Voitolla juhannuksen viettoon – ”Kertoo meidän monipuolisuudestamme”

Voitolla juhannuksen viettoon – ”Kertoo meidän monipuolisuudestamme”

Vaasan Palloseura nappasi tänään 1-0 -voiton Elisa Stadionilla Rovaniemen Palloseurasta. Voittomaalin iski aivan avausjakson lopussa Markus Jürgenson.

VPS-RoPS 1-0 (1-0)
45’ Jürgenson 1-0

Ottelun alussa VPS otti pelin pihteihinsä rautaisella otteella. Se nappasi pallonhallinnan ja prässäsi joka kerta menetettyään pallon itselleen uudelleen. Tätä kesti noin kymmenisen minuuttia ennen kuin RoPS pääsi paremmin peliin mukaan. Pääosin kuitenkin peli eteni vaasalaisten hallinnassa ja RoPS joutui turvautumaan bussin parkkeeraamiseen ylimmän pelaajan oltua noin 40 metrissä.

VPS loi avausjaksolla muutaman mainion paikan, mutta tilanteissa joko Steven Morrisseyn ruuti oli märkää ja vedot karkasivat yli maalipuiden tai sitten RoPS-vahti Antonio Reguero venyi huipputorjuntoihin Juha Hakolan yrityksissä. Kertaalleen Hakola sijoitti pallon toki ylähirteenkin.

RoPSin paikat tulivat nopeista hyökkäyksistä, mutta laukaukset lähtivät pääosin kaukaa. Robert Taylorin laukauksesta jäi voima uupumaan, Ezen roikutus jäi vajaaksi ja David Addyn laukauksen Marko Meerits torjui loistavasti takakulmasta liimaten.

Avauspuolikkaan viimeisestä tilanteesta VPS vihdoin onnistui. RoPS rikkoi aivan päätyrajan tuntumassa ja annettu vapaapotku napsahti täydellisesti Markus Jürgensonin otsaan, jolla virolaispuolustaja pukkasi avausmaalinsa Veikkausliigassa.

Tauon jälkeen puntit tasoittuivat ja kentällä nähtiin enemmän tuttua, korkealta prässäävää ja todella aktiivista RoPSia. VPS joutui välillä olemaan ottavana osapuolena ja Meerits joutui venymään muutamaan hyvään pelastukseen, esimerkiksi Ezen alakulmaan kohdistuneen puskun tielle.

Vepsukin loi paikkoja, mutta tällä kertaa nopeilla hyökkäyksillä purettuaan rovaniemeläisten prässin. Morrisseylla oli vielä muutama tontti, kertaalleen Mikko Viitikko pääsi kokeilemaan erikoistilanteen jälkeen ja lopussa Jerry Voutilainen karkasi vielä puolittain läpi, mutta Reguero veti pidemmän korren. Näin lisämaaleja ei nähty ja VPS nappasi tärkeät kolme pistettä.

Hyvätasoinen ottelu

– Kaiken kaikkiaan tämä oli hyvä Veikkausliiga-ottelu. Vepsulla oli ekalla jaksolla pitkiä pallonhallintajaksoja ja me paransimme toisella puolikkaalla. Molemmat olivat aktiivisia ja pyrkivät prässäämään. Ne ovat asioita, jotka kehittävät. Siinä mielessä ei voi olla hirveän tyytymätön, kun näkee, mitä pelaajat kentällä pyrkivät tekemään. Kun vertaa vaikka edelliseen VPS-peliin, niin olemme ottaneet ison askeleen eteenpäin ja suunta, johon olemme menossa on hyvä, RoPS-luotsi Juha Malinen jutteli pelin jälkeen.

– Selvisimme ensimmäiset 45 minuuttia. Sitten puolustimme vaparin tosi huonosti. Toisella jaksolla nähtiin sitä aktiivisuutta, johon pyrimme aluksikin. Tarkoitus ei ollut olla noin passiivinen. Painotimme, että joko menemme aggressiivisesti tai olemme passiivisia ja jostain syystä passiivisuus leimasi avausjaksolla. Pelisysteemiin liittyvät asiat meillä alkavat olla hanskassa ja tänään olisi pisteitäkin voinut tulla, jos asiat olisivat menneet hiemankin eri tavalla. VPS pelasi hyvin ja sai maalin kriittiseen paikkaan, Malinen syvensi analyysiään.

RoPS-käskijän mielestä on yksi asia, josta molempien joukkueiden tulee olla ylpeitä.

– Korostan, että kentällä oli tänään toistakymmentä 17-25-vuotiasta suomalaista pelaaja. Meidän pitää olla valmentajina ylpeitä siitä, että tällaisia kavereita tulee ja pystymme heitä kehittämään. Odotan jo vesi kielellä sitä, kun kohtaamme Vepsun seuraavan kerran, Malinen paalutti.

RoPS yllätti

VPS-luotsi Petri Vuorinen myönsi, että RoPSin matala blokki yllätti.

– Tänään Malinen vetikin hatusta hieman erilaisen taktiikan ja RoPS tuli matalalta. Se oli meille uusi haaste tähän peliin. Olimme tosi maltillisia emmekä lähteneet liian nopeisiin hyökkäyksiin. Se oli siis osittain meidän hyvyyttäkin, että RoPS tiputti niin alas. Jos hyökkäyksemme eivät olisi olleet niin pitkiä, olisi RoPS saanut enemmän vastahyökkäyksiä. Teimme maalin hyvään aikaan. Se oli oikeastaan jakson viimenen tilanne. Meillä oli ensimmäisellä puoliajalla muutama muukin maalipaikka, mutta emme onnistuneet niissä ennen vaparia. Kokonaisuutena hyvä eka jakso, Vuorinen kommentoi.

Toisella jaksolla pelin luonne muuttui ja Vuorista jäi harmittamaan, ettei VPS pystynyt enää lisäosumien tekemiseen.

– Odotimme, että RoPS muuttaa jotain toisella jaksolla ja he nostivatkin prässiä. Kertoo meidän monipuolisuudestamme, että avausjaksolla loimme matalaa blokkia vastaan maalipaikkoja, mutta onnistuimme luomaan niitä toisella jaksolla myös nopeista hyökkäyksistä RoPSin prässiä vastaan. Meillä oli jälkimmäisellä puolikkaallakin hyviä paikkoja, joista yleensä teemme maalin. Se jäikin vähän harmittamaan, ettemme saaneet sitä 2-0 -maalia, Vuorinen sanaili.

Vaasalaisluotsi antoi tunnustusta myös hyvälle vastustajalle.

– RoPS purki meidän prässiämme varmasti juuri siten miten he olivat sitä käyneet läpi ja he tekivät sen hyvin. Meillä oli läpi pelin vähän ongelmia prässin kanssa. Siinä riittää vielä kehitettävää milloin lähdemme sitä antamaan ja että mikä on se ”triggeri” tai merkki, kun lähdemme paineistamaan.

Tänään avauksessa ollut Ebrima Sohna loukkasi itseään pelin lopussa. Hänen tilanteensa katsotaan tänä iltana tarkemmin. Sebastian Strandvallin paluuta kentille tutkaillaan päivä kerrallaan.

– ”Seban” (Strandvall) kanssa etenemme päivä kerrallaan ja lisäämme rasitusta. Sohnan loukkaantumisen tilaa en vielä tiedä. Katsotaan nyt, kun pääsen takaisin koppiin, Vuorinen totesi.

VPS tänään: Meerits – Jürgenson, Lampi, Lahti, Viitikko, Engström – Vahtera (79’ Levänen), Voutilainen, Sohna (76’ Böling), Hakola – Morrissey (89’ Clennon)

Penkillä: Volotinen (mv), Koskimaa, Gatambiye.

Artikkelikuva: Harri Bragge.