Raportti: Upea ilta Hietalahdessa – VPS nappasi kauden avausvoittonsa

20190819---VPS-MIFK-6

VPS – IFK Mariehamn 2-1 (1-0)

7' Sarr 1-0

65' Murnane (rp) 1-1

90+3' Auvinen 2-1

VPS kohtasi IFK Mariehamnin maanantai-iltana Elisa Stadionilla. KPV oli kasvattanut sunnuntaina eroaan suoran putoajan paikalla olevaan Vepsuun, joten Raita tarvitsi kipeästi. Yllättävällä kokoonpanolla otteluun lähtenyt VPS tarjosi 2582 Hietalahteen saapuneelle katsojalle hienon jalkapalloillan.

Vihdoinkin voitto

VPS aloitti ottelun vauhdikkaasti. Peliä oli pelattu vasta alle kaksi minuuttia, kun Momodou Sarr pääsi läpiajoon tyylikkään harhautuksensa jälkeen. IFK Mariehamnin maalia vartioinut Oskari Forsman torjui Sarrin laukauksen kulmaksi, ja VPS:n avausmaali jäi vielä syntymättä. Raita jatkoi painostamistaan ja sai useita kulmapotkuja ensimmäisen viiden minuutin aikana. Vierasjoukkueella oli kuitenkin pituusylivoima ja saarelaiset hoitivat keskitykset varmasti.

Elisa Stadion räjähti seitsemän peliminuutin kohdalla. Samba Sillah nosti pallon linjan taakse ja Steven Morrissey ehti tilanteeseen ensimmäisenä. Jamaikalainen lähetti upean syötön maalin takakulmalle, jossa Momodou Sarr odotteli. Sarr pisti pallon varmasti maaliin, ja VPS siirtyi ansaittuun johtoon. Vierasjoukkue pääsi hyökkäämään kunnolla vasta Vepsun maalin jälkeen. Veikkausliigadebyyttinsä tehnyt maalivahti Valeri Voskonian hoiti tilanteet varmasti, ja VPS-puolustus näytti vahvalta.

Alain Ebwelle näytti pitelemättömältä isojen, mutta kankeiden, IFK-pelaajien keskellä. Ebwelle pelasi hienon seinän Morrisseyn kanssa ensimmäisen jakson puolivälissä ja pääsi nokikkain Forsmanin kanssa. Forsman esitti jälleen näyttävän torjunnan ja pelasti vierasjoukkueen jo toiselta takaiskulta. Valtteri Lehtonen oli VPS:n kokoonpanon isoin yllätys. 18-vuotias keskikenttäpelaaja oli pelannut tällä kaudella aiemmin vain Kakkosta VPS J Akatemian kanssa. Nyt Lehtonen heitettiin suoraan avaukseen Veikkausliigassa. Nuorukainen liikkui fiksusti ja oli isossa roolissa VPS:n kenttätasapainon pitämisessä.

IFK Mariehamn pääsi peliin hieman paremmin sisään jakson edetessä, mutta hallinta oli silti Vepsulla. Lehtosen ja Jerry Voutilaisen muodostama keskikentän parivaljakko rakensi peliä hienosti. Vepsulla oli vielä muutamia puolittaisia mahdollisuuksia, mutta puoliajalle lähdettiin tilanteessa 1-0.

Vierasjoukkue oli tehnyt puoliajalla muutoksia peliinsä, ja se näytti toimivan toisen jakson alussa. Saarelaiset pääsivät lähellä tasoitusmaalia heti toisen jakson alussa, mutta Voskonian tuli hienosti vastaan ja hoiti tilanteen. Pian tämän jälkeen pallo kilahti VPS-maalin tolppaan IFK Mariehamnin vapaapotkusta. Grönvitt hallitsi peliä, ja VPS keskittyi vastahyökkäyksiin. Sarrin keskitys ei aivan tavoittanut vaihdosta kentälle tullutta Ricardo Morrisia, joka oli kolmas tänään debyyttinsä tehnyt VPS-pelaaja.

