VPSTV: Haluatko panostaa futikseen? Leo Tommila kertoo, mitä kasvu Veikkausliiga-pelaajaksi vaatii

VPSTV: Haluatko panostaa futikseen? Leo Tommila kertoo, mitä kasvu Veikkausliiga-pelaajaksi vaatii

Vaasan Palloseuran talenttivalmentaja Leo Tommila toimii valmentajana myös Vöyrin urheilulukiossa. Hän ruotii VPSTV:n haastattelussa mitä vaatii liigapelaajaksi kasvaminen ja miksi jalkapalloon satsaavan nuoren pelimiehen kannattaa hakea esimerkiksi Vöyrin urheilulukioon.

Vaasan Palloseura on alueen ykkösseura, jonka edustusjoukkue pelaa Veikkausliigassa. Nuorella pelaajalla tie Veikkausliiga-tasolle ei kuitenkaan tule itsestään, vaan sen eteen tulee tehdä todella paljon töitä. Siihen liittyy suuresti yhteistyö toisen asteen koulujen, kuten Vöyrin urheilulukion kanssa. Akatemiavalmennus on tärkeä osa pelaajan arkea ja kasvua aina edustustasolle saakka. Onnistumiseen tarvitaan myös alueellista yhteistyötä. VPS on vaasalaisen jalkapallon lippulaiva, mutta jotta alueen nuorista kasvaa pelaajia sen riveihin, tulee Tommilan mukaan tehdä sujuvaa yhteistyötä kaupungin ja alueen seurojen kanssa. Seurojen perinteitä tulee kunnioittaa ja yhteistyön tulee olla molemminpuolista ja sitä kautta kestävää.

Vepsun edustuksessa pelaa tälläkin hetkellä muutama hyvä esimerkki tästä yhteistyöstä. Sebastian Strandvall on käynyt Vöyrin urheilulukion ja hän on Vasa IFK:n kasvatti. Nyt hän raataa kentällä kuitenkin musta-valkoraidalle. Vöyrin urheilulukion niin ikään käynyt Jesper Engström puolestaan on kotoisin Oravaisista ja kasvanut liigapelaajaksi Norrvalla FF:n ja Vasa IFK:n kautta. Kovan luokan tekijäksi Veikkausliigassa par’aikaa nouseva VPS-kasvatti Joonas Vahtera puolestaan on uransa aikana pelannut niin Kiistossa kuin VIFK:ssakin.

Alla oleva kymmenen minuutin juttutuokio Tommilan kanssa avaa paremmin sitä, miten urheilulukion kautta on mahdollista kehittyä aina liigapelaajksi saakka ja miten potentiaalisia ”oman kylän tähtiä” voisi tulevaisuudessa olla lisääkin.