Ennakko: KPV vieraaksi Pohjanmaan derbyssä - "Olemme valmiita"

20200724-VPS---SJK-Akatemia-1316-1 Kuva: Samppa Toivonen

 HUOM! / OBS! Ennakkoliput VPS:n seuraavaksi pelattavaan kotiotteluun ovat myynnissä verkkokaupassamme koko kauden ajan! ​

Hietalahdessa päästään nauttimaan huomenna aurinkoisesta säästä ja pohjalaisesta derbytunnelmasta. Vepsun Ykkösen kausi jatkuu nimittäin Elisa Stadionilla kello 17. Vastaan asettuu tuttu kilpakumppani, KPV Kokkolasta. 

Viime kaudeksi KPV oli noussut pääsarjaan ensi kertaa vuosikymmeniin, mutta liigakausi 2019 oli kokkolalaisille iso pettymys. Kauden lopuksi KPV putosi karsintojen kautta takaisin Ykköseen, yhdessä Vepsun kanssa. Talvella seuran pääomistaja Matti Laitinen ilmoitti, ettei enää aikonut tyytyä viettämään Ykkösessä yhtään kautta enempää kuin oli pakko, ja pisti sitten rahaa palamaan.

Ennakkoasetelmat Ykkösen kauteen olivatkin tämän takia selvät. Kokkolan pelaajabudjetti on kaksi kertaa suurempi kuin millään muulla Ykkösen joukkueella, ja myös seuran omaksi tavoitteeksi asetettiin suora nousu takaisin Veikkausliigaan. KPV hankki muun muassa Suomen maajoukkueestakin tutun Jarkko Hurmeen, Norsunluurannikon olympiajoukkueen Aboubacar Doumbian, sekä Veikkausliigassa kokeneet alakerran pelaajat Armend Kabashi sekä Tommi Saarinen. Kun joukkueen pelaajalistassa oli jo ennestään Sebastian Mannströmin ja Juri Kinnusen kaltaisia nimiä, odottivat kaikki Ykköstä seuraavat mediat, että rahakas Kokkola vie ja muut seurat vikisevät.

Käytäntö on kuitenkin eri asia kuin paperi. Neljässä ottelussaan KPV on pystynyt voittamaan vain sarjanousija MP:n, mikä on ollut kokkolalaisille suuri pettymys. Joukkue lojuu viidellä pisteellään sarjataulukossa kahdeksantena, joskin otteluita sillä on pelattuna yksi kärkijoukkueita vähemmän. Parin viikon takainen MYPA-vierasottelu oli nimittäin jouduttu siirtämään johtuen KPV:n joukkueen jäseneltä löydetystä positiivisesta koronatestistä, jonka seurauksena koko joukkue joutui karanteeniin.

Karanteenista KPV kerkesi pois jo viime viikolla, mutta sieltä palattuaan seura ajautui kannattajaryhmänsä kanssa pieneen kärhämään. Sen seurauksena KPV-fanit pitivät hiljaisen protestin omaa seuraansa vastaan viime viikonlopun kotiottelussa AC Oulua vastaan. Pelillisesti Jani Uotisen valmentama ryhmä on pystynyt hallitsemaan pelejä, mutta toisaalta KPV on ollut haavoittuvainen vastaiskuille. Niitä pääsi hyödyntämään esimerkiksi vierasjoukkueen EIF noustessaan Kokkolassa kahden maalin takaa tasalukuihin 2-2. Sen lisäksi päävalmentaja on saanut paljon kritiikkiä KPV:n laita- ja hyökkäyspelaamisen yksipuolisuudesta. Tällä kaudella hyökkäystrio Aleksi Pahkasalo - Simo Roiha - Aleksi Tarvonen on saanut Ykkösessä aikaiseksi yhteensä vain yhden maalin.

KPV:n videoennakossa Uotinen lähti painottamaan henkistä puolta.

- Paikallispelissä tahtotila pitää olla sellainen, että vaikean alkukauden jälkeen kaikki näkevät, miten paljon haluamme voittaa. Sanoista pitää siirtyä tekoihin. Derbypelit ovat erilaisia kuin tavalliset pelit, joten kyllä minä tällä kertaa haluaisin korostaa tahtotilaa ja halua voittaa, jopa enemmän kuin pelillisiä asioita, Uotinen analysoi VPS-ottelua.

Kuva: Harri Bragge (2019)

Kokonaisuudessaan KPV:lla on siis vaikea tilanne tulla Vepsun vieraaksi, mutta "vihreiden" aliarvioiminen olisi silti Raidalta iso virhe. Mikäli Vepsu on vähänkään huolimaton omassa päässä, löytyy kokkolalaisten pelaajistolta varmasti osaamista rankaista maalipaikoista. Myöskään VPS:n oma alkukausi ei ole ollut täyttä juhlaa, ja Vepsu on kerännyt viidestä ottelustaan kahdeksan pistettä. Erityisesti pallonhallinnan kanssa on ollut tekemistä, eivätkä pelit sarjan alemman kastin joukkueita ole olleet yhtä juhlaa.

Ensimmäisten pelien jälkeen myös VPS:n päävalmentaja Christian Sund oli ollut Vepsun omaan pelaamiseen tyytymätön. Sen johdosta hän päätyi tekemään SJK Akatemia -peliä varten uuden pelisuunnitelman. Joukkue lähti poikkeuksellisesti pelaamaan 3-4-3 -järjestelmällä, jonka Sund koki siinä ottelussa sopivan Vepsun materiaalille paremmin kuin alkukaudesta käytetyn perinteisemmän, neljän puolustajan linjalle rakennetun pelisysteemin.

Itse ottelussa VPS:n kone lähti käyntiin hitaasti. Vaikka Steven Morrissey leikitteli Vepsulle johtomaalin 14 minuutin kohdalla, pääsi SJK Akatemia tasoihin ensimmäisen puoliajan lopulla. Tämän jälkeen vieraat ahdistelivat Vepsua yllättävänkin pitkään ja ryhdikkäästi, mutta loppua kohti VPS sai otetta pelistä ja Momodou Sarr pääsi iskemään voittomaalin, kun pelikellossa oli 78 minuuttia. Lopulta voitto irtosi luvuin 3-1 Samu Alangon tuikattua maalin kahden maalisyöttönsä kruunuksi aivan pelin lopussa.

Kokonaisuudessaan Sund oli tyytyväinen peliin, mutta harjoitusviikolle jäi myös monenlaista kehitettävää.

- Tällä viikolla olemme tehneet töitä. Mietimme nyt yhtä paljon puolustusta ja hyökkäystä. Hyökkäyksessä teemana on ollut se, miten luomme vielä enemmän erityisesti hyviä paikkoja. Puolustuksessa teemana on ollut, milloin prässätään ja milloin pitäisi tulla takaisin muotoon. Tänään katsottiin vielä erikoistilanteita, ehkä sielläkin nähdään jotain uutta. Voitetaan tai hävitään, niin aina voidaan kehittää meidän pelaamista, Sund kommentoi.

SJK Akatemia- ja KPV-otteluiden välillä ollut kahdeksan päivän tauko on tullut Vepsulle tarpeeseen. Mikä tärkeintä, joukkue on säilynyt ehjänä.

- Kaikki pelaajat on palautuneet, eikä ole tullut uusia loukkaantumisia. Se on positiivinen asia. Pidettiin eilen vapaapäivä, jotta saataisiin kaikki varmasti palautumaan, Sund kertoo.

Aiemmin Sund on puhunut siitä ongelmasta, että viime kauden putoamisen jäljiltä VPS:n joukkue ei ole tottunut voittamiseen vaan ottaa siitä paineita. SJK Akatemia -pelin voitto onkin vapauttanut joukkueen ilmapiiriä aivan silmin nähden.

- Ehkä se helpompi ollut valmistautua otteluun tällä viikolla, kun on voitto takana. Näkee pelaajista heti, että he saavat itseluottamusta, kun on onnistumisia alla. On tosi tärkeää, että saa onnistumisia. Kaikki meidän hyökkääjät tekivät maalin ja toivottavasti ne pystyvät jatkamaan samaan malliin. He tietävät, että tämä on se vaatimustaso, millä meidän pitäisi nyt pysyä, ja mitä pitäisi pystyä vielä vähän vielä kehittämään, Sund painottaa.

Päävalmentaja uskoo tietävänsä avaimet KPV:n pelisysteemin murtamiseen, vaikka ei odotakaan ottelusta helppoa.

- Ne eivät ole rahallisesti sillä paikalla, mitä on odotettu. KPV tulee tänne varmasti hakemaan kolmea pistettä. Meidän pitää olla fiksuja ja tietää, milloin me lähdetään prässäämään ja milloin me annetaan niiden nostaa pelaajia ylös, jotta voimme hyödyntää viimeisellä kolmanneksella heidän kenttätasapainostaan aiheutuvat tilat. Tietysti myös pelinrakentelun pitää onnistua, Sund sanoo.

Pysyäkseen mukana kärkitaistelussa, on Vepsunkin joukkueen pystyttävä keräämään seuraavista otteluista pisteitä. Sundilla on selvästi vahva halu hakea kotikentältä voitto.

- Olemme pettyneitä jokaisessa pelissä, jota emme voita. Mulla oli se tavoite ennen kautta, että me voitamme joka pelin. Se ei ole onnistunut, mutta seuraava vastustaja on KPV ja me haetaan voitto sieltä. Kolme pistettä on pelissä, ja totta kai me tarvitaan ensisijaisesti pisteitä, jos haluamme pysyä mukana. Jalkapallossa on myös vastustaja, ja sen mukaan sitten pelataan, mutta me lähdemme voittamaan peliä, Sund päättää.

Kuva: Samppa Toivonen


SJK Akatemia -ottelussa pääsi Vepsun joukkueessa debytoimaan myös uusi hankinta Ian Garrett. Kolmen puolustajan pelisysteemissä laitapelaajilla on iso rooli sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan, joten myös vasemmalla laidalla viilettänyt yritteliäs pelimies oli paljon kiinni pallossa ja loi myös hyökkäyspäässä pari hyvää maalipaikkaa. Garrett sai 80-minuuttisen debyyttinsä jälkeen yleisön aplodit, ja vaikka kehitettävää jäi, oli amerikkalainen voitetun debyytin jäljiltä iloisella tuulella.

- Tuntuu mahtavalta. Sain paljon peliminuutteja ja voitimme pelin, mikä on tietysti tärkeintä. Kokonaisuudessaan pelasimme mielestäni ihan hyvin, mutta kun käytimme uutta pelisysteemiä, niin totta kai jäi joitakin asioita, joissa meidän pitää kehittyä. Se ottaa aikaa. Mutta uskon, että voimme kehittyä viime peliin nähden, Garrett sanoo.

Garrett uskoo, että KPV tarjoaa kovemman haasteen kuin SJK Akatemia.

- Lisäksi kyseessä on derbyottelu, joten pelistäkin tulee varmasti vaikeampi. Mutta uskon, että valmistauduimme hyvin, ja olemme ehdottomasti luottavaisia edellisen ottelun voiton jälkeen. Olemme valmiita, Garrett lupaa.

Poissaolevat pelaajat ovat samat kuin edellisessä ottelussa, eli Samba Sillah, Benjamin Hiekkanen, Miika Niemi ja Augustin Irumva.

​Tätä ottelua varten VPS:n kauden ensimmäisiin ottelutapahtumiin vaikuttaneet koronarajoitukset ovat lieventyneet. Katsomolohkojen kokonaiskapasiteetti sekä kielto lohkojen välillä liikkumisesta on poistunut, joten käytössä ovat tällä kertaa vain sisäänpääsyportit 1 ja 4. Lisäksi stadionin sisätilojen myyntipisteet ovat nyt kaikkien käytettävissä. Siitä huolimatta liput myydään vielä tästä ottelusta lohkoittain, ja VPS pyytää kaikkia katsojia muistamaan edelleen vaikean tilanteen ja noudattamaan turvavälejä itsenäisesti. Tarkempi otteluinfo ja koronarajoitusten vaikutuksesta järjestelyihin löytyy tästä linkistä: https://vepsu.fi/ottelut/otteluinfo

Muistattehan, että vaikka VPS tekee kaikkensa turvallisen ottelutapahtuman järjestämiseksi, niin katsomoon tullaan omalla riskillä. Koronariskin vuoksi joudumme suosittelemaan riskiryhmissä oleville katsojille oman harkinnan käyttämistä ja vapaaehtoista pois jäämistä heinäkuun otteluista.

Stadionille saa tulla vain koronaviruksesta oireettomana. Koronaoireisten (kuume, yskä, ripuli, hengenahdistus, lihaskivut, pahoinvointi) saapuminen stadionille on ehdottomasti kielletty!

VPS pahoittelee ottelutapahtumaa koskevia rajoituksia, pyytää kaikkia stadionille saapuvia pitämään itsenäisesti turvavälejä muihin katsojiin ja toivoo katsojilta ymmärrystä vaikeassa tilanteessa. Rajoitusten noudattamisessa on kysymys kaikkien turvallisuudesta.

Elokuussa ja myöhemmin pelattavista otteluista tulee myöhemmin erillinen ohjeistuksensa.

OSTA LIPUT TÄSTÄ LINKISTÄ: https://www.seamchip.fi/vepsu/

Toivomme, että ostatte irtoliput verkkokaupastamme jo etukäteen, jotta voimme lipunmyynnissä minimoida tarpeettomat kontaktit. Tervetuloa Elisa Stadionille!

Raportti: VPS kaatoi Ykkösen ennakkosuosikki KPV:n...
Raportti: Vaikeuksien kautta voittoon - SJK Akatem...

Samanlaiset artikkelit

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2022 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio