ensimmäisen varoituksen 8 minuutilla repiessään Saviota pallontavoittelutilanteessa. Myöhemmin Fallou Ndiaye sai katsella keltaista korttia, kun senegalilaispelaaja iski Roni Huddia kyynärpäällä niskaan pallontavoittelutilanteessa. Tauolle siirryttiin tasalukemissa 2–2.

Toinen puoliaika alkoi taas VPS:n hallinnalla, kun joukkue piti yllä painetta hyökkäyskolmanneksella. Vaasalaiset rakensivat toisella jaksolla vaarallisia tilanteita, ja olivat lähellä maalintekoa lukuisia kertoja. Haka sai myös jonkun verran aikaa hyökkäysalueella, muttei onnistunut murtautumaan VPS:n puolustuslinjan ohi.

52 minuutilla Evgeniy Bashkirovin ensimmäinen liigamaali oli todella lähellä, kun Peter Michael haastoi Hakan puolustuslinjaa upeasti suojaamalla palloa. Michael syötti vasemmalla vapaana olevalle Jesper Engströmille, joka antoi upean matalan keskityksen Bashkiroville boksin ulkoreunalle. Bashkirov veti suoraan syötöstä kovan laukauksen, jonka kuitenkin Aatu Hakala torjui hienosti.

VPS oli jälleen siirtyä ottelussa johtoon 80 minuutilla, kun Antti-Ville Räisänen eteni omalta alueelta hyökkäyskolmannekselle rakentaen upean hyökkäyksen. Räisänen sai seinäsyötön Evgeniy Bashkirovilta, ja eteni vasenta laitaa ylös lähettäen keskityksen keskelle. Peter Michael haki tilanteessa saksipotkua, mutta yritys meni vain hieman pallosta ohi. Hakan Henri Malundama ohjasi pallon päällään vielä oman maalin tolppaan, mutta tilanteesta ei syntynyt maalia. Paine sai jatkoa, kun Samuel Lindeman antoi murtavan syötön Hakan selustaan, johon Evgeniy Bashkirov juoksi salamana. Bashkirov pääsi laukomaan puolittaisesta läpiajosta boksin ulkoreunalta, mutta Aatu Hakala torjui venäläispelaajan matalan vedon.

VPS:n voittomaali roikkui ilmassa lähes 15 minuuttia ottelun loppupuolella, mutta sitä ei lopulta syntynyt. Vaasalaiset olivat ottelun ajan niskan päällä, ja pelistä oli enemmänkin otettavissa. Myös tilastot erikoistilanteiden ja laukausten suhteen kertoivat Vepsun hallinnasta. Toisella puoliajalla nähtiin neljä varoitusta, kun Hakan Oliver Whyte ja Ryan Mahuta, sekä Vepsun Baba Mensah ja Antti-Ville Räisänen saivat katsella keltaista korttia. Ottelu päättyi lopulta 2–2 lukemiin.

VPS:n päävalmentaja Jussi Nuorela ei ollut tyytyväinen pelin lopputulokseen.

- Täytyy sanoa, että tänään tasapeli ei tyydytä, vaikka tottakai piste on parempi kun ei mitään vieraspelistä. Isossa kuvassa pelasimme todella hyvin tänään. Aloitimme pelin hyvin, sitten Haka sai yhden hyökkäyksen ja siirtyi johtoon. Tasoitimme pelin, pelasimme ihan ok ja saman tien olimme taas häviöllä. Saimme pelin tasoihin, ja teimme ottelussa kaksi hienoa erikoistilannemaalia. Hallitsimme ensimmäistä puoliaikaa, ja se että peli oli ensimmäisen jakson jälkeen 2–2, tuntui todella pettymykseltä.

VPS hallitsi toista puoliaikaa, ja maalipaikkoja nähtiin VPS:n puolesta runsaasti. Vaasalaiset eivät kuitenkaan kyenneet nousemaan tasalukemista kotijoukkueen ohi.

- Aloitimme toisen jakson hyvin. Kun saimme loppupuolella tuoreita jätkiä sisään, saimme otteen taas viimeisen vartin ajaksi. Meillä oli selkeästi enemmän maalipaikkoja, ja tänään piste ei tyydytä, Nuorela summaa.

VPS pelaa seuraavan ottelunsa Tampereen Ilvestä vastaan, kun joukkueet kohtaavat perjantaina 26.5. kello 18:00 Lemonsoft Stadionilla. Liput löydät osoitteesta www.lippu.fi, ja ottelu on myös nähtävissä Ruutu+ palvelusta!

FC Haka – VPS 2-2

1-0 Juan Lescano 3’

1-1 Peter Michael 11’

2-1 Juan Lescano 13’

2-2 Samu Alanko 34’