VPS luottaa oman alueen pelaajiin

IMG_5559 Arttu Nuutinen, Momodou Sarr ja Giuseppe Lo Giudice.

​Uusi VPS Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Harri on linjannut, että VPS:n pyrkimys on nousta takaisin Veikkausliigaan vuoteen 2022 mennessä. Paluuta ei kuitenkaan pyritä tekemään millään muukalaislegioonalla, vaan seura haluaa tehdä sen paikallisin voimin. Tavoite on, että nousu tulee joukkueella, jonka runko on rakennettu merkittäviltä osin Vaasan alueella kasvaneista pelaajista.

Tässä kyse ei tietenkään ole vain lyhyen aikavälin strategiasta, vaan VPS haluaa myös pitkällä aikavälillä tulla tunnetuksi seurana, joka on hyvä nostamaan ja kehittämään pelaajia. Seuran junioriputkesta on lähivuosina tulossa lahjakkaita ikäluokkia: esimerkiksi ensi viikolla pidettävälle Eerikkilän U16-maajoukkueleirin 24 pelaajasta peräti kolme on VPS:stä. Talenttien kehityksen jatkuminen myös tulevaisuudessa pyritään turvaamaan rakentamalla Vepsuun entistäkin selkeämpi pelaajapolku. Olennainen osa sitä on VPS Akatemia, jolla tarjotaan VPS:n ja yhteistyöseura VIFK:n kasvateille sujuvat ensiaskeleet aikuisten peleissä. 

Tällä hetkellä Vepsun tilanne on vaasalaispelaajien suhteen varsin hyvä. Tänä vuonna peräti 42% Vepsun peliminuuteista Ykkösessä on luotettu "homegrown" -pelaajille. Tämä on reilusti yli Ykkösen keskiarvon. Kyseisen säännön täyttäviä pelaajia ovat tällä hetkellä muun muassa omat kasvatit Arttu Nuutinen, Giuseppe Lo Giudice ja Momodou Sarr, jotka kaikki ovat saaneet tällä kaudella reilusti vastuuta ja peliaikaa VPS:n avauskokoonpanossa. 

Vielä teini-iässä Nuutinen ei pystynyt murtautumaan Vepsun pelaavaan Veikkausliiga-kokoonpanoon, joten vuonna 2016 hän lähti kiertämään muita seuroja alemmille sarjatasoille. Täksi vuodeksi Nuutinen sai viimein mahdollisuuden palata kasvattajaseuraansa. Nyt hän on ainut VPS-pelaaja, joka on pelannut Ykkösen kauden jokaisessa pelissä. Monipuolisuutensa ansiosta keskikenttäpelaaja "Are" on nimittäin saanut paljon peliaikaa myös oikeana puolustajana.

- Totta kai se tuntuu hyvältä, että pääsee pelaamaan. Senhän takia tätä tehdään, niiden pelien takia. Ei se ole kivaa penkillä istua, Nuutinen kertoo.

Omalle seuralle pelaaminen ja sen edustusjoukkueeseen murtautuminen heti ammattilaisuran alussa on pelaajalle aina erityistä. Paikalliset pelaajat tuntevat Vepsun ja tietävät, mitä seura kaupungille merkitsee. Viime vuonna Akatemian kapteenina toiminut 20-vuotias vaasalaistoppari Lo Giudice on kehittynyt nopeasti, käyttänyt mahdollisuutensa ja murtautunut tänä vuonna edustuksen avauskokoonpanoon. 

- Kyllähän se tuo ison lisäbuustin, kun saa pelata omalle seuralle, Lo Giudice myöntää.

VPS:n tavoitteena on nuorten ja potentiaalisten pelaajien nostaminen ja vieminen eteenpäin. Vuonna 2000 syntynyt hyökkääjä Sarr teki läpimurtonsa viime vuonna Veikkausliigasta ja on yltänyt jo U21-maajoukkueeseen asti.

- Tämä on hyvä paikka kehittyä. Olen junnusta asti täällä ollut, ja täällä on ollut hyvät olosuhteet, hyvät joukkuekaverit sekä hyvät valmentajat ympärillä, "Mudu" kertoo. 

Kaikki kolme uskovat, että seuran nykyinen runko tulee lunastamaan sille ladatut odotukset ja nostamaan seuran takaisin Veikkausliigaan. 

- Kun tehdään oikeaan suuntaan töitä ja pidetään jalat maassa, niin eiköhän sillä yhdistelmällä päästä pitkälle.

"Homegrown"-pelaajien lisäksi myös kokeneet Sebastian Strandvall (kasvattajaseura VIFK), Ville Koskimaa (kasvattajaseura Kiisto) sekä lähes 10 vuotta Raidassa jo pelannut Steven Morrissey kuuluvat seuran kalustoon. Voidaan siis hyvällä omatunnolla sanoa, että tällä kaudella VPS:n edustusjoukkue on vaasalaisin ja myös vepsulaisin vuosikymmeniin!

Lista VPS:n Ykkösessä pelanneista homegrown-pelaajista (suluissa pelatut pelit)

Arttu Nuutinen (15)

Aatu Laatikainen (14)

Samu Alanko (14)

Momodou Sarr (14)

Fabrice Gatambiye (13)

Giuseppe Lo Giudice (10)

Samba Sillah (6)

Akseli Lehtimäki (2)

Kasperi Polvilampi (2)

Miika Niemi (1)

Tobias Björkqvist (1)

Muut Vaasan alueelta kotoisin olevat pelaajat:

Sebastian Strandvall (14)

Ville Koskimaa (12)

Ennakko: VPS vierailee Kokkolassa Pohjanmaan derby...
Timo Harrista VPS Oy:n hallituksen uusi puheenjoht...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://vepsu.fi/

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2021 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio