Ennakko: "Voidaan tavoitella sitä, että voitetaan seuraava peli"

vps_akat-kraft-060720-MM-10

Huomenna eli sunnuntaina 30.8. VPS kohtaa Gnistanin kello 17:00 Helsingin Oulunkylässä pelattavassa ottelussa. Vepsun tavoitteena ottelussa on katkaista neljä ottelua jatkunut huonojen tulosten putki ja ottaa tärkeä voitto Ykkösen alakastissa taistelevalta kotijoukkueelta.

Talvella Gnistan oli kasannut Ykkösen tasolle nimekästä ryhmää ja tästä syystä sitä ennakoitiin sarjassa korkeammillekin sijoille. Koronatauon jälkeen alkanaut kausi ei kuitenkaan ole sujunut lähimainkaan ennakoidusti, vaan tällä hetkellä oulunkyläläisryhmä on viidellä pisteellä 12 joukkueen sarjassa vasta sijalla kymmenen. Huonon alkukauden takia italialaisvalmentaja Roberto Nuccio sai elokuun alussa jättää tehtävänsä. Hänen tilalleen Gnistanin peräsimeen palkattiin Vepsun näkökulmasta mielenkiintoinen nimi, eli kauden 2018 Vaasassa kakkosvalmentajana toiminut Ricardo Duarte. Vepsussa viimeen viime vuoteen asti fysiikkavalmentajana toiminut Carlos Fradão oli siirtynyt seuraan jo aikaisemmin.

Gnistanin yksi erikoisuus on tällä hetkellä sen miehistön valtava laajuus. Tähän mennessä Gnistania on Ykkösessä edustanut peräti 33 pelaajaa, joihin lukeutuvat myös ex-Vepsulaiset Omar Jama sekä hiljattain mukaan liittynyt Douglas Caé. Gnistanin epätavallinen pelaajastrategia johtuu osin siitä, että joukkue on kärsinyt lukuisista loukkaantumisista, mutta toisaalta myös siitä, että heidän statuksensa pääkaupunkiseudun ainoana Ykkösen joukkueena auttaa houkuttelemaan joukkueeseen hyviä pelaajia suhteellisen edullisellakin korvauksella. Näihin lukeutuvat muun muassa Veikkausliigan veteraanit Joel Perovuo, Hassan Sesay, Pauli Kuusijärvi sekä Viron liigan keskikenttiä pitkään dominoinut japanilaisveteraani Hidetoshi Wakui. 

Oli miten oli, pelaaja- ja valmentajaruletti eivät ainakaan helpota joukkueen yhteen hitsautumista, ja "Kipinän" ottelut Duarten puikkoihin tulemisen jälkeenkin ovat olleet ailahtelevaisia. MYPA:n se kaatoi kotona hyvällä esityksellä 3-2, mutta lopuista otteluista tuloksiksi ovat jääneet tappiot. Duarten jalkapallofilosofia perustuu pallonhallintaan, mikä saattaa pelinsä nopeisiin hyökkäyksiin ja vastustajan puolustuksesta löytyvän tilan hyödyntämiseen perustavalle nyky-Vepsulle sopia hyvinkin.

Vepsun oma alkukausi on sekin sujunut alta odotusten. Elokuun alussa KPV:n kaaduttua kotikentällä oli kaikki vielä hyvin, mutta siitä alkoi neljän ottelun voitoton putki, johon mahtuivat kahden vierastappion lisäksi vain kotitasapelit AC Kajaania ja viime lauantailta MP:tä vastaan lukemin 2-2.

Pelin jälkeen VPS:n päävalmentaja Christian Sund oli äärimmäisen pettynyt ja kertoi, että joukkueen päivittäinen tekeminen tarvitsee nyt isoja muutoksia.

- Muutoksia on tehty. En kuitenkaan halua avata niitä tarkemmin, vaan ne ovat joukkueen sisäinen asia, hän totesi MP-ottelun jälkeen.

Sundin mukaan valtavan suuria asioita ei voi Vepsun pelissä muuttaa, vaan suurimmat asiat tapahtuvat pään sisällä. 

- Samat pelaajat meillä on kuin aiemminkin kaudella. Olemme itse olleet suurin vihollisemme. Vastustaja on saanut maalipaikkojaan meidän helpoista virheistä, ja olemme keskittyneet niiden eliminoimiseen, Sund kertoo. 

Gnistanin joukkuetta Sund kehuu ja sanoo sen olevan parempi nippu, kuin mitä sarjataulukko antaa ymmärtää. 

- Heillä on varmasti hyvin valmennettu joukkue, jolla on nimekkäitä liigassa pelanneita pelaajia. Edellisessä pelissä he hävisivät KPV:lle rumasti, mutta sekään ei ollut niin huono peli kuin mitä tulos näytti, vaan pallo pomppi KPV:lle aika paljon. Tulee tiukka vääntö varmasti, Sund kuvailee odotuksiaan Gnistanista.

Poissaolijat: Miika Niemi, Benjamin Hiekkanen, Augustin Irumva

---

VPS-maalilla on tähän asti pelannut kaikissa Ykkösen otteluissa Rasmus Leislahti, mutta Tuomas Pöyhönen tekee päivästä toiseen kovasti töitä ja odottaa omaa mahdollisuuttaan varten edelleen kärsivällisesti. Pöyhönen kertoo, että muutosta on pelaajien asenteessakin näkynyt viikon harjoitusten aikana. 

- Meininki treeneissä on ollu vauhdikkaampaa ja kilpailullisempaa. Pelipaikoista taistellaan ja voittamisen kulttuuria on lisätty harjoitteluun, Pöyhönen kertoi perjantaina. 

Kotijoukkueen alkukausi on ollut tuloksellisesti huono, mutta Vepsussa tiedetään kyllä, että siitä huolimatta Duarten joukkue ei lähde vetäytymään vaan haluaa varmasti pelata hyvää jalkapalloa. Pöyhönenkin kertoo odottavansa Gnistan vahvuuksien olevan hyvässä pallollisessa pelissä. 

- Putoamisesta taistelevalta joukkueelta ei varmasti näytönhalua ja asennetta puutu, "Tumppi" lisäsi. 

Juuri kutsun myös 2001-syntyneiden maajoukkueryhmän leirille saanut maalivahti on sitä mieltä, että maajoukkuekutsut ansaitaan kentällä. Pöyhönen odotti kovasti leirin päättävää ottelua 2002-syntyneiden maajoukkuetta vastaan ja seuratoveri Eetu Rissasen nollaamista

- Maajoukkueesta en ota ikinä mitään painetta, vaan maajoukkuekutsu on enemmän sellainen palkinto jatkuvasta hyvästä työstä. Tottakai maajoukkuekutsut lisäävät henkilökohtaista motivaatiota joka kerta kuin sellaisen saa, ja Suomi-paita päällä sitä antaa aina kaikkensa. Eetua on nyt nollailtu treeneissä siitä lähtien, kun se Vaasaan tuli! Ehkä täytyy joku onnistuminen "Riselle" antaa, ettei tarvi yksin kävellä takaisin Vaasaan Eerikkilästä! Pöyhönen nauroi. 

Kovasta odotuksesta huolimatta Pöyhönen ei kuitenkaan pääse tositoimiin Rissasta vastaan, sillä myöhemmin perjantaina toinenkin VPS-maalivahti Leislahti kutsuttiin mukaan U21-maajoukkueeseen virallisiin EM-karsintaotteluihin Romaniaa ja Ukrainaa vastaan. Siksi sovittiin, että Pöyhönen palaa omalta maajoukkueleiriltään ennenaikaisesti Vaasaan, jotta hän ehtii takaisin Vepsun tolppien väliin EIF-kotipeliin 5.9.

Kuten kaikki Ykkösen ottelut, on tämäkin peli katsottavissa Elisa Viihde Sportista. Paketin voi tilata tästä linkistämme normaalihintaan, mutta samalla tukien Vepsua osalla summasta: https://elisaviihde.fi/sport/joukkue/vaasan-palloseura/1492?affiliate=team-1492

Gnistan - VPS su/sö 30.8. klo 17:00 @ Mustapekka Areena

Raportti: VPS taisteli voiton Helsingistä
Raportti: VPS jäi tasapeliin - "Huonoin peli tähän...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://vepsu.fi/

Rantamaantie 6, 65100 Vaasa

puh. (06) 318 2970

toimisto (at) vepsu.fi

Toimiston aukioloajat: Ma-Pe klo. 10-12 ja 14-16

Image
© 2021 Vaasan Palloseura. | Powered by: RStudio