Raportti: VPS kaatoi Ykkösen ennakkosuosikki KPV:n 4-1

20200801-VPS---KPV-0576 Kuva: Samppa Toivonen

Oli kaunis kesäinen lauantaipäivä ja Elisa Stadionilla pelattiin Pohjanmaan derby. Stadionille oli saapunut noin 1500 VPS-kannattajaa plus pari-kolmekymmentä kokkolalaista vieraskannattajaa. Paikan päälle tulleet pääsivät siis todistamaan paikan päällä, kun VPS tyrmäsi sarjan ennakkosuosikki KPV:n selvin lukemin 4-1. Valitettavasti loput 65 000 vaasalaista jäivät tästä näytöksestä paitsi. 

Kokkolalaiset hallitsivat peliä ensi minuuttien ajan. Heti alussa Elias Ahde pääsi livahtamaan oikealta vetopaikkaan ja nokikkain VPS-vahti Leislahden kanssa. KPV-hyökkääjä sai myös pallon tämän ohi ja kohti maalia. Vain VPS-toppari Lo Giudicen uhrautuva viime hetken liuku pelasti tilanteen ja pallon pois omalta maalilta. Yhdeksännellä minuutilla KPV murtautui uudestaan, tällä kertaa vasemmalta, mutta tuikkaus meni etutolpasta ohi.

Mutta kuten SJK Akatemia -pelissä nähtiin, sitten kun VPS iskee, se iskee kovaa. Ian Garrett otti hienon syötönkatkon vasemmalla ja pelasi eteenpäin Samu Alangolle, joka löysi hienosti Steven Morrisseyn keskeltä. Tilanne oli 1-0, ja dirlandaat pärähtivät soimaan.

Pian tämän jälkeen Rasmus Leislahden uhkarohkean vastaantulon seurauksena KPV sai mahdollisuuden tasoitukseen. Leislahti puski pallon korkeuksiin boksin rajalta KPV-hyökkääjien välistä, mutta pusku päätyi takaisin KPV:lle, ja siitä syntyi vaarallinen maalipaikka oikealle. KPV-hyökkääjä ei kuitenkaan saanut viimeisteltyä.

Kohta pallo löytyi uudestaan KPV:n verkoista. Kulmapotku vasemmalta löysi tiensä takatolpalle, josta vieraiden maalivahti Lazarev nyrkkeili sen boksin rajalle. Irtopalloon iski kiinni Aatu Laatikainen kuin pieni tiikeri, siirsi palloa hiukan vasemmalle ja ampui pelaajajoukon lävitse oikeaan takakulmaan. Maali oli Laatikaisen uran ensimmäinen virallisissa miesten peleissä.

Puoliajan lopussa VPS alkoi jarrutella hieman ja pelata eteenpäin rauhallisemmin. Pelin tiimellyksessä kolhiintunut hyökkääjä Alanko vaihdettiin keskikenttäpelaaja Addaihin, ja tauolle päästiin siis lähtemään Vepsun 2-0 -johdossa.

Myös toinen puoliaika alkoi derbyksi rauhallisissa merkeissä, eikä maalipaikoilla juhlittu. Sitten alkoi tapahtua, taas kuin salamaniskusta: palloa purkamaan syöksynyt Eetu Puro teki hölmön rikkeen oman boksin vasemman rajan sisäpuolella, ja otti tästä hyvästä vielä varoituksen. Pilkulta ei kokkolalaisten Sebastian Mannström erehtynyt, vaan kavensi tilanteen lukuihin 2-1. Tästä KPV innostui hetkeksi, mutta sitten VPS rupesi saamaan pelistä taas otetta. Hyökkäykset alkoivat hiljalleen vyöryä kohti KPV-maalia enteilevästi.

64 minuutin jälkeen Eetu Puron keskitys tavoitti maalin edestä Morrisseyn, jota KPV-vahti Lazarev tuli rumasti rikkomaan takaapäin. Lazarev selvisi keltaisella mutta ei ilman takaiskua, sillä tilanteesta tuomittiin rankkari, jonka Sebastian Strandvall painoi verkon perukoille ja tilanteeksi 3-1.

Maalit eivät loppuneet siihenkään. Pian Steven Morrissey kipitti läpiajossa, ja KPV-puolustaja Tommi Saarinen liukui aivan boksin sisällä Steveniä rumasti sukille takaapäin. Muuta mahdollisuutta ei jäänyt tuomarille kuin pilkku Vepsulle ja keltainen Saariselle, vaikka punaiseenkin olisi voinut olla aihetta. "Seba" painoi pilkulta toisen maalinsa, tilanteeksi 4-1 ja vaasalaisjuhlat saattoivat jo alkaa.

KPV oli ottelun lopun aseeton, ja yritykset jäivät lähinnä kaukovetoihin, eikä todellista loppukiriä päässyt syntymään. Näin peli päättyi 4-1 ja voitonjuhlat saattoivat alkaa.

Päävalmentaja Christian Sund oli ottelun jälkeen luonnollisesti erittäin iloinen, mutta muistutti heti alkuun, että peli olisi voinut näyttää toisenlaiselta, mikäli KPV olisi tehnyt ensimmäisestä maalipaikastaan.

- Onneksi "Peppe" pääsi palloon väliin ja sai sen putsattua pois. Sen jälkeen me kontrolloitiin tätä peliä. KPV ei päässyt oikeastaan mihinkään, ja me kontrolloitiin sitä, että KPV puolusti tiiviisti. Meillä oli pallo, ja me saatiin katkoja ja vastahyökkäyksiä. Se oli meidän joukkueen pelisuunnitelma. Ehkä tämän joukkueen paras taktinen suoritus tämä. Tosi iloinen pelaajien puolesta, että tuli nappisuoritus vielä kotiyleisön edessä, Sund kertoi. 

VPS 4-1 KPV

21' 1-0 Morrissey

32' 2-0 Laatikainen

52' 2-1 Mannström

65' 3-1 Strandvall

78' 4-1 Strandvall

VPS tänään, VPS idag: Leislahti - Koskimaa, Lo Giudice, Mahlamäki Camacho - Strandvall, Laatikainen, Puro, Garrett (70' Nuutinen) - Sarr, Morrissey (79' Gatambiye), Alanko (38' Addai)

Paikat myydään lohkoittain myös VPS:n elokuun otte...
Ennakko: KPV vieraaksi Pohjanmaan derbyssä - "Olem...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://vepsu.fi/

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2021 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio