VPS voitti ensimmäisen osaottelun Eurooppa-liigan karsinnoissa – ”Annoimme itsellemme mahdollisuuden jatkopaikkaan”

VPS voitti ensimmäisen osaottelun Eurooppa-liigan karsinnoissa – ”Annoimme itsellemme mahdollisuuden jatkopaikkaan”

Vaasan Palloseura nappasi tänään loistavan 1-0 -voiton Eurooppa-liigan karsintojen avauskierroksen ensimmäisestä osaottelusta slovenialaista NK Olimpija Ljubljanaa vastaan. Voittomaalin teki Joonas Vahtera.

VPS-NK Olimpija Ljubljana 1-0 (1-0)
12’ Vahtera 1-0

Ottelu alkoi Vepsun osalta hyvin. Vaasalaiset ottivat pallonhallinnan ja pakottivat Olimpijan puolustuskannalle. Kahdennellatoista minuutilla syntynyt ottelun voittomaali näki päivänvalon kuitenkin vastahyökkäyksen päätteeksi. Nopean keskialueen riiston jälkeen pallo pelattiin nopeasti eteenpäin ja se päätyi lopulta Joonas Vahteralle, joka liikkui poikittaissunnassa ja ampui tarkasti vastakkaiseen alakulmaan ohi hölmistyneen slovenialaismaalivahti Nejc Vidmarin.

Maalin jälkeen Olimpija sai hiljalleen enemmän otetta pelistä. Ottelun 17 peliminuutilla Goran Brkic pamautti 25 metristä vaarallisen vapaapotkun, jonka Marko Meerits torjui nippa nappa kulmaksi. Heti perään Danijel Miskic antoi kaksi vaarallista kulmapotkua, jotka VPS-puolustus selvitti vaivoin.

Puolen tunnin kohdalla ottelussa oli tasaisempi vaihe, kunnes Brkic pyssytti pallon ylärimaan. Vain muutama minuutti myöhemmin ja pallo pyöri vaarallisesti VPS-maalin edessä, mutta Timi Lahti pelasti maalin upealla liu’ullaan. Ennen puoliaikaa Olimpijalle avautui vielä yksi tekopaikka Veli Lammen harhasyötöstä, mutta Meeritsin mainio nopea vastaantulo selvitti tilanteen muun puolustuksen avustuksella. Näin ollen tauolle siirryttiin Vepsun 1-0 -johdossa.

Toisella jaksolla liki 4000-päinen yleisö kannusti Vepsua upeasti läpi ottelun rumpua hakanneiden ja koko yleisön mukaan ottaneiden Geezereiden johdattamana. Ljubljana otti pallonhallinnan, muttei päässyt oikeastaan koko jakson aikana huippuvaarallisille maalipaikoille. Issah Abassin kaukolaukaus oli oikeastaan jakson vaarallisin tilanne vieraiden osalta 51 peliminuutilla, mutta senkin Meerits liimasi mainiosti.

Matalassa blokissa puolustanut VPS puolestaan loi muutamia hyviä tilanteita pitkin jaksoa. 53. minuutilla läpi pelattu Steven Morrissey kiersi jo Olimpija-vahti Vidmarin, muttei onnistunut kääntämään palloa maalipuiden sisään, vaan veto jäi sivuverkkoon. Myöhemmin hyviä hyökkäyksiä siunaantui Morrisseyn lisäksi maalin tehneelle Vahteralle ja Juha Hakolalle, mutta viimeinen terävyys uupui.

Erikoistilanteet lopussakin VPS puolusti erinomaisesti ja taisteli voiton ensimmäisestä osaottelusta. Siihen oli tyytyväinen myös VPS:n pääkäskijä Petri Vuorinen.

– Tärkeä voitto. Pidimme nollan omissa ja teimme yhden. Annoimme itsellemme mahdollisuuden jatkopaikkaan, kun lähdemme Sloveniaan. Lähtökohdat ovat hyvät, Vuorinen kommentoi.

– Peli meni osittain suunnitelmien mukaan. Aloitimme hyvin ja ensimmäisellä jaksolla näkyi paljon haluamiamme asioita. Onnistuimme pelin avaamisessa muutaman kerran toisellakin jaksolla, mutta emme tarpeeksi usein. Pallonhallinta on näin lämpimällä kelillä todella tärkeä ja Olimpija otti sen toisella puoliajalla. Kohtasimme hyvän joukkueen, mutta pystyimme pitämään heidät toisella puoliajalla vaarallisilta maalipaikoilta poissa. Heillä oli avausjaksolla paremmat paikat, Vuorinen jatkoi.

Vuorinen kehui tunnelmaa ottelussa, jossa lopussa koko pääkatsomokin seisoi ja taputti kotijoukkueella.

– Näin se pitäisi aina olla, kun VPS pelaa. Ennen peliä kävin VIP-ravintolassa ja aitioissakin puhumassa, että tänään ei ole väliä onko Vaasasta vai Mustasaaresta ja onko suomenkielinen vai ruotsinkielinen. Tänään katsomossa pitää näkyä, että kentällä pelaa suomalainen joukkue slovenialaista vastaan ja mielestäni näin kävi. Faniryhmä ei ollut hetkeäkään hiljaa ja tunnelma oli upea.

Olimpijan valmentaja Igor Biscan oli luonnollisesti pettynyt.

– Emme ole tyytyväisiä peliin, emmekä tulokseen. Onnittelut kotijoukkueelle. He ansaitsivat yhden maalinsa. Meillä oli pelissä ensimmäisellä jaksolla paljon hyvää, mutta toisella puoliajalla emme luoneet paljoakaan. Olimme vähän väsyneitä ja se oli ehkä syy, miksi emme pystyneet liikkumaan tarpeeksi ja luomaan tilaa ja sitä kautta kunnollisia maalipaikkoja. Nyt pitää valmistautua parhaalla mahdollisella tavalla voittamaan tarpeeksi suurin numeroin kotona, että menemme jatkoon, Biscan sanaili.

Lähtökohdat toiseen osaan ovat hyvin erilaiset. VPS pelaa sunnuntaina hallitsevaa Suomen mestaria, IFK Mariehamnia vastaan kovan ottelun, kun taas Ljubljana palautuu ja harjoittelee rauhassa ensi torstain kotipeliään varten.

– Yksi viikko lisää pre-seasonillamme antaa meille taas lisää aikaa valmistautua fyysisesti. Halu ja tahto pitää olla kotikentällä kovempi ja tunnelmankin pitää nostattaa meitä voittoon, Biscan kommentoi.

– Niin, he menevät nyt Ljubljanaan, huilaavat ja harjoittelevat. Me taas pelaamme IFK:ta vastaan sunnuntaina. Se on tiukka, kova matsi, jonka haluamme voittaa ja sitten lähdemme tiistaina Sloveniaan. Sunnuntaina pitää tehdä hyvä pelisuunnitelma ja pitää huoli, että meillä on kumpaankin peliin tuoreita miehiä kentällä, Vuorinen puolestaan totesi.

Vuorinen ei halunnut nostaa tämän päivän pelistä erityisesti jalustalle ketään.

– Meillä oli montakin onnistujaa, mutta ennen peliäkin puhuimme, että tänään vastassa on isoja nimiä ja kalliita pelaajia. Meidän aseemme on joukkuepeli ja meidän pitää tehdä kovasti töitä, Vuorinen painotti.

VPS tänään: Meerits – Engström, Lampi (90’ Koskimaa), Lahti, Viitikko, Levänen – Vahtera (82’ Clennon), Voutilainen, Lähde, Hakola – Morrissey (70’ Sohna)

Penkillä: Volotinen (mv), Strandvall, Böling, Jürgenson.

Artikkelikuva: Harri Bragge.