Otteluraportti: AC Oulu – VPS | Suomen Cup

03dsw06Y

Oulussa nähtiin hermoja riipivä ottelu, kun VPS ja AC Oulu kohtasivat Raatin Stadionilla Suomen Cupin kuudennella kierroksella. Kotijoukkue lopulta taisteli itsensä Cupin puolivälieriin kukistamalla Vepsun varsinaisen peliajan jälkeisessä rangaistuspotkukilpailussa lukemin 1–0 (3–2 rp.).

Ensimmäisen puoliajan alku oli aikamoista flipperipalloa, eikä kumpikaan joukkue saanut kunnollista pelillistä hallintaa. Vepsu pyrki etenemään vastustajan rangaistusalueelle mm. pelaamalla pitkiä palloja hyökkäyslinjalle juoksuun, mutta AC Oulu kykeni puolustamaan kärsivällisesti omalla alueellaan. Varsinaisia laadukkaita ja vaarallisia maalintekopaikkoja ensimmäisellä jaksolla nähtiin todella harvakseltaan.

Vepsu sai ensimmäisen jakson lopulla paremmin otetta pelistä, ja piti AC Oulu suurimmilta osin omalla alueellaan. Hyökkäyskolmannen ratkaisuista sekä erikoistilanteista puuttui kuitenkin laatu, joka näkyi maalipaikkojen tuhlaamisella. Ensimmäisen puoliskon paras tilanne nähtiin 29 minuutilla, kun VPS-hyökkääjä Peter Michael pelattiin korkealla pystysyötöllä läpi. Michael pääsi etenemään lähes vapaasti boksin oikealta laidalta maalin edustalle, mutta nigerialaishyökkääjä ei onnistunut laukomaan palloa maaliin ohi loistavasti tilanteessa pelanneen AC Oulu-maalivahdin Juhani Pennasen.

AC Oulu sai myös oman saumansa maalintekoon ensimmäisen puoliskon lisäajalla. Rasmus Karjalainen ylitti vapaana boksin ulkoreunan ja tykitti oikealla jalallaan kovan laukauksen kohti Vepsun takayläkulmaa. Tilanteen pelasti kuitenkin maalivahti Jonathan Viscosi upealla venytyksellä. Tauolle siirryttiin 0–0 tilanteessa.

Toisella puoliajalla Vepsu aiheutti Oulun puolustuslinjalle päänvaivaa prässäämällä aktiivisesti ja pelaamalla hyvin Oulun alueella. Raita piti Oulun myös pois omalta rangaistusalueelta, eikä kotijoukkue saanut hyökkäysalueella tarvitsemaansa tilaa. Vepsu sai aikaan hyviä maalipaikkoja, mutta viimeistelyn ontumisen toistuva teema oli jälleen läsnä. 53 minuutilla Vepsu eteni salakavalasti Oulun päätyyn, jolloin Evgeniy Bashkirov jakoi pallon oikealta laidalta boksiin keskellä majailleelle Saviolle. Savio laukoi Bashkirovin syötöstä lujan laukauksen, joka kuitenkin meni suoraan sivuverkkoon.

Vepsun maalinteko oli enemmän kuin lähellä 74 minuutilla, kun Antti-Ville Räisänen eteni boksiin vasemmalta laidalta, josta pallo pomppi keskelle suoraan Evgeniy Bashkirovin jalkaan. Bashkirov laukoi suoraan ilmasta pallon kohti maalia, mutta harmittavasti Oulu-maalin ylärima pelasti laivastonsiniset ottelun avausmaalilta.

Ottelun lopulla nähtiin vielä todellista dramatiikkaa, kun pallo osui Vepsun boksissa Roni Huddin käteen varsinaisen peliajan jälkeisellä lisäajalla. Pilkkua laukomaan laitettu Ashley Coffey pommitti rankkarista ylärimaan, jonka jälkitilanteesta pallo pomppasi uudestaan Coffeyn jalkaan. Oulu-hyökkääjä pääsi koittamaan onneaan toistamiseen, mutta Jonathan Viscosi torjui tilanteessa VPS:n Cup-matkan upeimman ja tärkeimmän torjunnan.

Ratkaisua varsinaisella peliajalla ei nähty, joten peli ratkaistiin lopulta rangaistuspotkukilpailussa. VPS ei ollut yhtä tehokas pilkulta kuin AC Oulu, ja laivastonsiniset selvittivät tiensä Cupin seitsemännelle kierrokselle rankkarilukemin 3–2, päättäen Vepsun Cup-taipaleen.

VPS:n päävalmentaja Jussi Nuorela näki Vepsun pelissä paljon positiivisia piirteitä, vaikka tappio olikin suuri pettymys.

- Olisimme tänään voineet ansaita aika paljon enemmän. Pelasimme todella hyvän pelin. Ensimmäisellä jaksolla olimme hyviä ja pystyimme estämään Oulun pelinrakentelua hyvin. Oulu oli jokseenkin vaarallinen vastahyökkäyksistä, mutta he eivät päässeet pelaamaan heidän omannäköistä peliään oikeastaan missään vaiheessa. Kykenimme luomaan laadukkaita paikkoja ja prässipelimme toimi hyvin. Toinen jakso oli vielä selvempi meille. Oulu ei päässyt hyökkäämään kontrolloidusti lähes ollenkaan, ja meillä oli omat saumamme tehdä tuhoja hyökkäyspäässä.

VPS onnistui pitämään Oulun varsinaisella peliajalla nollilla, ja kotijoukkue kohtasi haasteita kentän molemmissa päissä 90 minuutin aikana. Valitettavasti Raidan tehottomuus on koitunut joukkueen kohtaloksi lukuisissa otteluissa, ja rangaistuspotkukilpailussa kaksi onnistumista viidestä vedosta on myönnettävästi liian vähän.

- Tälläkään kertaa emme saaneet maalia aikaiseksi. Meillä kävi tuuri lisäajalla Oulun epäonnistuessa rankkarissa. Sanoisin, että tänään olimme aika selkeästi parempi joukkue, ja olisimme tällä pelillä ansainneet voiton varsinaisella peliajalla. Mutta jos emme saa ainuttakaan maalia, emme voi silloin voittaa pelejä, se on selvä homma. Rankkareilla ratkaisu on aina arpapeliä, ja tänään on myönnettävä, että olimme niissä huonoja, Nuorela toteaa.

Nuorela oli tyytyväinen joukkueen pelilliseen suoritukseen, vaikka Cupin jatkopaikka jäi haaveeksi.

- Olen pirun tyytyväinen siihen, miten pelaajamme pelasivat tänään. Pelasimme vieraspelin liigassakin hyvillä sijoilla majailevaa kovaa joukkuetta vastaan, ja olimme tänään 90 minuutin aikana pelillisesti selkeästi parempia. Mutta emme saaneet tänäänkään palkintoa suorituksestamme. Cupissa vain voitto merkitsee, mutta oli tärkeää, ettemme hävinneet peliä varsinaisella peliajalla. Saimme tappioputkemme ns. ”pelaamalla” poikki.

VPS ottelee seuraavan ottelunsa Veikkausliigassa tiistaina 27.6. Raidan matkustaessa vieraskentälle Espooseen kohtaamaan FC Hongan. Tapiolan urheilupuiston kentällä pelattava ottelu alkaa kello 18:00, ja peli on nähtävissä myös Ruutu+ palvelusta!

AC Oulu – VPS 1-0 (3–2 rp.)

(1-0) Magnus Breitenmoser

(2-0) Riku Selander

(2-1) Roni Hudd

(3-1) Onni Suutari

(3-2) Mikko Pitkänen