IFK Mariehamn nousi tasoihin tunnin pelin jälkeen. Vierasjoukkueen pelaajan laukaus osui erotuomari Jari Järvisen mukaan Voutilaista käteen, ja pallo vietiin pilkulle. Dylan Murnane sijoitti pallon varmasti maaliin ohi väärin aavistaneen Voskonianin. Kotiyleisö reagoi rangaistuspotkuun äänekkäästi, ja samassa rytäkässä myös VPS:n päävalmentaja Christian Sund lähetettiin suihkuun, jonka jälkeen valmennusvastuun otti Andre Lourenço. Heti tämän jälkeen Voutilainen kaadettiin IFK Mariehamnin rangaistusalueella, mutta Järvinen ei nähnyt tilanteessa rikettä. 

Pelin tempo laski ottelun lopun lähestyessä. Varsinkin IFK Mariehamn tuntui pelaavan varoivaisemmin. Sen sijaan VPS-pelaajien halu ottaa kauden avausvoitto oli kaikkien nähtävissä. Vierasjoukkueella oli kuitenkin vielä yksi huippupaikka johtomaalin tekemiseen. Hampus Lönn karkasi läpiajoon, mutta VPS-maalin tolppa oli jälleen laukauksen tiellä.

Vepsu palkittiin kovasta työstään vasta aivan ottelun lopussa. VPS sai lisäajalla kulmapotkun, joka päätyi loppujen lopuksi Jesper Engströmille. Tänään 200 Veikkausliigaottelun rajapyykin rikkomisesta palkittu laitapakki lähetti maalille kierteisen keskityksen. Vahvan ottelun pelannut Eero-Matti Auvinen punnersi itsensä vastustajan etupuolelle ja nikkasi pallon tyylikkäästi maaliin. Kotiyleisö loi hienosti tunnelmaa koko ottelun ajan, mutta Auvisen maalin jälkeen stadionin vallannut riemu oli ainutlaatuista. VPS kesti vielä viimeiset sekunnit, ja juhlat olivat valmiina alkamaan. VPS sai vihdoinkin napattua kauden avausvoittonsa.

"Tämä ei ollut tuurivoitto"

Päävalmentaja Christian Sundin kentälle lähettämä avauskokoonpano yllätti monet. Valeri Voskonian aloitti maalilla, ja keskikentällä nähtiin todellinen yllätysnimi, kun 18-vuotias VPS J Akatemiaa tällä kaudella edustanut Valtteri Lehtonen nousi suoraan avaukseen. Sund oli todella tyytyväinen Lehtosen ja koko joukkueen peliin varsinkin ensimmäisellä puoliajalla.

- Aina, kun lähdemme pelaamaan, laitan kentälle ne 11, jotka pystyvät suorittamaan. Tänään me näimme nuoren kaverin ensimmäisessä liigapelissään. Valtteri ja Jerry hallitsevat keskikenttää ihan täysin ensimmäisellä jaksolla. Olisimme voineet olla enemmän kuin 1-0 -johdossa ensimmäisen puoliajan jälkeen, Sund kommentoi.

Vierasjoukkue pääsi toisella jaksolla peliin paremmin mukaan, mutta Sundin mukaan VPS ansaitsi voittonsa.

- Toisella puoliajalla Mariehamn tuli paremmin peliin ja he laittoivat painetta meidän päätyymme. He pelasivat ehkä vähän suoraviivaisemmin linjamme taakse. Heillä oli hyviä paikkoja lopussa kanssa. Mutta tämä ei ollut tuurivoitto meille. Olemme tehneet paljon töitä, jotta saisimme sen ensimmäisen voiton. Olen todella ylpeä pelaajista. He saivat nyt palkinnon jokapäiväisestä työstään. Nyt pitää ottaa tämä hyvä fiilis mukaan seuraaviin peleihin.

VPS metsästää kauden toista voittoaan ensi lauantaina Kuopiossa, kun Raita matkustaa KuPSin vieraaksi.

VPS: Voskonian – Engström, Häkkinen, Auvinen, Holmgren (49' Ojamaa) – Ebwelle, Lehtonen, Voutilainen, Sillah – Morrissey (60' Morris), Sarr (70' Kostas)

Artikkelikuva: Harri Bragge 

Vepsun ja Petri Vuorisen tiet eroavat
Ennakko: ”Haluamme nyt revanssin” – VPS kohtaa IFK...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://vepsu.fi/

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2020 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio