VPS:n yhteistyö VIFK:n kanssa on ollut toimivaa

IMG_5459 VIFK:n päävalmentaja Max Peltonen ja VPS Akatemiassa debytoinut Andreas Järv.

Vaasan kaksi suurinta jalkapalloseuraa VPS ja VIFK solmivat vuoden 2019 lopussa historiallisen yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on paikallisen jalkapallokulttuurin sekä pelaajapolun vahvistaminen. Vaasassa on pitkät perinteet oman alueen vahvasta pelaajakasvatuksesta, ja näiden perinteiden jatkamiseen molemmat seurat haluavat panostaa ja niitä vaalia. Yhteistyösopimuksen tavoitteena on myös luoda vaasalaisille futislupauksille selkeä, yhteinen pelaajapolku junioripuolelta aikuisten sarjoihin. Näin varmistetaan pelaajien kehittyminen myös B-juniori-iän jälkeen ilman kalliita pelaajasiirtoja ja riippumatta siitä, missä seurassa pelaaja harrastuksensa aloittaa.

Tavoitteena on toki myös vaasalaisen huippujalkapalloilun kehittäminen. Pitkän aikavälin tavoitteena on nostaa VPS sekä VIFK:n naisten joukkue valtakunnalliseen pääsarjaan ja VIFK:n miesten joukkue Ykköseen, mutta vielä tällä hetkellä yhteistyö näkyy näkyvimmin yleisölle kenties siinä, että vuoden 2020 kausikortissa on molempien seurojen värit ja sillä pääsee jokaiseen molempien seurojen otteluun. Kuitenkin "verhojen takana" seurayhteistyö on ollut jo nyt paljon muutakin.

VPS:n ja VIFK:n päävalmentajat Christian Sund ja Max Peltonen ovat ennenkin tehneet yhteistyötä. VIFK:n päävalmentaja kertoo asian helpottaneen käytännön järjestelyjä, sillä Sund on päävastuussa myös VPS Akatemiasta.

- Itse yhteistyö on sujunut. "Chrisun" kanssa on ollut helppoa jutella, ja se on ehdottomasti edesauttanut alkutaivalta tässä. On ollut toimivaa, ja ollaan pyritty auttamaan toisiamme niin paljon kuin yhteistyö on vaatinut.

Sund on samaa mieltä yhteistyön toimimisesta.

- Maxin (Peltonen) ja VPS Junioreiden kanssa on mennyt hyvin. Meillä on kerran viikossa palaveri, ja ollaan puhuttu paljon pelaajista, ketkä voivat pelata meillä Akatemiasta. Siellä pelaa VIFK:n pelaajia, jotka eivät mahdu heidän Kakkosen joukkueessa, mikä hyödyttää molempia. .

Yhteistyö on tosiaankin näkynyt Kolmosta pelaavan VPS Akatemian toiminnassa. Siellä on ollut mukana paljon B-junioreita molemmista, sekä VIFK:sta että VPS:stä kokeilemassa pääosin ensimmäisiä pelejään aikuisten tasolla.

Andreas Järv on hyvä esimerkki VIFK-kasvatista, joka on yhteistyön myötä vetänyt tänä vuonna päälleen toisinaan myös Raitaa. B-juniori-ikäinen Järvi on pelannut VPS Akatemian riveissä tähän asti kolme peliä.

- Kyllä aikuisten peleistä on minulle pelaajana apua. Niistä peleistä saa kokemusta, itse asiassa aika paljonkin, Järv kertoo.

Hän allekirjoittaa, että molemmille seuroille on apua siitä, että pelien taso nousee.

- Kolmosen taso ja tempo on ihan hyvä. Vastustajat ovat paljon meitä fyysisempiä, mutta me olemme yleensä niitä teknisempiä, Järv kuvailee.

- Tiesin, että meillä on itse Akatemiassa vähän pelaajia, mutta kaikki on tehty hyvin meidän suuntaan VIFK:sta ja VPS Junioreiden puolelta. Molemmat ollaan hyödytty, Sund kuvaa.

VPS:stä on käynyt Kakkosessa pelaavan VIFK:n edustuksessa lainalla molemmat maalivahdit. Rasmus Leislahti on pelannut puolikkaan pelin ja Tuomas Pöyhönen useampia.

- Ammattimaisella otteella pojat tulivat ja vetivät meidän pelit. Olen oikein tyytyväinen heidän asenteestaan, Peltonen kehuu VPS-veskareita.

Peltonen on sitä mieltä, että kehityksen varaakin löytyy. Sen piiriin pitäisi saada vielä nykyistä enemmän nuoria pelaajia, mutta VIFK-valmentaja muistuttaa, että yhteistyö on vasta alkuaskeleilla.

- Mielestäni kannattaa ottaa positiivisena se, miten tämä on lähtenyt käyntiin. Nuoria pelaajia halutaan suuremmalla määrällä mukaan tähän, molemmista seuroista. Mutta yhteistyö on juuri vasta aloitettu koronankin takia, tai ainakin tuntuu siltä, Peltonen muistuttaa.

Sund painottaa kehityskohteena sitä, että Akatemiassa pelaavien pelaajien pitäisi saada harjoitella enemmän yhdessä.

- Tulevaisuudessa pyrimme saamaan oman harjoitusringin ja erilliset valmentajat Akatemiassa pelaavalle joukkueelle. Sitä kautta saisimme vielä kehitettyä vielä toimintaa, Sund kuvailee.

Joka tapauksessa Sund näkee seurojen välisessä yhteistyössä Akatemian toiminnan osalta vain positiivista.

- Hyvä asia kokonaisuudessaan, että Akatemian ansiosta VIFK:sta ja B-junioreista tulevat saavat miesten pelejä. Joskus on ollut, että on vaikea tulla IFK:sta Vepsuun tai toisin päin. Mutta se on vain jonkun muun mielestä, ei näiden pelaajien mielestä. Niillä on ollut kivaa yhdessä, ja ne ovat pelanneet myös hyviä pelejä. Ehkä pisteitä ei ole tullut yhtä paljon kuin mitä ansaittu, mutta voidaan katsoa tältä pohjalta eteenpäin, Sund kertoo.

Peltosenkin mukaan VIFK on seurana avoin yhteistyölle, kunhan se tehdään aina ensisijaisesti molempien seurojen omaa identiteettiä kunnioittaen.

- Perinteikkäänä ja vanhana seurana, edustusjoukkuetasolla IFK:lle on tärkeätä, että se saa päättää itse, kuka pelaa ja miten. Siitä ei ole tingitty, eikä ole kyllä vaadittu, että tingitään. VPS ymmärtää sen, ja samahan se on VPS:llä. Eihän sielläkään kukaan muu ole sanomassa, miten asiat menee. Mun mielestä oikein hyvin on toiminut, Peltonen päättää.

Vaasan Palloseura Oy:n yhtiökokous vahvisti edelli...
Raportti: VPS hallitsi - AC Oulu otti pisteet

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://vepsu.fi/

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2021 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio