Vepsuun tutustumassa käynyt Jyri Nieminen: ”Positiivista, että maalivahti on osa joukkuekokonaisuutta”

Vepsuun tutustumassa käynyt Jyri Nieminen: ”Positiivista, että maalivahti on osa joukkuekokonaisuutta”

Kuten jo aiemmin todettu, Vaasan Palloseuran treeneihin on ollut tutustumassa useampikin eri taho tämän kauden aikana. Tällä kertaa julkaisuvuorossa on jokunen viikko takaperin muutaman päivän joukkueen kanssa viettäneen maalivahtivalmentaja Jyri Niemisen haastattelu.

Nieminen on nuori, vasta 29-vuotias valmentaja, joka on käynyt läpi varsin mielenkiintoisen uran ensin pelaajana ja sittemmin valmentajana. Alun perin Tampereelta kotoisin oleva Nieminen on kiertänyt jalkapallon ansiosta maata ja maailmaa 17-vuotiaasta saakka. Pelaajana ura taittui pitkälti Pohjanmaalla ja Porin suunnalla. Valmentajana hän toimi jo pelaamisen ohella, mutta kunnolla ”koutsaamiseen” pienikokoinen veskari pääsi kiinni FC Hongan riveissä. Hongasta miehen tie vei nopeasti TPS:n Veikkausliiga-joukkueen torjujien luotsiksi. Sen jälkeen edessä oli siirtyminen Viron maalivahtivalmennuspäällikön hommiin, jossa vierähti vuosi ennen kuin qatarilainen Aspire Academy nappasi hänet. Kyseinen akatemia on käytännössä vastuussa Qatarin nuorten maajoukkuepelaajista.

– Aika pitkään piti kitkutella pelaamisessa vielä kiinni, mutta tietoisesti valmistauduin valmentajaksi aika kauan. Valmentajana urallani on tapahtunut asioita aika nopeastikin.  Viimeisimpään pestiini päädyin, kun pelasimme Viron nuorten maajoukkueen kanssa Qataria vastaan ja heidän maalivahtivalmentajansa tykkäsi meikäläisen toiminnasta. Monivaiheisen rekryprosessin jälkeen sain tarjouksen ja lähdin saman tien.

– Aspire Academy on käytännössä Qatarin nuorten maajoukkuepelaajien akatemia. Pelaajat harjoittelevat viisi kertaa viikossa meidän kanssamme ja lähtevät viikonlopuiksi seurajoukkueisiinsa pelaamaan pelit. He käyvät koulua ja treenaavat kaksi kertaa päivässä. Kansainvälisiin tapahtumiin vaihdetaan sitten kuteet ja toimitaan maajoukkueena, Nieminen selvensi.

Maalivahtivalmentajaksi Nieminen päätyi luonnollisesti oman pelipaikan myötä. Luotsina tamperelainen on edelleen nuori, mutta syitä niin sanotusti ohjaamon puolelle siirtymiselle oli monia.

– Aivan alun perin minua harmitti, kun minua ei kukaan junnuna jeesannut. Minua ei kukaan valmentanut, vaan opettelu oli muilta matkimista. Äiti on heitellyt palloa omien ohjeideni mukaan. Jossain vaiheessa peliuraa sitten pystyin myöntämään itselleni, että pelipaikka kun on maalivahti ja mittaa rapiat 130 senttiä, niin aika aikaisessa vaiheessa on varmaan siirryttävä valmennuspuolelle, 177-senttinen Nieminen nauroi.

– Liikunnanohjaajan opinnot Vierumäellä antoivat vain lisää pontta siihen, mitä valmentaminen voisi todellisuudessa olla. Ymmärrys alkoi lisääntyä kokonaisvaltaisesti. Niinhän siinä sitten minullakin kävi, että kun jossain vähän pärjäsi, niin sitä vain alkoi haluta enemmän. Sen takia tässä on tullut edettyäkin aika vauhdikkaasti paikasta toiseen.

Vepsu yllätti positiivisesti

Vepsun treeneihin Nieminen päätyi tutustumaan Jani Sarajärven kautta. Sarajärvi oli opintoreissulla valmennuskoulutuksensa puitteissa Qatarissa viime talvena. Yhteinen sävel löytyi Aspire Academyn suomalaisluotsin kanssa äkkiä.

– Olen Janin kanssa ollut jo pitkään aiemminkin tekemisissä. Suomessa ei mielestäni ole hirveän montaa kenen kanssa kannattaa pelin opettamisesta jutella, mutta Jani on yksi niistä, joiden kanssa keskustelu on hedelmällistä ja hänen kanssaan olenkin onneksi päätynyt olemaan yhteyksissä. Olemme vaihtaneet paljon ajatuksia esimerkiksi maalivahdin pelinavaamiseen liittyen. Puhuimme jo Janin Qatarin reissulla, että jos minulla on pidempi kesäloma, niin tulen käymään ja tutustumaan muihinkin valmennusryhmän jäseniin.

– Lisäksi, pakko se on välillä olla poissa kotoakin. En voi koko kesää lorvia läheisten nurkissa, heillä menisi hermot, Nieminen vitsaili.

Suorapuheisena miehenä tunnettu Nieminen on laajentanut omaa osaamistaan viime aikoina joukkuetaktisiin asioihin ja nimenomaan taktisiin analyyseihin. Hän ei tullut siis seuraamaan pelkästään maalivahteja ja heidän harjoitteluaan.

– Halusin nähdä, miten valmennusryhmä kokonaisuudessaan täällä toimii ja miten asioita opetetaan kentällä. Usein näkee perinteisen kaavan, että joukkueella on päävalmentaja ja assistentteja, mutta tämän ryhmän työstä saa erilaisen käsityksen.

VPS:n toiminta ylitti Niemisen ennakko-odotukset, jotka olivat jo valmiiksi korkealla.

– Täytyy kyllä sanoa, että mainio mielikuva on jäänyt. Jopa parempi mitä ajattelin, enkä tullut tänne matalin oletuksin. Minulla on hyvin samanlainen filosofia kuin näillä herroilla ja olen mielestäni aika samanlainen ihminenkin. Työmentaliteetti on myös samanlainen. Nämä herrat painavat niin pitkää päivää kuin tarve vaatii ja kääntävät kaikki kivet. He antavat arvoa detaljeille.

– Se herättää myös kunnioitusta, että asiat, joita käydään tässä kabinetissa ennen treenejä videolta ja fläpiltä läpi, näkyvät tuolla kentällä. Olen niin monesti nähnyt sen, miten tietotaitoa riittää, mutta sitä ei osata viedä käytäntöön. Täällä se tehdään paneutuen ja aidosti opettaen, eikä siten, että ”onhan näitä käyty läpi.” Harjoittelun tukitoiminnot toimivat upeasti ja pelaajat ovat selvästi ostaneet tämän kaiken, niin keskittyneesti he asioita arjessa tekevät, Nieminen kehaisi.

Myös maalivahtivalmennuksesta Niemisellä on tiettyjä hyviä pointteja nostettavaksi. Tärkeä osa on se, miten voimavarat on koko valmennusportaan kesken jaettu.

– Positiivisinta on, että maalivahti on osa joukkuekokonaisuutta. Maalivahti on iso osa VPS:n pelitapaa, niin kuin kaikki katsomoonkin varmasti näkevät. Sitä näkee edelleen harvoin. Mielestäni niin valmennuksen puolella kuin pelaajistossa on maksimoitu hyötyjä ja osaamista koko joukkueen eduksi.

Kuva: Juha Tamminen.

Suoraa puhetta ja kovia tavoitteita

Nieminen on esittänyt kritiikkiä maalivahtivalmennukselle Suomessa juuri edellä mainittujen seikkojen puutteen vuoksi. Kysyimmekin, mitkä asiat ovat Niemisen mielestä mv-valmennuksessa prioriteettilistan kärjessä.

– Tärkeintä on varmasti filosofinen puoli. Ymmärrys siitä miksi harjoitellaan ja mitä harjoitellaan. Itsellänikin se on kehittynyt ajan myötä ja päivittyy koko ajan, mutta mielestäni keskiössä tulee olla yksittäinen pelitilanne tai pelitilanteiden sarja. Kaikki mitä siinä tilanteessa tapahtuu ja mitkä ovat sen vaatimukset, pitää purkaa palasiin. Mitkä ovat tilanteen fyysiset vaatimukset? Mihin suuntaan liikut ja mitä koordinatiivisia haasteita on? Mitkä ovat taktiset vaatimukset? Mihin perustuen maalivahti voi ennakoida ja mihin katse pitää suunnata? Usein Suomessakin maalivahtivalmentajien nähdään harjoittavan teknistä osaamista. On tötsien ylittämistä ja pallon kiinni ottamista, mikä on totta kai tärkeää, mutta vain pieni osa kokonaisuutta, Nieminen analysoi.

Niemisen mukaan Suomesta uupuu vielä kulttuuri maalivahtivalmennukselle kaiken taustalta.

– Se on iso asia. Meidän pitää saada maalivahtivalmentajia määrällisesti lisää ja laatu nousee jo sitäkin kautta.

Usein maalivahtivalmennuksen puutetta vedotaan resursseihin.

– Se riippuu täysin ajattelutavasta. Se on haaste jo valmentajille itselleenkin. Jos löytyy osaamista ja pystyy osoittamaan selkeästi jotain, mitä tarjota, niin yleensä se raha löytyy. Valmentajalla pitää olla myös valmius tehdä asioita liikaa tunteja tuijottamatta. Ei voi olettaa, että saa samaa palkkaa kuin juuri korkeakoulusta valmistunut henkilö, vaan pitää olla valmis antamaan enemmän pienemmällä ”liksalla”, Nieminen virkkoi.

Virossa tilanne on Niemisen mukaan hyvin samanlainen kuin Suomessa, mutta Qatarissa tilanne on paljon parempi.

– Qatarissa joka seuran jokaisessa ikäluokassa on maalivahtivalmentaja. Taso on kirjava ja monelta osin puutteellinenkin, mutta lähtökohdat ovat sitä kautta olemassa. Meidän organisaatiomme puolesta on yritetty saada maalivahtivalmennuspäälliköitä seuroihin. Nuo henkilöt ovat meidän rekrytoimiamme osaajia.

Energisyyttä ja raikasta intohimoa jalkapalloa kohtaan puhkuvan Niemisen tavoitteet omalla uralla ovat kovat. Qatar ei riitä, eikä hän halua seuraavan askeleenkaan olevan mikään pienin mahdollinen.

– Seuraavaksi haluan sellaisen duunin, jossa taso on mahdollisimman korkea, ja josta saan aikanaan potkut. Haluan Euroopan suurimpiin sarjoihin, sekä kokemaan Mestareiden liigan ja MM-kisat. Vähempää en aio tavoitella, Nieminen paalutti.