Voitto Pohjanmaan derbystä! ”Meni tunteisiin”

Voitto Pohjanmaan derbystä! ”Meni tunteisiin”

Vaasan Palloseura voitti tänään SJK:n lukemin 1-0. Ottelun voittomaalin iski 73. peliminuutilla Jesper Engström.

SJK-VPS 0-1 (0-0)
73′ Engström 0-1

Ottelun avausjaksolla kummallakin joukkueella oli omat tilaisuutensa tehdä maaleja. Peli oli vauhdikasta, viihdyttävää ja tunnelma oli kuuma niin aurinkoisen sään, pelikentän tapahtumien kuin katsomon ja fanien reaktioiden muodossa.

Vepsu oli aavistuksen vahvemmin niskan päällä omien paineistusjaksojensa aikana kuin SJK ja loi hieman parempia paikkoja. Steven Morrissey pääsi kuudennellatoista peliminuutilla nokikkain Mihkel Aksalun kanssa, mutta virolaisvahti venytti maagisen torjunnan. Myöhemminen Jonas Levänen ampui puolivolleystä boksin sisältä vihaisesti kohti takakulmaa, mutta Aksalu oli jälleen näppeineen tiellä.

SJK:n parhaat paikat olivat kaukolaukauksia. Kertaalleen Erfan Zeneli pommitti pallon hurjalla vimmalla tolppaan ja Johannes Laaksonen kokeili puolestaan puolivolleysta tinttaamista, mutta painava laukaus viuhui vain vähän VPS-maalin yli. Tauolle siirryttiin pyöreissä 0-0 -lukemissa.

Toiselle jaksolle aivan alkuminuuteilla SJK tuli hyvin, mutta sitten komennon otti VPS. Vaasalaiset rakensivat tyylillään maltillisesti hyviä hyökkäyksiä ja lopulta laitapuolustaja Jesper Engström pääsi pommittamaan vieraat 1-0 -johtoon boksin sisältä.

Heti maalin jälkeen tapahtui molemmissa päissä, kun ensin Veli Lampi oli puskea pallon omaan maaliin, mutta Marko Meerits ehti pelastaa pelivälineen ennen maaliviivaa. Seuraavasta VPS-hyökkäyksestä pääpeliekspertiksi pikkuhiljaa profiloituva Juho Lähde nikkasi mallikkaan puskun, joka kuitenkin viuhui hiuksenhienosti SJK-maalin ohi.

Lopussa SJK painoi peliä VPS-päätyyn, mutta varsinaisia vaaran paikkoja ei enää ollut, vaan VPS-puolustus hoiti tehtävänsä mallikkaasti. Vaikka puhtia hyökkäämiseen ei aivan viime minuuteilla enää kollektiivisesti ollut, tuli voitto ja pallonhallinta raastavan taistelun myötä. Hieno voitto kulminoitui pelin jälkeen vahvasti myös penkillä.

– Tämä oli meidän ehjin pelimme tähän saakka. Itkin penkillä pelin jälkeen, kun meni tunteisiin. Sanoin Janille (Sarajärvi), että olemme tehneet niin kovaa työtä niin pitkään ja sitten tulemme tänne Seinäjoelle paikallispeliin otteluruuhkan keskellä, prässäämme, pelaamme hyvin ja voitamme. Tämä tuntuu hemmetin hyvältä, VPS-luotsi Petri Vuorinen jutteli pelin jälkeen.

Pari asiaa ratkaisivat tämän päivän paikallistaiston VPS-käskijän mukaan.

– Me olimme enemmän joukkue. Näytimme sen pelin eri vaiheissa. Toinen juttu oli henkinen puoli. Se, miten me asennoiduimme ja tulimme tänne. Otimme homman heti alussa haltuun. Se oli iso tekijä, Vuorinen paalutti.

Aiempina vuosina henkinen puoli on monesti tuntunut olevan juuri SJK:n puolelle kallellaan. Usein seinäjokelaiset ovat tulleet peliin todella vahvasti.

– Olemme puhuneet joukkueen kanssa siitä, että jos me haluamme olla huippujoukkue, meidän on otettava se seuraava steppi, päästävä niin sanotusti ”to the next level.” Siihen kuuluu muun muassa se, että nämä pelit pitää voittaa, Vuorinen totesi naama vakavana.

SJK:n kaataminen kotikentällä on hankalaa, vaikka kolmena vuotena putkeen mitaleilla olleen joukkueen kuluva kausi ei olekaan ollut niin hekumallinen kuin aiemmat.

– Tämä ei ole helppo paikka. SJK on hyvä joukkue, jossa on paljon hyviä pelaajia. Tänään näimme hyvän pelin ja loistavan tapahtuman, jossa yleisö eli todella hienosti mukana, Vuorinen sanaili.

Päävalmentajaa lämmitti, että voittomaali tuli juuri Jesper Engströmin nimiin. ”Jeppe” ei ole niitä tehotilastosarakkeita eniten kuluttavia pelaajia. Työmäärä kentällä on pelistä toiseen kuitenkin valtava.

– Jepen puolesta lämmittää aina. Hän on edustanut seuraa pitkään ja käynyt paljon läpi urallaan. Hän lupasi tälle kaudelle yhden maalin ja nyt niitä on tullut jo kaksi, että eiköhän tässä voida odottaa lisääkin. Hänen laukauksestaan en puhu sen enempää, mutta tärkeintä on, että hän niitä maaleja tekee ja tänään hän sai hyvän palkinnon siinä muodossa, Vuorinen kertoi hymyillen.

VPS tänään: Meerits – Engström, Lampi (84′ Koskimaa), Lahti, Viitikko, Levänen (76′ Jürgenson) – Vahtera, Voutilainen, Lähde, Hakola (71′ Laatikainen) – Morrissey.

Penkillä: Volotinen (mv), Clennon, Böling.

Artikkelikuva: Harri Bragge.