Ennakko: VPS vierailee Pietarsaaren keskuskentällä viiden vuoden tauon jälkeen

20200801-VPS---KPV-0836 Kuva: Samppa Toivonen

Tuskin VPS ehti edes voittaa lauantaina KPV:n, kun keskiviikkona 5.8. lähdetään jo kohtaamaan toista pohjalaisvastustajaa Pietarsaareen. Siellä vastaan asettuu kello 18:30 paikallinen Jaro.

Vepsun ja Jaron välisestä kohtaamisesta sukeutui kenties se kovin Pohjanmaan derby viimeistään Veikkausliigassa 1990- ja 2000-luvuilla nähtyjen tulisten kohtaamisten myötä. Nyt tästä derbystä on kuitenkin ollut liki viiden vuoden tauko, sillä edellisen kerran joukkueet kohtasivat sarjaottelussa Hietalahdessa 20.9.2015. Silloin ottelu päättyi Vepsun 2-1 -voittoon. Kyseisen kauden päätteeksi Jaro putosi pääsarjasta, eikä ole sen jälkeen enää pystynyt nousemaan takaisin. Neljän derbyttömän kauden paineet päästään nyt viimein purkamaan Vepsun pudottua samalle tasolle kuin Jaro.

Ykkösessä Jaro on keikkunut nämä vuodet tasaisesti kuuden kärjessä, mutta kolmatta sijaa paremmin se ei ole pystynyt kertaakaan sijoittumaan. Ennakko-odotukset Jaron kaudesta eivät olleet korkealla myöskään täksi kaudeksi, sillä monet pietarsaarelaisten viimevuotisista runkomiehistä - kuten Jonas Emet, Pavle Milosavljevic ja Walter Moore - poistuivat seurasta. Myös viime kauden meksikolaisvahvistukset, jotka vastasivat viime kaudella yhteensä 25 maalista, lähtivät kotimaahansa.

Toki muutama tuttu VPS-derbyjen veteraani, kuten Emil Öhberg ja Markus Kronholm, ovat Jaron riveissä edelleen - mutta toisaalta kahden muun kokeneen pelaajan, eli HIFK:sta hankitun brassivahvistus Torón ja Johan Brunellin kärsimät loukkaantumiset ovat olleet nuorelle joukkueelle takaisku. Kun lähteneitä pelaajia korvaamaankin oli tänä vuonna hankittu lähinnä nuoria ja nimettömiä pelaajia, kantavat nyt pietarsaarelaisten nuoret Anthony Olusanyan ja Severi Kähkösen johdolla isoa vastuuta joukkueen pelaamisesta.

Alkukaudesta vastuunkanto on kyllä sujunut nuoriltakin pelaajilta hyvin. Jaro on ottanut voitot Gnistanilta, MP:ltä ja MYPA:lta, ja keikkuu tällä hetkellä sarjataulukossa kuudentena - vain yhden pisteen Vepsua ja muita tasapisteissä sarjakakkosen kanssa olevia joukkueita perässä. Tällä kaudella Jaron tappiot ovat tulleet AC Oulua vastaan 2-1 viime lauantaina, ja heinäkuussa EIF:n vieraana isosti 5-1. 

Joka tapauksessa voidaan odottaa, että vaikkakaan Jaron tilanne ei ole materiaalin puolesta vahvin mahdollinen, syttyy heidän vahvasti pietarsaarelainen joukkueensa Pohjanmaan derbyyn varmasti paremmin kuin mitä rikkaan KPV:n "muukalaislegioona" teki viime viikon lauantaina. Kovaa taisteleva VPS rankaisi omista maalipaikoistaan armotta ja siirtyi ensimmäisellä jaksolla jo 2-0 -johtoon, mutta sen jälkeen Raita kärsi pari pientä takaiskua. Jo ensimmäisen jakson lopulla Samu Alanko jouduttiin vaihtamaan pois pienen loukkaantumisen vuoksi, ja tauon jälkeen vieraiden Sebastian Mannström pääsi kaventamaan pilkusta. 

Kuitenkaan VPS ei tästä mennyt sekaisin, vaan rupesi painamaan päälle kahta kovemmin. KPV:n selkäranka napsahti palasiksi viimeistään Sebastian Strandvallin pilkulta iskemän 3-1 -maalin jälkeen. "Seban" toisesta pilkusta tekemä 4-1 -maali vain kaunisteli numeroita, sillä vieraiden pääomistaja Matti Laitisen sävelet olivat varmasti selvinneet jo sitä ennen. VPS dominoi sarjan ennakkosuosikki KPV:ta niin pahasti, että Laitinen katsoi siinä kohtaa parhaaksi ratkaisuksi palkata seuran uudeksi päävalmentajaksi Miika Juntusen. Loppuvihellyksen jälkeen "Vihreitä" siihen asti valmentanut Jani Uotinen ehti tuskin poistua Elisa Stadionin nurmelta ennen omien potkujensa saamista.

Hienon esityksen jälkeen VPS saa olla omaan pelaamiseensa vihdoinkin tyytyväinen. Kauden alkupuoliskon ajan VPS pelasi järjestelmällä 4-3-3, mutta esitykset jättivät parantamisen varaa. Ennen SJK Akatemia -ottelua tehtiin taktinen muutos, jossa kentälle otettiin kolmas toppari yhden keskikenttäpelaajan kustannuksella ja Sebastian Strandvallista sekä uudesta hankinnasta Ian Garrettista tehtiin wingbackit. Tällä systeemillä on kahdesta ottelusta irronnut kaksi voittoa, seitsemällä tehdyllä maalilla. 

