Voitto kiertää kaukaa – ”Johtoasemassa pelaaminen ollut meille tällä kaudella iso haaste”

Voitto kiertää kaukaa – ”Johtoasemassa pelaaminen ollut meille tällä kaudella iso haaste”

Vaasan Palloseura hävisi tänään kotikentällä KuPSille lukemin 1-3. Vepsun maalin iski Juho Lähde.

VPS-KuPS 1-3 (0-0)
59’ Lähde 1-0
77’ Nissilä 1-1
81’ Salami 1-2
83’ Salami 1-3

Ottelun avauspuoliajalla VPS oli niskan päällä. Jo seitsemän minuutin kohdalla Morrisseylla oli huippupaikka, mutta Otso Virtanen KuPS-maalilla venyi loistotorjuntaan. Heti perään kahdeksannella minuutilla Jonas Levänen keskitti maalille ja Sebastian Strandvall pääsi liukumaan palloon, mutta ohjaus suuntautui syöksyneen Virtasen syliin.

Paikkoja oli toku jokunen KuPSillakin. Nikko Boxall ampui 11. peliminuutilla kovaa kohti maalia, mutta Marko Meerits vangitsi pallon varmasti syliinsä.

Puolen tunnin kohdalla Strandvall ampui vaarallisen vaparin 25 metristä, mutta Virtanen torjui tilanteen vaivoin ja KuPS puolustus siivosi pallon kulmaksi.

Jakson lopussa oli Saku Savolaisella vielä paikka puskea avausmaali hienon KuPS-kombinaation päätteeksi, mutta pusku meni puolisen metriä yli VPS-maalin.

Toisella jaksolla VPS jatkoi hyvää otettaan ja 53. peliminuutilla Morrissey pääsi ampumaan pienestä kulmasta. Virtanen venytti jälleen pallon tielle pitkän kortensa.

Kuusi minuuttia myöhemmin Juho Lähde vei lopulta Vepsun 1-0 -johtoon kauniin hyökkäyksen päätteeksi. Maali syntyi kun Andre Clennon vapautti Leväsen boksin sisään ja tämä käänsi alaviistoon hyvin tilanteeseen juosseelle Lähteelle, joka laukoi pallon varmasti maaliin.

Maalin jälkeen KuPS kuitenkin alkoi ottaa otetta. Pelin 77. minuutilla alkoi Vepsun osalta synkkä kuusiminuuttinen. KuPSin Urho Nissilä ampui nimittäin millintarkasti pallon takakulmaan tasoittaen ottelun.  Neljä minuuttia myöhemmin toisella jaksolla kentälle vaihdettu Gbolahan Salami puski kuopiolaiset johtoon ja kaksi minuuttia tästä, tuikkasi sama herra VPS-maalin edessä pyörineen pallon kolmannen kerran Raidan maaliin. Ottelu ratkesi käytännössä tähän, eikä lisämaaleja nähty enää viimeisen vajaan kymmenen minuutin aikana. Pisteet matkasivat näin ollen Kuopioon.

– Tämä oli positiivinen tulos. Meillä oli tässä kolmen pelin suma, jossa tavoitteena oli ottaa näiltä meidän päävastustajiltamme pisteet. Otimme niistä seitsemän, joten täytyy olla tyytyväinen. VPS oli tänään 70 minuuttia parempi, mutta meidän vaihdot muuttivat pelin. Ilmari Niskanen tuli kentälle ja aloimme päästä oikealta puolelta läpi. Salamin vaihto toi meille myös vähän extraa. Siihen asti VPS vei peliä ja he tekivät nätin maalinkin, kommentoi KuPS-luotsi Jani Honkavaara peliä jatkaen:

– Maalin jälkeen olimme taas rohkeampia pallollisena, kun sitä pelin alussa emme olleet. Tosi tyytyväinen olen tulokseen. Jalkapallossa asiat menevät joskus niin, ettei tarvitse olla alussa parempi, vaan riittää kun on sitä lopussa.

KuPS on viime aikoina kääntänyt monta peliä edukseen aivan ottelun lopussa. Joukkue on nimennyt ilmiön KuPS-vartiksi.

– Meillä on vahva fysiikka ja tasainen joukkue. Saamme vaihdostakin voimaa. Tänäänkin jätimme Salamin penkille, koska hänellä on varoituksen päässä kahden pelin pelikielto. Sanoimme hänelle, että nyt pitää pysyä niin sanotusti kaidalla polulla. KuPS-vartti on ollut tehokas ja onnistumisten myötä olemme saaneet uskoa, että pystymme kääntämään pelit voitoiksi lopussa. Se näkyi tänäänkin, Honkavaara kommentoi.

VPS-luotsi Petri Vuorinen puolestaan ei ollut luonnollisestikaan tyytyväinen voiton jälleen livahdettua käsistä.

– Onnea KuPSille, joka jatkaa tästä mitalitaistoon. Me emme jatka siellä ylhäällä, vaan olemme alempana sarjassa. Se on fakta. Menimme johtoon niin kuin olemme menneet muutaman kerran tällä kaudella. Peliä oli lähes 70 minuuttia pelattu eikä tuntunut olevan hätää. Sitten tulivat KuPSin vaihdot ja meidän tekemisemme hieman loppui, kun KuPS sai yliotteen. Tuli virheitä pallon kanssa ja puolustamisessa. Se oli meille vaikea jakso taas. Johtoasemassa pelaaminen on ollut meille tällä kaudella useasti iso haaste, Vuorinen sanaili.

Se näkyi tänään kenties myös henkisellä puolella.

– Tänään sen teki haastavaksi varmasti sekin, että KuPS on kääntänyt pelejä lopussa. He tietävät, että siihen on mahdollisuus. Me taas emme ole useampaan otteluun pystyneet pitämään johtoa, mikä ikinä se syy onkaan. Rakenteessa kaikki on ollut sinänsä ihan OK kuitenkin, mutta tänään ehkä näkyi juuri se, ettemme ole voittaneet pitkään aikaan. Tekeminen pitää vain olla parempaa, kun johtaa peliä 1-0.

VPS tänään: Meerits – Sohna, Koskimaa, Viitikko – Lähde, Strandvall (86’ Laatikainen), Voutilainen, Hakola (87’ Jürgenson), Levänen – Vahtera (39’ Clennon), Morrissey.

Penkillä: Volotinen, Böling, Engström, Lampi.

Artikkelikuva: Harri Bragge.