VPS jatkoon Eurooppa-liigan karsinnoissa – Strandvall iski voittomaalin Ljubljanassa

VPS jatkoon Eurooppa-liigan karsinnoissa – Strandvall iski voittomaalin Ljubljanassa

VPS jatkaa Eurooppa-liigan karsintojen toiselle kierrokselle voitettuaan NK Olimpija Ljubljanan tänään Sloveniassa lukemin 0-1. Voittomaalin teki Sebastian Strandvall. VPS eteni jatkoon yhteistuloksella 2-0.

NK Olimpija Ljubljana-VPS 0-1 (0-0)
67’ Strandvall 0-1

Olimpija aloitti pelin todella vahvalla prässillä ja jatkoi sitä koko avausjakson ajan. Jo yhdeksän minuutin pelin jälkeen Leon Benkolle avautui maalipaikka, josta hän puski pallon yli maalin. Kyseinen tilanne vihellettiin paitsioksi, mutta seuraavan viiden minuutin aikana pääsivät yrittämään niin keskikenttäpelaaja Alexandru Cretu kuin toppari Kenan Bajrickin niin ikään puskujen muodossa. Yritykset suuntautuivat kuitenkin taivaan tuuliin.

Ensimmäisen vartin jälkeen tilanne hieman rauhoittui, mutta Vepsulla oli edelleen hankaluuksia päästä Olimpijan hurjan paineen alta pois. 25. peliminuutilla oli Nathan Oduwan vuoro puskea, mutta hänenkin yrityksensä leijaili yli maalin. Muutama minuutti myöhemmin Goran Brkic pelasi palloa luukulle, mutta jälleen nollan VPS-maalilla pelannut Marko Meerits ehti pelastamaan tilanteen mainiolla syöksyllään. Avausjakson aikana Cretulla oli vielä yksi kaukolaukaus, joka viuhui kuitenkin reippaasti ohi VPS-maalin.

Toiselle jaksolle VPS teki yhden vaihdon otettuaan keltaisen kortin avauspuolikkaan lopulla napanneen Juho Lähteen pois ja laitettuaan Ebrima Sohnan tilalle. Gambialaiskeskikenttämies toi kovuutta vaasalaisten keskikentälle ja olikin yksi tärkeä tekijä moniin Olimpijan peliä rikkoviin ja VPS:lle edullisiin katkoihin. Pallollisesti VPS sai jatkuvasti paremmin juonesta kiinni ja teki maltillisempia ratkaisuja kuin avauspuolikkaalla. Tunnin kohdalla niin Cretu kuin Benkokin pääsivät kokeilemaan onneaan, mutta jos ei VPS-pakeista Veli Lampi ollut edessä, niin pallot suuntautuivat ohi vaasalaisrysän.

Reippaan tunnin jälkeen nähtiin ottelun kulminaatiopiste, sillä 65. minuutilla VPS sai vaparin, kun Steven Morrisseyta revittiin hyökkäysalueella ja samaan aikaan tapahtui vaihto, jonka myötä Joonas Vahtera teki tilaa Sebastian Strandvallille. Strandvall tuli kentälle ja ensimmäisellä pallokosketuksellaan lähetti kaukovaparin upealla kierteellä ohi Olimpija-verkkoa vahtineen Nejc Vidmarin.

Maalin jälkeen slovenialaisisännät lamaantuivat hetkellisesti, mutta kymmenen minuuttia myöhemmin pääsi vaihdosta sisään tullut Eleke pommittamaan kohti etukulmaa, päätyen kuitenkin sivuverkon puolelle. Pian tämän jälkeen Morrisseylla oli paikka, mutta laukaus lähti suoraan päin Vidmaria. Kotijoukkue painoi ottelun lopun päälle vimmatusti, mutta Raita puolusti vahvasti ja organisoidusti, eikä Olimpija päässyt todellisesti hätyyttelemään maalipaikkojen muodossa. Vasta lisäajan alettua Luka Gajicilla oli hyvä vetopaikka, jonka Meerits kuitenkin torjui maailmanluokan venytyksellä.

Näin ollen VPS nappasi 1-0 -voiton myös vieraskentällä ja eteni jatkoon yhteismaalein 2-0.

Ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa päävalmentaja Petri Vuorinen oli luonnollisesti tyytyväinen.

– Olimpija Ljubljana on suurempi seura kuin me olemme. Joukkuepelillä oli otteluparissa iso merkitys. Pelasimme kotipelimme tosi hyvin ja saimme tärkeän tuloksen. Olisimme voineet voittaa jopa 2-0, mutta 1-0 oli todella hyvä tilanne tulla tänne pelaamaan, Vuorinen tuumi.

– Tämän päivän pelissä saimme vastaan kovan prässin. Aiemmilta vuosilta europeleistä tiesimme, että vieraspelit ovat vaikeita. Olimpija painoi meidät alas ja vaihdoimme ryhmitystä. Emme halunneet heidän pääsevän laukomaan keskeltä, koska heillä on hyviä ampujia joukkueessa. Annoimme enemmän tilaa keskityksille, joiden puolustamiseen meillä on hyvät topparit ja maalivahti. Puolustuksellisesti pelasimme hyvin. Suomessa hallitsemme enemmän palloa kuin tänään täällä, mutta joukkueellemme oli hyvä nähdä, että osaamme myös puolustaa matalalta. Olen todella ylpeä joukkueesta ja onnellinen koko seuran puolesta, Vuorinen jatkoi.

Ymmärrettävästi Olimpijan päävalmentaja Igor BIscan ei ollut tyytyväinen tulokseen, joskaan hän ei heittänyt kirvestä kaivoon.

– Olemme pettyneitä tulokseen ja kokonaisuuteen. Emme tehneet kahdessa pelissä maaliakaan, mikä on huono asia. Näin kuitenkin paljon positiivisia asioita joukkueeni pelissä. Olimme mielestäni kokonaisuutena parempi joukkue, muttemme löytäneet avaimia VPS:n murtamiseen. Onnittelen vastustajaa jatkopaikasta ja toivotan heille kaikkea hyvää jatkoon, Biscan kommentoi jatkaen:

– En tiedä mitä olisimme tehneet toisin. Annoimme kaikkemme. Annoimme painetta ja tiesimme miten he pelaavat. Pystyimme tekemään heidän oman pelaamisensa todella vaikeaksi noin 70 minuutin ajan. Maalin jälkeen motivaation löytäminen oli hankalampaa, mutta pelaajat silti yrittivät loppuun saakka. Vastustajalla oli organisoitu pelityyli, he tiesivät mihin pystyvät ja pitivät suunnitelmastaan kiinni. Meillä on vielä aikainen vaihe kaudesta.

Biscania jäivät harmittamaan jo Vaasan ottelussa siunaantuneetkin tekopaikat.

– Meillä oli ensimmäisessä pelissäkin jo pari-kolme hyvää maalipaikkaa. Oli rimaa ynnä muuta. Tänään saimme paljon laukauksia ja keskityksiä maalille, mutta tiettyä luovuutta puuttuu pelistämme edelleen. Sen eteen meidän pitää tehdä töitä.

Seuraavalla kierroksella vastaan asettuu tanskalainen Bröndby. Toisen kierroksen ensimmäinen osaottelu pelataan Kööpenhaminassa torstaina 13.7. ja kotipeli Vaasassa puolestaan torstaina 20.7. Bröndbyn paidassa pelaavat muun muassa Suomen maajoukkuemiehet Paulus Arajuuri ja Teemu Pukki.

VPS tänään: Meerits – Engström (75′ Jürgenson), Lampi, Lahti, Viitikko, Levänen – Vahtera (65′ Strandvall), Voutilainen, Lähde (46′ Sohna), Hakola – Morrissey.

Penkillä: Volotinen (mv), Koskimaa, Böling, Clennon.

Artikkelikuva: Sasa Pahic Szabo.