VPS:n apuvalmentaja Nijaz Sarajlija uskoo, että joukkue pystyy jatkamaan samaan malliin myös Jaroa vastaan.

- Olen todella iloinen kolmesta pisteestä, koska joukkueen itseluottamus nousee siitä. Sen näkee myös pelaajien kehonkielestä. He uskovat itseensä, tietävät mitä tehdä ja niin edelleen. Ja totta kai kun saat positiivisen tuloksen, asiat helpottuvat. Todennäköisesti huominen pelisuunnitelma tulee olemaan suunnilleen samanlainen kuin KPV:tä vastaan. 

Sarajlija kuitenkin muistuttaa heti perään, ettei joukkue saa tuudittautua hyviin tuloksiin, vaan työnteko jatkuu yhä. 

- Me työstämme sitä pelisuunnitelmaa nyt, mutta aina on varaa parantaa asioita ja tehdä taktisia muutoksia. Minusta meillä menee nyt hyvin, ja pyrimme enimmäkseen toistamaan hyviä asioita, jotta saamme vietyä pisteet mukanamme. Jokaisessa pelissä etsimme tapoja voittaa, Sarajlija kertoo.

VPS:n päävalmentaja Christian Sundilla on tapana aina alleviivata, että vastustajista riippumatta VPS haluaa Ykkösessä hallita kaikkia pelejä ja voittaa kaikki ottelut. Myös Sarajlija painottaa ottelun alla ensisijaisesti Vepsun oman pelinsuunnitelman onnistumista, ohi vastustajan pelisuunnitelmaan reagoimisen.

- Itse asiassa Jaro ei ole mitenkään uusi vastustaja meille. He pyrkivät pallonhallintaan ja ovat siinä hyviä, mutta minä luulen, että löydämme vastalääkkeen heidän pelityyliinsä. Pyrimme toki itsekin pitämään palloa. Toisaalta kaikki kunnioitukseni Jarolle joukkueena, mutta minä henkilökohtaisesti en välitä siitä, ketä vastaan pelaamme, vaan pyrimme aina voittamaan omalla pelillämme. Joskus meitä onnistaa, joskus ei, mutta niin se menee, Sarajlija kertoo. 

Viime derbyssä vuonna 2015 pelattiin vielä vanhassa Hietalahdessa. Kuva: Samppa Toivonen

KPV:ta vastaan onnistui maalinteossa myös Vepsun keskikentän pohjapelaaja Aatu Laatikainen. Kulmapotkun jälkitilanteesta syntynyt maali oli Laatikaiselle varsin poikkeuksellinen: se oli pelaajan ensimmäinen virallisissa miesten peleissä.

- Hyvältä tuntuu, kyllä maistuu, Laatikainen hymyilee.

Voittaminen ei ole viime vuosina käynyt Vaasassa liian tutuksi. Kahden perättäisen ja isomaalisen voiton tuoma vaikutus näkyy joukkueessa myös pelaajien mielestä.

- Kyllä sen on huomannut nyt, että on vapautuneempi fiilis joukkueessa. Jostain näinkin, että olikin aika pitkä aika vierähtänyt siitä, että oltiin kaksi peliä putkeen voitettu sarjassa, Laatikainen kommentoi.

Kuopiolaistaustainen Laatikainen alkaa olla jo melkoinen Vepsu-veteraani pelatessaan Vaasassa jo viidettä kautta, mutta sarjassa ei hänkään ole vielä päässyt kohtaamaan Jaroa.

- Suomen Cupissa olen kyllä pelannut ainakin pari, kolme peliä Jaroa vastaan. Odotan tosi innolla, Laatikainen kertoo.

Talven Suomen Cupissa VPS hävisi kotihallissaan Jarolle vielä luvuin 0-2, mutta se ottelu on jätetty taka-alalle. Laatikainen näkee, että voiton avaimet ovat taas Vepsun oman pelin onnistumisessa.

- Meidän pitää tehdä perusjutut hyvin. Omaa hyvää peliä ja perusasiat, niistä kaikki lähtee, Laatikainen tiivistää.

Vepsun kokoonpanosta ovat edelleen poissa Samba Sillah, Miika Niemi, Benjamin Hiekkanen ja Augustin Irumva. Myös Samu Alangon osallistuminen otteluun on epävarmaa, mutta hänen pitäisi olla täydessä pelikunnossa viimeistään AC Kajaani -ottelussa. 

Kuten kaikki Ykkösen ottelut, on tämäkin peli katsottavissa Elisa Viihde Sportista. Paketin voi tilata tästä linkistämme normaalihintaan, mutta samalla tukien Vepsua osalla summasta: https://elisaviihde.fi/sport/joukkue/vaasan-palloseura/1492?affiliate=team-1492

Jaro - VPS ke/on klo 18:30 @ Jakobstads centralplan

Raportti: Jaro antoi Vepsulle kipeän opetuksen
Paikat myydään lohkoittain myös VPS:n elokuun otte...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://vepsu.fi/

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2021 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio