IFK Mariehamn piirun verran parempi – ”He olivat tuon verran tehokkaampia”

IFK Mariehamn piirun verran parempi – ”He olivat tuon verran tehokkaampia”

Vaasan Palloseura koki tänään 1-0 -tappion vieraskentällä IFK Mariehamnille.

IFK Mariehamn – VPS 1-0 (0-0)
49′ Kangaskolkka 1-0

Ottelun ensimmäisellä puoliajalla peli oli tasaista, joskin VPS oli vaarallisempi osapuoli. Se rakenteli useaan otteeseen mallikkaita hyökkäyksiä ja pääsi moneen otteeseen mainiosti isäntien prässin ohi. Nopeiden hyökkäysten päättämisessä jäi kuitenkin selvästi parantamisen varaa. Avausjaksolla, kuten koko ottelussakaan ei maalipaikoilla juhlittu. Kummallakaan joukkueella ei ensimmäisellä puoliajalla ollut varsinaisia tuhannen taalan paikkoja, mutta molemmilla oli omat aihionsa sellaisten luomiseen. VPS oli avausjakson perusteella kuitenkin aavistuksen niskan päällä.

– Kentällä nähtiin tänään kaksi omalla tavallaan pelaavaa joukkuetta. Mielestäni vaikka tilanne oli 0-0 tauolla, näytti siltä, että lähtökohdat olivat meidän kannaltamme hyvät toiselle jaksolle, VPS:n pääkäskijä Petri Vuorinen kommentoi.

Toisen puoliajan alussa kelkka kuitenkin kääntyi päälaelleen, kun 49. peliminuutilla IFK pelasi mainiosti nopean vastaiskun, jonka päätti Aleksei Kangaskolkka ampumalla pallon lähietäisyydeltä maaliin. Oivaltavan syötön antoi Robin Sellin. Päävalmentaja Vuorinen antoi tunnustusta maalista ”saarelaisille”, mutta totesi, että Raidankin pelaamisessa tuossa tilanteessa oli parantamisen varaa.

– Se oli IFK:lta hienosti pelattu tilanne, mutta tätäkin maalia edelsi monta pientä yksityiskohtaa, jotka johtivat siihen, että he saivat tuollaisen paikan. Se oli meiltä aika heikosti puolustettu tilanne kollektiivisesti monellakin tapaa.

IFK sai maalista virtaa ja kesti tovin ennen kuin VPS pääsi peliin taas kunnolla kiinni. Loppua kohden peli alkoi kuitenkin kääntyä jälleen sille tolalle, että VPS loi paineistusjaksoja ja nopeitakin hyökkäyksiä, joita olisi voinut päättää toisellakin tavalla. Toki VPS joutui myös täten avaamaan omaa palettiaan, jolloin IFK:lla oli yhtä lailla omat hyökkäyksensä. Edelleen hyville maalipaikoille pääsy tuotti molemmille joukkueille kuitenkin tuskaa. Paras tontti siunaantui VPS:n Joonas Vahteralle, joka pääsi laukomaan läheltä IFK-maalia, mutta kuti suuntautui hiuksenhienosti ohi maarianhaminalaisten maalin.

– Meillä oli jo ensimmäisellä jaksolal hyökkäyksiä, jolloin pääsimme heidän prässimme alta pois ja kuljettamaan heidän linjansa eteen. Lisäksi menetysten jälkeen prässäsimme hyvin emmekä päästäneet IFK:ta juuri hyökkäämään. Toisella jaksolla meillä kesti hieman saada omasta pelistä kiinni, mutta pääsimme lopulta luomaan pari paikkaa. Vahteran paikka oli ottelun paras tontti meidän osalta tasoittaa ottelu.

VPS:n loppukiri sai kovan kolauksen viimeisellä kymmenminuuttisella, kun Ville Koskimaa näki toisen keltaisen myötä punaista ja passitettiin suihkuun. Tuomio oli hyvin erikoinen ja päätöksen teki lopulta linjatuomari.

– Olen katsonut tilanteen jälkikäteen ja siinä Ville Koskimaa syöttää ja hyökkääjä laittaa jalan Villen jalan alle. Harmillinen tilanne, mutta ei missään nimessä keltaisen kortin arvoinen tilanne.

Tuohon tuomarivirheeseen VPS ei peliä hävinnyt, mutta Vuorinen painottaa, että tällaisia tuomioita ei saisi kauden ratkaisuhetkillä tulla, sillä pahimmassa tapauksessa ne voivat ratkoa isojakin asioita.

– Pelin luonne on se, että joukkueet pelaavat kovista rahoista ja pisteistä. Asiaa pitää miettiä joukkueiden ja seurojenkin kannalta ja tuomareiden pitää ratkaisuissaan olla tilanteen tasalla ja pystyä lukemaan peliä paremmin, Vuorinen pohti.

Kokonaisuutena IFK Mariehamnin 1-0 -voitto oli ansaittu etenkin siinä mielessä, että he käyttivät harvat paikkansa juuri tuon verran paremmin hyväksi.

– Syksyn kovat ja tasaiset taistelut, kuten tämänkin päivän peli, ratkeavat monesti pieniin asioihin. Niin tänäänkin. IFK Mariehamn käytti paikkansa paremmin hyväksi ja oli tänään meitä tuon verran tehokkaampi. Lisäksi he saivat sen ensimmäisen maalin, jonka jälkeen meidän oli pakko avata hieman pakettiamme ja he pystyivät keskittymään puolustuksensa tiivistämiseen.

VPS tänään: Meerits – Lampi, Koskimaa, Viitikko – Engström, Hakola (46′ Strandvall), Sohna (76′ Morrissey), Voutilainen (52′ Lähde), Levänen – Vahtera, Clennon.

Penkillä: Volotinen, Böling, Jürgenson.